Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν είναι η είδηση που κάνει τον γύρο του κόσμου επηρεάζοντας ήδη τις αγορές. Hπτώση του brent αλλά και του αμερικανικού αργού κάτω από τα 75 και τα 71 δολάρια αντίστοιχα, αποδόθηκε στην ανακοίνωση της συμφωνίας των δύο ηγετών για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τελικό στόχο την ειρήνευση στην περιοχή. Μπορεί αυτό να είναι το ακριβότερο τηλεφώνημα των τελευταίων 10ετιών για την Έυρωπαïκή Ήπειρο; Οι υπολογισμοί του Bloombergεντυπωσιάζουν: το κόστος για την Ευρώπη μέσα στην επόμενη 10ετία μπορεί να φτάσει στα 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος. Πώς προκύπτει αυτό το ποσό;
Το Bloomberg στηρίζεται στις εξής παραδοχές:
· Εκτιμήθηκε ο αντίκτυπος των υψηλότερων αναγκών της Ευρώπης σε αμυντικές δαπάνες στο χρέος με βάση την αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ σε περίπου 3,5% του ΑΕΠ.
· Υπολογίστηκαν οι υποχρεώσεις που θα δημιουργούσαν τα πέντε μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ – το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία – εάν αυτές οι αυξήσεις των αμυντικών δαπανών χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από το χρέος, χρησιμοποιώντας την εξίσωση συσσώρευσης χρέους, υποθέτοντας ότι όλες οι άλλες μεταβλητές – συμπεριλαμβανομένων των επιτοκίων, των ρυθμών ανάπτυξης και του πληθωρισμού – παραμένουν σταθερές. Αξιολογήθηκαν οι επιπτώσεις των πρόσθετων δαπανών στην ανάπτυξη εφαρμόζοντας διαφορετικούς πολλαπλασιαστές ανάπτυξης σε διάφορους τύπους στρατιωτικών δαπανών.
· Υπολογίστηκαν οι ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτική βοήθεια μετά τη διευθέτηση με βάση τα τρέχοντα επίπεδα της εξωτερικής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία. Έγινε η υπόθεση ότι οι ανάγκες της Ουκρανίας θα είναι υψηλότερες το πρώτο έτος μετά τη διευθέτηση και ότι θα μειωθούν σταδιακά τα επόμενα έτη καθώς θα ανασυγκροτεί τα αποθέματα.
· Εκτιμήθηκε το κόστος της ειρηνευτικής φύλαξης για την Ουκρανία με βάση τους προϋπολογισμούς των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, αναβαθμισμένους ώστε να αντιστοιχούν στην πρόταση του Γάλλου προέδρου Μακρόν για μια δύναμη 40.000 ατόμων.
· Υπολογίστηκαν οι ανάγκες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας αξιοποιώντας την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για έναν προϋπολογισμό 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων. ‘Εχει ληφθεί υπόψη ακόμη και το ενδεχόμενο το Κίεβο να μην ανακτήσει αμέσως τον έλεγχο των εδαφών που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσική κατοχή, τα οποία συγκαταλέγονται στα εδάφη που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές.