Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο σχέδιο για «χειρουργικές» εξόδους στις αγορές

Το σχέδιο για «χειρουργικές» εξόδους στις αγορές

Δείγμα γραφής της στρατηγικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα συνιστά η σημερινή έκτακτη δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου 3,9% λήξης 30 Ιανουαρίου 2033 σε άυλη μορφή.

Σκοπός της επανέκδοσης, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ την Παρασκευή, είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στην συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ενώ συμμετοχή θα υπάρξει μόνο από τους βασικούς διαπραγματευτές, οι οποίοι και θα υποβάλλουν έως και πέντε προσφορές ο καθένας. Τι θα εξασφαλίσει ο ΟΔΔΗΧ με αυτή την κίνηση; Καταρχήν τα προφανή που αναφέρει και η ανακοίνωση: θα βάλει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στο ταμείο, ενώ θα αυξήσει την ρευστότητα της συγκεκριμένης έκδοσης.

Με αντίστοιχες «χειρουργικές» κινήσεις, οι οποίες θα έχουν εξασφαλισμένη κάλυψη αναμένεται να συνεχίσει η ελληνική πλευρά και το επόμενο χρονικό διάστημα. Με δεδομένη την αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και την εκτόξευση των αποδόσεων των ομολόγων –η εβδομάδα ξεκινάει με το ελληνικό 10ετές στο 3,7%- οι μεγάλες εκδόσεις των 3 δις. ευρώ δεν φαίνεται να ενδείκνυνται τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση αλλά και να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όσον αφορά στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής και όσον αφορά στην στάση που θα τηρήσει απέναντι στην Ελλάδα.

Με τα σημερινά 500 εκατ. ευρώ η Ελλάδα θα φτάσει να έχει συγκεντρώσει περί τα 5 δις. ευρώ από το σύνολο των 12 δις. ευρώ που προβλέπονται με το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού. Άγχος για την απαιτούμενη ρευστότητα δεν υπάρχει καθώς το ταμείο έχει ήδη περί τα 39,4 δις. ευρώ. Ωστόσο, η ολοκλήρωση του φετινού προγράμματος δανεισμού θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα μπορεί να υλοποιήσει στόχους ακόμη και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ