*Επί ξυρού ακμής σε όλα τα μέτωπα. Στην χώρας μας, μετράμε για ακόμη μία-πολλοστή- φορά τις συνέπειες της πυρκαγιάς στην Αττική. Αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα…από πολλές γωνιές του πλανήτη εικόνες του δυστοπικού άμεσου μέλλοντος. Ουκρανία, Μέση Ανατολή και αλλού, χαίνουσες πληγές. Κόντρα στην μακαριότητα.
*Στα των αγορών, στη Νέα Υόρκη χθες βράδυ σε αναμονή της ανακοίνωσης στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο. Για αυτό είναι κρίσιμη η αυριανή. Κοινός τόπος πως τα μέλη της FED πιέζονται για να επισπεύσουν επιθετικότερες μειώσεις επιτοκίων. Στην Ιαπωνία η BoJ ανέβαλε- για πόσο αργότερα θα φανεί- την επόμενη αύξηση, στην Ελβετία η SNB που είχε δώσει σήμα για μείωση είναι επιφυλακτική μετά το ράλι 10ετίας του ελβετικού φράγκου. Πολλά θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.
*Στο ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ η DeA έχει δώσει μόνο θεωρητικές πιθανότητες, εκτιμώντας πως με τόσα πολεμικά/γεωπολιτικά μέτωπα ανοιχτά στον πλανήτη μόνο τέτοιος κίνδυνος δεν ελλοχεύει για την οικονομία των 25,5 τρισ$ GDP. Σύμφωνα με την Berenberg, με τις αναθεωρημένες προβλέψεις η ανάπτυξη θα φτάσει στο 1,2% το δεύτερο 6μηνο 2024 και στο 1,4% το Q1 του 2025 και στο 1,6% το Q2 του 2025. Τι θα σήμαινε αυτό, στην περίπτωση που επιβεβαιωνόταν η επενδυτική τράπεζα του Αμβούργου; μα ευελιξία στην Fed να ακολουθήσει επιθετικότερη επιτοκιακή πολιτική. Μάλιστα οι αναλυτές της “βλέπουν” μείωση 25 μ.β στην συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου και άλλες 2 επίσης από 25 μ.β μέχρι τέλος έτους. Θυμίζω, συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μετά τον Σεπτέμβριο, στις 6-7 Νοεμβρίου και τις 17-18 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. Υπομονή, στις 5 Νοεμβρίου.
*Μικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές χθες Δευτέρα. Στις 8.210,25 (0,52%) ο FTSE100, στις 17.726,47 (0,14%) ο DAX και στις 7.250,67 (-0,26%) ο CAC40. Από την χθεσινή διόρθωση στο Παρίσι έδωσα προσοχή στις απώλειες των μετοχών των: Vinci (-0,77%), Airbus Group ( -0,45%), Renault ( -0,72%) και όσων ομίλων έχουν ευρεία δανειακή έκθεση.
*Στο “μυστικό του ταξιδιού της Μελόνι στην Κίνα” αποκαλύπτεται και σοκάρει τις Βρυξέλλες, αλλά δεν φαίνεται να ξυπνάει την Αθήνα. Του Γιάννη Αγγέλη (στην στήλη του Οικονοκλαστικά/newsit) θα σας λύσει πολλές απορίες. Για ακόμη μία φορά που συμφωνώ με προσέγγιση/ανάλυση του Γιάννη.
*Το 25% του ΒΤ Group θα εξαγοράσει ο όμιλος του Sunil Mittal. Ο Ινδός billionaire “αποβιβάζεται” στο Η.Β και σύμφωνα με την Business Standard: Significant milestone, says Sunil Mittal after buying stake in BT Group.
*Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν και θα ανατρέξω σε μία από τις εκτιμήσεις ( ; ) -προβλέψεις ( ; ) του Ευάγγελου Μυτιληναίου (στο αφιέρωμα των Sunday Times) για το LSE. Αναφερόμενος στην προοπτική εισόδου της Metlen-πλέον- στο LSE/FTSE100 την αιτιολόγησε σημείωσε πως “… Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ακόμα και αν δεν βρίσκεται στην πιο ένδοξη φάση του, είναι ακόμα το LSE». Για να συμπληρώσει “…Η ερώτηση είναι: πιστεύετε στο Λονδίνο ως χρηματοοικονομικό κέντρο ή όχι; Εγώ το πιστεύω. Πιστεύετε ότι η Πόλη του Λονδίνου, μετά το Brexit, έχει δει τα χειρότερα; Ναι, το πιστεύω. Πιστεύετε ότι η παρουσία μας εκεί, η METLEN, μαζί με άλλες εταιρείες, θα βοηθήσει το LSE να βρει την παλιά του δόξα; Ναι, το πιστεύω!» Ζήτησα και την γνώμη φίλου διαχειριστή fund με έδρα το City ο οποίος μου απάντησε πως, από την στιγμή που (κυρίως) η Φρανκφούρτη δεν μπόρεσε να αναλάβει τα ηνία μετά το Brexit, πολύ δύσκολα το LSE θα χάσει τα πρωτεία (για την Ευρώπη) τα επόμενα χρόνια. Πιθανά να αναδειχτεί σε “κέντρο ενδιάμεσο” στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, την ανάδυση της Ινδίας κ.λ.π. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο επικεφαλής της Metlen θα έχει κάνει μπίνγκο.
*Η επιδείνωση των μακροοικονομικών αποτελεσμάτων, η πτώση του ενθουσιασμού για το A.I. και οι ήδη υψηλές αποτιμήσεις σημαίνουν ότι η μεταβλητότητα στις μετοχές θα συνεχιστεί, εκτιμά ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μαρκ Γουίλσον.
*MSCI για TITAN Cement International. Σχεδόν στο υψηλό ημέρας στα 30,50 ευρώ (με άνοδο 2,01%) η μετοχή του ομίλου χθες. Σαφής ο στόχος του Marcel Cobuz, όσον αφορά την θυγατρική TITAN America. Έχει αναφερθεί πλειστάκις η ειδίκευση του ρουμανο-γάλλου.
*Αντίδραση μετά την διόρθωση για τη μετοχή της Jumbo. Αλλά, ας τα πάρουμε λίγο από την αρχή: στις 24/4 η Citi αυξάνει την τιμή-στόχο στα 32,5 ευρώ με σύσταση buy. Στις 8/5 ο Απόστολος Βακάκης προχωρά σε μίνι placement- έσοδα 110 εκατ. ευρώ-. Στις 10/7 η διοίκηση χαμηλώνει την πρόβλεψη για τα έσοδα 2024 (επικαλούμενη τις συνέπειες της κρίσης στη Μέση Ανατολή/Ισραήλ) με συνέπεια την ακραία διόρθωση της τιμής έως τα 21,68 ευρώ (στις 9/8). Ακολουθεί ανοδική διόρθωση, στα 22,30 ευρώ. Θα είχε ενδιαφέρον το ποιος ήταν ο αγοραστής στην διάρκεια της διόρθωσης. Από τις περιπτώσεις που σου βάζουν “δεύτερες σκέψεις”.
*Θυμήθηκα την περίπτωση της ΜΟΤΟ, όταν στη συνεδρίαση της 29 Ιουλίου για τη μετοχή συνέβη ένα θεαματικό μείον 23,5% στα 2,12 ευρώ (από 2,82 ευρώ εκείνη την ημέρα). Ένας ψιλοχαμούλης έγινε, αποδόθηκε σε εσφαλμένη πληκτρολόγηση (…ένα μηδέν παραπάνω, απ’ ότι είχε ειπωθεί). Έκτοτε ουδέν, εξ’ όσων γνωρίζω η Ε.Κεφ δεν ασχολήθηκε. Έγινε και μία αντιλογιστική εντολή την αμέσως επομένη και ΟΚ. Είδα χθες το “χαρτί” στα 2,745 ευρώ, μια χαρά. Στις 27/6 η διοίκηση (Πάρης Κυριακόπουλος) ενέκρινε την διάθεση 61.436 ιδίων μετοχών σε 5 στελέχη (τις 40.764 αξίας 114.139,20 ευρώ στον CEO της εισηγμένης). Σαν να λέμε Πάρης κερνάει-Πάρης πίνει. Το ωραίο, ένα μήνα μετά (25/7) η διοίκηση ανακοινώνει μεγέθη 6μηνου: κύκλος εργασιών στα 86,1 εκατ.-αυξημένος 12%- αλλά καθαρά κέρδη στα 2,67 εκατ.- μειωμένα 32,9% ( ! ). Υποθέτω ότι, τα περί Εταιρικής Διακυβέρνησης ισχύουν (ή μήπως όχι…) ή είναι γραμμένα στην…άμμο. Θα πει κάποιος, μα ποιος να ασχοληθεί, σιγά τώρα.
*Είμαι περίεργος να δω εάν θα διαψευσθεί η DeA όταν προεξοφλούσε πως από την παρέμβαση της ΕΒΑ για τις αμοιβές, τα μπόνους, τις φορολογικές εκπτώσεις κ.λ.π, κ.λ.π των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, μελών δ.σ κ.λ.π δεν θα έχει αποτέλεσμα.
*Έπρεπε να βγει από τον δείκτη FTSEMidCap, να γίνει το deal με την Nordic Leisure για να πάρει τα πάνω της η μετοχή της Premia. Έξυπνο το deal του Ηλία Γεωργιάδη με τον Petter Stordalen. Η εισηγμένη αποκτά ξενοδοχειακές μονάδες της νορβηγικής εταιρείας σε Καλλιθέα Ρόδου και Ιεράπετρα Κρήτης. Συν το ότι την συναλλαγή (112 εκατ.) την χρηματοδοτεί η Εθνική (μέσω ομολογιακού). Βλέπω την περίοδο 2024-2025 τα μισά από τα Airbus της Sunclass Airlines να πετούν προς/από ελληνικούς προορισμούς για (υπό) στήριξη της συμφωνίας.
*Mε πλεονέκτημα παίζει η Optima Bank στο δεύτερο 6μηνο. Ήδη από το πρώτο κάλυψε τα 600 εκατ. του στόχου για συνολικά 750 εκατ. πιστωτικής επέκτασης. Έτσι στο δεύτερο λογικά θα εστιάσει στις καταθέσεις. Αυξημένες 525 εκατ. στο πρώτο- τα 457 εκατ. σε προθεσμιακές- δηλαδή ποσοστό 55% στο μείγμα (καταθέσεων). Αυτό είναι credit growth. Έχει αναφερθεί η DeA στην υψηλή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Ισολογισμός αλφάδι, έτσι έρχονται οι άνοδοι λ.χ με 2,04% στα 11,98 ευρώ η μετοχή.
*Φιλόδοξοι οι στόχοι της κυβέρνησης για το δεύτερο 6μηνο, ήδη είμαστε προπαραμονή της Παναγίας-Μεγάλη η Χάρις Της- σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο πρόκειται για επενδύσεις 279 projects με μοχλό κεφάλαια/επιδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλλον άλλα στοιχεία έχει κατά νου η DeA όταν διάβαζε πως από τα 36 δισ των διαθέσιμων πόρων, έχουν εγκριθεί μεν εκταμιεύσεις 14,9 δισ αλλά στα ταμεία των επιχειρήσεων είχαν φτάσει (6μηνο) 5,12 δισ. Επειδή τα σχετικά στοιχεία τα είχα από το ενημερωτικό δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος, ας μου επιτρέπουν οι κυβερνητικοί να δίνω βάση στην ΤτΕ και όχι στον συμπαθή Θεσσαλονικιό. Αυτά με την ευχή/προσδοκία πως δεν θα επιβεβαιωθούν γεωπολιτικοί αναλυτές οι οποίοι περιμένουν “χτύπημα” το 2ήμερο του Tisha B’ Av- ιερής εορτής των Εβραίων (12-13 Αυγούστου).
*Λευκός Οίκος: είμαστε έτοιμοι για “χτύπημα” του Ιράν εντός της εβδομάδος.
*Μεθαύριο Πέμπτη, Αργία για εμάς…15 Αυγούστου.