Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΤο νέο "πακέτο" ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας - Τι έρχεται;

Το νέο “πακέτο” ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας – Τι έρχεται;

Νέες ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ενέργειας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Έτσι όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Πιο συγκεκριμένα με βάση τις νέες εξαγγελίες μέχρι τέλος του χρόνου:

·         Η επιδότηση στους λογαριασμούς χαμηλής τάσης, σε νοικοκυριά κι επαγγελματίες θα φτάσει για τους επόμενους δύο μήνες στα 39 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh. “Από 9 ευρώ που ανακοινώσαμε το Σεπτέμβρη, αυξήσαμε στα 18 ευρώ την επιδότηση και σήμερα την υπερδιπλασιάζουμε στα 39 ευρώ ανά μήνα, για τις πρώτες 300 Kwh” τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

·         Επίσης από 24 ευρώ η επιδότηση για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου και τις ευπαθείς ομάδες πάει στα 45 ευρώ ανά μήνα.

·         Για τους καταναλωτές φυσικού αερίου προωθείται η αναστολή της χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου από το Νοέμβριο και μέχρι το Δεκέμβριο. Βέβαια για το νέο έτος θα αποφασιστεί το τι θα γίνει ανάλογα με την πορεία των τιμών. Όπως μάλιστα ανέφερε ο κ. Σκρέκας ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 2 θερμικές Mwh θα δει να μειώνεται ο λογαριασμός του από 20 έως 40 ευρω ανά μήνα. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΝ τα τέλη χρήσης θα επιβληθούν σταδιακά από το 2022. Ήδη, βέβαια, υπενθύμισε ο κ. Σκρέκας, όπως προβλέπεται από το προηγούμενο πακέτο της κυβέρνησης, υπάρχει μείωση 15% σε οριζόντια βάση, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην προμήθεια φυσικού αερίου προς τους πελάτες της και τους παρόχους.

·         Επίσης προβλέπεται για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες στη χαμηλή και μέση τάση η αναστολή πληρωμών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Όπως τόνισε οι χρεώσεις που αναστέλλονται φτάνουν τα 63 εκατ. ευρώ, ενώ όπως, είπε ο κ. Σκρέκας θα καταβληθούν όταν αποκλιμακωθούν οι τιμές και αξιολογηθεί η πορεία εσόδων του ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα, μάλιστα με όσα σημείωσε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (απ΄ όπου θα προέλθουν οι αναγκαίοι πόροι) θα διαθέτει πλέον 620 εκ. με κύρια πηγή τους πλειστηριασμούς για τους ρύπους, που πλέον θα κατευθύνονται εκεί και όχι στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ. Μάλιστα ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ παρουσιάζει υψηλά πλεονάσματα και γιαυτό γιατί το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι σημαντικά χαμηλότερο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ