Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο νέο… αμερικανικό deal και το ράλι των μετοχών της πληροφορικής

Το νέο… αμερικανικό deal και το ράλι των μετοχών της πληροφορικής

Από το χώρο της τεχνολογίας θα είναι – σύμφωνα με τις πληροφορίες – και το έτερο «αμερικανικό» deal στην ελληνική αγορά, από τα δύο που είχε προαναγγείλει μέσω tweet την περασμένη Κυριακή 23 Ιανουαρίου ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Στο συγκεκριμένο tweet ο σύμβουλος του πρωθυπουργού είχε γράψει: «Αυτή την εβδομάδα δύο μεγάλες εξαγορές από αμερικάνικες εταιρείες, ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και προπομπός επενδύσεων». Το πρώτο (και μεγαλύτερο εκ των δύο) deal ήδη ανακοινώθηκε και δεν είναι άλλο από την εξαγορά του 49% της Viva Vallet από τον παγκοσμίου βεληνεκούς αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό που ακούει στο όνομα JP Margan.

Η JP Morgan, η οποία έχει ιστορία 151 ετών, καθώς ιδρύθηκε το 1871 από τον Τζον Πιέρποντ Μόργκαν, θα δώσει πάνω από 810 εκατ. δολάρια, ήδη περίπου 720 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 49% της Viva Vallet, ενώ συνολικά η επένδυσή της θα ξεπεράσει τα 1,15 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κεφαλαίου μεταγενέστερα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μακράν το μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά startup εταιρεία, που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για όλα τα ελληνικά assets και να βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού τομέα με πολύ εμφατικό τρόπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, και η δεύτερη εξαγορά που θα ανακοινωθεί σύντομα, θα αφορά επίσης εταιρεία από τον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας – πληροφορικής. Μεγάλη αμερικανική εταιρεία λοιπόν θα ανακοινώσει την εξαγορά ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας. Βεβαίως, θα είναι χαμηλότερου βεληνεκούς, κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

Τα έργα που έχουν να γίνουν στην Ελλάδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων είναι τεράστια. Τα κονδύλια που θα «πέσουν» στο σύστημα την επόμενη 5ετία είναι επίσης τεράστια, ενώ τα σχήματα που υπάρχουν πιθανότατα δεν φτάνουν – ως εκτόπισμα και μεγέθη – για να «σηκώσουν» το εύρος, την κρισιμότητα και την πληρότητα των έργων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ δυνατά στο «παιχνίδι» έχουν μπει και οι τρεις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ, Vodafone και Wind – Nova), που είτε αυτόνομα, είτε μέσω σύμπλευσης με μικρότερες εξειδικευμένες εταιρείες πληροφορικής μπαίνουν σε πολύ απαιτητικούς διαγωνισμούς.

Μέσα σ’ όλες αυτές τις εξελίξεις ο ευρύτερος κλάδος της τεχνολογίας και της πληροφορικής την τελευταία διετία στην Ελλάδα έχει πάρει «φωτιά», τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, όσο και σε χρηματιστηριακό.

Αλλεπάλληλα deal, μεταπηδήσεις από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια (Entersoft και Epsilon Net), είσοδος εταιρείας στο Χρηματιστήριο (Real Consulting) τον περασμένο Αύγουστο με βασικό μέτοχο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη, ενώ ο κλάδος έδωσε και το μεγάλο deal των 235 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η δανική NetCompany για την Intrasoft International τον περασμένο Οκτώβριο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, αρκετές μετοχές του κλάδου τεχνολογίας – πληροφορικής συνέχισαν το ράλι τους, έχοντας ήδη κάποιες εντυπωσιακές αποδόσεις τον πρώτο μήνα του έτους. Η Byte Computer έκλεισε χθες με νέα άνοδο +5,71% και όγκο 134.228 τεμάχια, η Quality & Reliability ενισχύθηκε κατά 7,14%, η Inform Λύκος +4,83%, η Epsilon Net έκλεισε στο +4,32%, η Ίλυδα +3,82%, η Space Hellas +2,95%, η Logismos +2,78%, η Profile +2,42% κ.λπ.

Σε επίπεδο 2022, ξεχωρίζει με έμφαση η Byte Computer με άνοδο 29,37% και αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, η Profile ενισχύεται κατά 12,67% και η Ίλυδα +8%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ