don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “ματς” της Κωτσόβολος, οι μεθοδικές κινήσεις της διοίκησης Intralot, η… επαναφορά της Mytilineos, η κατά ΣΕΒ ευελιξία, οι διεργασίες για Κέκροψ, τα εφοπλιστικά ονόματα για το 5% της Εθνικής και τι “βλέπουν” οι αναλυτές για τον ΓΔ

*Σήμερα ανοίγει η αυλαία στην Wall Street για τον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ. Οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου για American Express, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMC, Morgan Stanley και Wells Fargo. Θα φανεί πόσο επηρεάζονται τα χαρτοφυλάκια τους από την αύξηση των επιτοκίων και το…επικών διαστάσεων sell off στα ομόλογα της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

*Στην φθινοπωρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μαρακές θα φανούν οι προθέσεις της Standard & Poor’s όσον αφορά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την προσεχή Παρασκευή. Χάρης Θεοχάρης και Δημήτρης Τσάκωνας είχαν σειρά σημαντικών επαφών με επιτελικά στελέχη του αμερικανικού οίκου. Μία κλίμακα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (χαμηλό όριο) μας βαθμολογεί ο δεύτερος ισχυρότερος παίκτης στην αγορά χρέους, μετά τον Moody’s. Αποκαλυπτικά και έγκαιρα- από προχθές Τετάρτη- είχε αναπτύξει τα σχετικά ο Βασίλης Γούλας για “τα τετ-α-τετ με την S&P στο Μαρακές λίγα 24ωρα πριν την αξιολόγηση.

*Συναντήσεις και με Moody’s, Morgan Stanley, χρήσιμες και ενόψει της δεύτερης πράξης αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες. Ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα για την Εθνική, θα εξαρτηθεί κυρίως από το κλίμα στις διεθνείς αγορές.

*Με premium 27,25% η διάθεση του 1,4% της Eurobank από το Ταμείο. Premium σε σχέση με την τιμή της μετοχής την Δευτέρα, γιατί συγκριτικά με το χρήμα που “έκαψε” το ΤΧΣ-όπως και στις άλλες 3 τράπεζες- χαώδες το discount. Προς τι τότε το κλίμα που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω το δ.σ; μήπως σαν…παρακαταθήκη για την επόμενη δουλειά ορισμένων εξ΄αυτών. Εάν κρίνουμε από συγκεκριμένες μετακινήσεις, μεταγραφές σε τούτη δω την αγορά ουδείς χάνεται.

*“Σφήνα” Μαρινάκη στον διαγωνισμό για την “Κωτσόβολος”, αναμενόμενη καθώς η Shopflix επουδενί θα ήθελε την ενδυνάμωση της Skroutz. Στο CVC Capital ανήκει η Skroutz, βασικός μέτοχος μειοψηφίας της ΔΕΗ το fund, λογικό ο Alex Φωτακίδης να επιδιώκει την επικράτηση της Επιχείρησης. Στο παιχνίδι, μέχρι τέλους και ο Θεόδωρος Φέσσας.

*Δεν είναι μία απλή αγορά η Ισραηλινή, ειδικά για τον τουρισμό. Με τους Ισραηλινούς να επισκέπτονται την χώρα μας και τον χειμώνα, να διαμένουν κατά μέσο όρο 6-7 διανυκτερεύσεις, να ξοδεύουν περισσότερα από τον μέσο ευρωπαίο. Εάν έχει διάρκεια ο πόλεμος, τότε το μεγαλύτερο πρόβλημα, από τις αεροπορικές, θα το έχει η κρητικών συμφερόντων Blue Bird που έχει ως hub το Ben Gourion.

*Intralot: Από σήμερα 13 Οκτωβρίου η άσκηση του δικαιώματος προτίμησης, με τη διαδικασία να αφορά την άντληση 135 εκατ. -ποσό μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά σχεδίαζε η διοίκηση. Από τις 9 Ιουλίου 2020 στην κατηγορία Επιτήρησης, με τη διοίκηση έκτοτε να ενεργεί μεθοδικά, τόσο σε χρηματοοικονομικό, όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, με κατ’ αρχάς κύριο στόχο την ένταξη και πάλι στην Κύρια Αγορά. Στο 0,63 ευρώ η μετοχή, σε στενό εύρος πέριξ της συγκεκριμένης τιμής η διαπραγμάτευση από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις 26 Οκτωβρίου η λήξη της περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και στις 7 Νοεμβρίου η εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό. Για μία καθαρά αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου έκανε λόγο, προ ημερών, συνάδελφος-από τις παλιές καραβάνες της Σοφοκλέους. Κάτι παραπάνω θα ξέρει…

*Σερί 4 συνεδριάσεις (Δευτέρα-Πέμπτη) η Mytilineos ήταν πρώτη μετοχή συναλλακτικά, στην απόλυτη επαναφορά. Από τα 30,12 χαμηλά Δευτέρας στα 35,68 ευρώ εχθές. Στα 45 ευρώ θέτει τον πήχη η Citi, στα 48 η Euroxx. Στα 13 ευρώ ακριβώς ένα χρόνο πριν. Με συνοπτικές διαδικασίες η αποτίμηση και πάλι πάνω από τα 5 δισ. και στην 5η θέση υπερφαλαγγίζοντας την Εθνική.

*Ο πληθωρισμός Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ- 3,7% αντί 3,6% που εκτιμούσαν οι αναλυτές- φρέναρε τις αγορές. Σχεδόν αντανακλαστικό το “γύρισμα”, από τα futures του S&P στην Wall Street μέχρι τον DAX, τον FTSE100. Σιγά μην έμενε αλώβητο το ΧΑ, στο όριο του Τ+2 και Τ+3 έκαναν “ταμείο” οι traders. Χαμηλά Δευτέρας-υψηλά Πέμπτης, με 15% απόδοση, not bad.

*Moody’s: Το ΤΧΣ μπορεί να εισπράξει 4 δισ. από τις τράπεζες, απο-επένδυση. Σωστά, πιο σωστά όμως εάν ο αμερικανικός οίκος θύμιζε και πόσα είχε διαθέσει για τις συμμετοχές του.

*Ευελιξία, ο νέος όρος στο λεξιλόγιο μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών. Δεν είναι λύση η συνεχής αύξηση μισθών, είχε πει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μεσημέρι Δευτέρας προτάσσοντας την ανάγκη να υπάρξει ένα new deal κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών. Μία συμφωνία που θα εξασφαλίζει περισσότερη ευελιξία χωρίς να καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα οδηγεί στην αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της Coca Cola HBC Σταύρος Μουρελάτος, ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ πρότεινε την επιβράβευση των εργαζομένων με ευελιξία στον τόπο εργασίας, το ωράριο και την καριέρα, τα μπόνους και ευκαιρίες απασχόλησης σε διαφορετικά τμήματα και χώρες ή με ένα προσωπικό “μπράβο” συμπληρώνοντας ότι οι μισθοί και οι προαγωγές είναι ξεπερασμένα. Καλό θα ήταν να αναφερόταν και στο μη εκτελεστικό μέλος του δ.σ Αννα Διαμαντοπούλου και για ποια ακριβώς υπηρεσία αμείβεται με 110.000 chf. Και από το καλοκαίρι του 2020.

*Στα “σκαριά” μέτρα για τον ενεργειακό τουρισμό. Αναλυτικά από τον γκουρού Γιώργο Αλεξάκη.

*Να υποθέσω πως αυτή η γραμμή μελών του ΣΕΒ “εκπορεύεται” κεντρικά; κρίνοντας από συχνές αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ ότι οι αυξήσεις μισθών (των εργαζομένων) είναι από τους παράγοντες που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε αυτούς τους κινδύνους…ιδίως σε σχέση με τις αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωνε-μία από τις αρκετές φορές- στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei και μετέδιδε το Reuters (10 Μαΐου 2023). Διαπίστωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, της οικονομολόγου που είχε εκτιμήσει πως ο πληθωρισμός θα είναι προσωρινός και διαχειρίσιμος.

*Το deal του ομίλου Fourlis με την REDS/ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά του Smart Park, φέρεται να “ξεκλειδώνει” τις διεργασίες και για την Κέκρωψ; Αυτό ισχυρίζονται παράγοντες με γνώση του παρασκηνίου. Η επικείμενη εισαγωγή της Trade Estates σαν να ξανά-ζεσταίνει το ενδεχόμενο να προλάβει το 2023 και η Noval Property. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να έχουν συγχρονισθεί Μιχαήλ Στασινόπουλος και Παύλος Μυλωνάς μην συμπέσει με την διάθεση του 20% (15%+5%; ) της Εθνικής. Ποια εφοπλιστικά ονόματα “ακούγονται” για το 5% της Εθνικής; Της ποντοπόρου και με στεριανές business λέγεται.

*Δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόταση των Ινδών για τον ΟΛΘ. Η πλευρά Σαββίδη είναι σε αναμονή, αλλά από Δελχί σιγή ασυρμάτου. Προσώρας…

*Από τα rebranding που θα συζητηθούν, ιστορικό όνομα η Notos Com. Θα έχει ενδιαφέρον. Η σημαντική αντίδραση αποκατάστασης στο ΧΑ και η συνέχεια, από την “πένα” του Απόστολου Σκουμπούρη.

*Νέο πρόγραμμα εθελουσίας από την Πειραιώς, δίνει έως 220.000 ευρώ. Not bad.

 *Στα 120,5 εκατ. η αξία συναλλαγών χθες, με 3,6 εκατ. σε πακέτα και τα 52 εκατ. σε μόλις 4 χαρτιά: Mytilineos, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Εθνική.

*Οριακή ήταν η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου. Αυτό προέκυψε από την δημοσιοποίηση χθες, των πρακτικών της συνεδρίασης των μελών του δ.σ. της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου με τις ενστάσεις των “περιστεριών” να μην εισακούγονται τελικά από τα “γεράκια” με συνέπεια την 10η σερί αύξηση (κατά 0,25%) στο (βασικό) 4%. Οι μετριοπαθείς του συμβουλίου προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επανάληψης του λάθους του 2011 (όταν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ είχε υποκύψει στις πιέσεις του Βερολίνου και αύξηση 2 φορές σε 4 μήνες τα επιτόκια, με τις γνωστές συνέπειες…) χωρίς να εισακουσθούν. Για να δούμε, 25-26 Οκτωβρίου με τα doves εντός έδρας-καθότι στην Αθήνα- θα το ξανά πει η DeA, ο πλέον κοινωνιστής των μελών του δ.σ της ΕΚΤ ο κεντρικός μας. Από την εποχή του super Mario ακόμη, για να μην ξεχνιόμαστε.

*…και τι “βλέπουν” οι αναλυτές: Για τον ΓΔ τα δύσκολα τώρα ξεκινούν, καθώς απαιτείται επιβεβαιωμένη κατοχύρωση των 1200 μονάδων, για να συζητήσουμε για υψηλότερα επίπεδα. Υποστηρικτικά λειτουργεί στις Αγορές η αποκλιμάκωση των Κρατικών ομολογιακών αποδόσεων την τελευταία εβδομάδα”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Αϋφαντόπουλο: Σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών, η άνοδος των επιτοκίων από την FED και ECB έχει σχεδόν ολοκληρωθεί χωρίς να αποκλείεται ακόμη μία αύξηση εκατέρωθεν με την αγορά να προεξοφλεί υψηλά επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα καθώς τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα της οικονομίας. Τον είχα παρακολουθήσει στην εκπομπή του Ανέστη Ντόκα (πρωινή ζώνη στο Naftemporiki TV) από τις εδραίες αναλύσεις. Σημειώνει λοιπόν: ενδεικτικά, οι θέσεις απασχόλησης συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό υψηλότερο από τις εκτιμήσεις, οι τιμές των σπιτιών έχουν πλήρως ανακάμψει μετά την κάμψη του 2022 και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη ΑΕΠ των ΗΠΑ του 2023 έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις με το βασικό πλέον να είναι η ομαλή προσγείωση και όχι η ύφεση. Και με τον Πέτρο Στεριώτη: Η ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων από τα χαμηλά 5 μηνών είναι μεν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη, από την άλλη δεν τη θεωρούμε αξιόπιστη, αλλά ένα γερό ‘τίναγμα της ψόφιας γάτας’, για να χρησιμοποιήσουμε τη χρηματιστηριακή αργκό.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask