Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤο Μαξίμου και η ανανέωση της λαϊκής εντολής

Το Μαξίμου και η ανανέωση της λαϊκής εντολής

Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την πρόθεσή του να κάνει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Πραγματικά δεν είμαι στο μυαλό του πρωθυπουργού και σίγουρα με τα όσα συμβαίνουν θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα. Εκείνo όμως που γνωρίζω είναι ότι πληθαίνουν οι συνεργάτες του, που του προτείνουν να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση θα είναι σίγουρα του Μητσοτάκη και τις επιπτώσεις θετικές ή αρνητικές θα τις πιστωθεί ή θα τις χρεωθεί αντιστοίχως ο ίδιος.

Εκείνο όμως που μπορώ να σχολιάσω και να δω είναι τους κινδύνους που απειλούν το κυβερνητικό αφήγημα.

Κίνδυνος πρώτος και μεγαλύτερος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα και τις ενέσεις αυτοτόνωσης που γίνονται τα σύννεφα πυκνώνουν.

Ηδη ο πληθωρισμός που καταπίνει μισθούς και συντάξεις αναμένεται να ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Και από αρνητικός που ήταν οδεύει σε διψήφιο ποσοστό για το έτος.

Από την άλλη η αύξηση των επιτοκίων θα έχει μια σειρά από επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις όποιες φιλοδοξίες για φθηνό δανεισμό.

Ο πόλεμος συνεχίζεται και η ένταση στο Αιγαίο, σίγουρα κοστίζει και αυτή οικονομικά, καθώς η επιφυλακή σημαίνει εκτός από επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και αυξημένο κόστος σε μια σειρά από πράγματα όπως είναι και τα καύσιμα, που χρησιμοποιεί ο Πολεμικός μας Στόλος.

Εαν από το Σεπτέμβριο όπως αναμένουν επιστρέψει η πανδημία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στην ΕΕ, τότε θα προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος που θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία.

Αυτό είναι το σκηνικό με λίγες λέξεις στο οποίο πορεύεται η κυβέρνηση που προσθετικά θα έχει να αντιμετωπίσει καθώς ούτως ή άλλως βρισκόμαστε σε προεκλογικό σκηνικό, μια αντιπολίτευση που θα είναι στα κάγκελα, για τους δικούς της λόγους.

Και το ερώτημα που αναφύεται είναι ένα. Πως μπορεί να αντέξει χωρίς ανανέωση της λαϊκής εντολής μια κυβέρνηση μέσα σε αυτές τις συνθήκες που αναμένεται να χειροτερέψουν το χειμώνα;

Και ο τουρισμός πράγματι αναμένεται να δώσει ανάσες, στην οικονομία, καθώς εάν δεν προκύψει κάτι μεγάλο, θα προσφέρει απαραίτητα καύσιμα στα κυβερνητικά ταμεία ώστε να κινηθεί η αγορά και να στηριχθούν οι πολίτες. Αλλά ακόμη και αυτά τα…καύσιμα για πόσο θα φτάσουν με τους ρυθμούς που καταναλώνονται;

Δεν κυβερνώ, αλλά από όσα ψυχανεμίζομαι η κυβέρνηση για να αντέξει, χρειάζεται πρόσφατη λαϊκή εντολή. Οτι και να σκέπτεται το Μαξίμου, αυτό είναι απαραίτητο. Οσο νωρίτερα το καταλάβει τόσο πιο γρήγορα θα ανατάξει δυνάμεις και θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της. Σε διαφορετική περίπτωση οι αναταράξεις του Φθινοπώρου μπορεί να οδηγήσουν σε υποχρεωτικές συνθήκες στις κάλπες και τότε το πλεονέκτημα θα το έχει ο άλλος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ