O Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα έχουν σήμερα συναντήσεις στην Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους όλων των μεγάλων «σπιτιών» στο πλαίσιο του forum του Capital Link. Οι εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων και των οίκων αξιολόγησης θα θέλουν προφανώς διαβεβαιώσεις για την οικονομική πολιτική, που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ελλάδα μέσα στην θύελλα που έχει ξεσπάσει αλλά και τις συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας. Και ο υπουργός Οικονομικών με τους συνεργάτες του, είναι έτοιμοι να δώσουν διαβεβαώσεις. Τι θα πουν;
1. Πρώτον ότι φέτος παρά την τεράστια αύξηση των τιμών ενέργειας και την έκρηξη του πληθωρισμού που ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών, θα επιχειρηθεί να συγκρατηθεί το έλλειμμα στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Προς το παρόν, υπάρχει η πρόβλεψη ότι το έλλειμμα θα συγκρατηθεί στο 2% του ΑΕΠ. Θα αυξηθεί μόνο αν η Ευρώπη δεν αποφασίσει σε κοινά μέτρα στήριξης και μόνο αν οι πολύ υψηλές τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα διατηρηθούν επί μακρόν κάτι που φυσικά θα εξαρτηθεί από τον πόλεμο.
2. Για το 2023, θα παρουσιάσουν τον σχεδιασμό για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα. Η επιστροφή θα γίνει με ήπιο τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και χωρίς να χρειαστούν βίαια μέτρα. Έτσι, για το 2023 προγραμματίζεται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,8%. Από το 2024 και μετά οι επενδυτές θα ακούσουν ότι η χώρα θα επιδιώξει να σταματήσει να αυξάνει το χρέος σε ονομαστικούς όρους καθώς θα επιδιώξει να παράγονται τόκοι που να καλύπτουν το πρωτογενές έλλειμμα.
3. Το χρέος θα υποχωρήσει φέτος ακόμη και στο 180-183% του ΑΕΠ παρά την κρίση καθώς ο μεγάλος πληθωρισμός θα «φουσκώσει» το ΑΕΠ ακόμη και στα 198 δις. ευρώ. Ο συνδυασμός ρυθμών ανάπτυξης στο επίπεδο του 3% (σε πραγματικούς όρους) αλλά και πληθωρισμού, μπορούν να φέρουν το ΑΕΠ στο 150% μέχρι το τέλος του 2026. Γιατί όλα αυτά; Είναι ακριβώς η «συνταγή» που θέλουν οι ξένοι οίκοι για να δώσουν και πάλι την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Προφανώς θα ζητήσουν «αποδείξεις» καθώς έχουμε ουσιαστικά μπει σε προεκλογικό δωδεκάμηνο. Η πιστή εφαρμογή αυτής της πολιτικής από την ελληνική πλευρά –με ανοικτό βέβαια το ενδεχόμενο ο πόλεμος στην Ουκρανία να λάβει τέτοια μορφή που να ανατρέψει τα πάντα σε διεθνές επίπεδο- θα δείξει τον δρόμο.