Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Το κρίσιμο 15μερο και τα σενάρια ενόψει Χριστουγέννων

Το κρίσιμο 15μερο και τα σενάρια ενόψει Χριστουγέννων

Μία συγκρατημένη αισιοδοξία προκύπτει αναφορικά με την αναχαίτιση την πανδημίας, καθώς ο ρυθμός της αρχίζει με αργό ρυθμό να σταθεροποιείται, έστω και στα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με όσα σημειώθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο Υπουργείο Υγείας.

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «σημαντική» την πίεση στο ΕΣΥ με 4.500 ασθενείς να νοσηλεύονται συνολικά στην επικράτεια, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος νέων εισαγωγών του επταημέρου είναι 405 εισαγωγές κάθε μέρα με νέο ρεκόρ εισαγωγών (490) την Τετάρτη. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα αγγίζουν τα 54.000 με αποτέλεσμα και σύμφωνα με την ίδια, η πίεση στο ΕΣΥ να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες καθώς «θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων».

Παράλληλα σημειώθηκε- για άλλη μια φορά- η ανάγκη για εμβολιασμό καθώς κανένας δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τρίτη δόση που προστατεύει από σοβαρή νόσηση, ενώ όπως τόνισε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα «και οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας».

Ο κόκκινος χάρτης

Στο νέο αναθεωρημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο -με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες (κόκκινο)- ενώ στο κόκκινο είναι σχεδόν όλη η Γηραιά Ήπειρος.

Σε περιοχές με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη από την Ελλάδα, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και οι κυβερνήσεις ανάβουν το πράσινο φως για lockdown και περιοριστικά μέτρα. Στην Ελλάδα, όλοι ελπίζουν σε ένα θαύμα. Θα φανεί σύντομα αν ο ιός χορτάσει από τόσους νεκρούς, η αν θα βυθιστούμε στον ευρωπαϊκό πανδημικό χειμώνα. Τρία σπίρτα είχε το παραμύθι. Κάψαμε το πρώτο.

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 260 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,2 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 552.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση κατά 2% και καταγράφηκαν περίπου 7.200 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για ένατη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 16% και ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 2%. Καταγράφηκαν 2,4 εκατ. διαγνώσεις και 27.000 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα η εικόνα δείχνει σημεία επιπέδωσης της επιδημίας. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 27 έδειξαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, δηλαδή 6 λιγότερες από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα σενάρια για τα Χριστούγεννα

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα Χριστούγεννα και ειδικά με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε σήμερα», τόνισε η κα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο, η καθηγήτρια έδωσε ένα στίγμα (αισιοδοξίας) των εφετινών εορτών. «Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αρκετά διαφορετικά. Έχουμε δύο σημαντικά όπλα στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και την χρήση των τεστ, των αυτοδιαγνωστικών τεστ και των αντιγονικών τεστ. Συνεπώς, με αυτά τα δύο όπλα μπορούμε να υποθέσουμε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα περσινά».