don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “καρφί” Μητσοτάκη σε Ερντογάν, ο Σκρέκας χτυπά την… αισχροκέρδεια, άνοιξε η όρεξη των Ιταλών, η πρόωρη αποπληρωμή της Intralot, “επιχειρηματικό-εφοπλιστικό” χρήμα στην ΕΤΕ και η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

*Δεύτερη σερί συνεδρίαση με άνοδο στην Wall Street, απόρροια των στοιχείων που έδειξαν πτωτική τάση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επιπρόσθετα, η συνάντηση Μπάιντεν-Σι στο Σαν Φρανσίσκο συνδυαστικά με τις συζητήσεις Ισραήλ-Χαμάς για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης περίπου 50 ομήρων με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση πυρός και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, “στρώνουν” κι άλλο το κλίμα για τους long. Σύμφωνα με το Reuters, στις συνομιλίες Ισραήλ-Χαμάς, κύριο διαμεσολαβητικό ρόλο διαδραματίζει το Κατάρ (με συντονισμό από τις ΗΠΑ).

*Προ ημερών αναφερόταν η DeA στις εμπορικές συμφωνίες ΗΑΕ-ΗΠΑ, στην θηριώδη παραγγελία της Emirates για 95 αεροσκάφη ύψους 52 δισ.$ Η Turkish Airlines δεν έχει υλοποιήσει- προς ώρας- την πρόθεση της να προχωρήσει σε φαραωνική συμφωνία με την Airbus, για 355 αεροσκάφη. Γνωστή η πολιτική του Ρ.Τ. Ερντογάν- που προωθεί (και) μέσω της Turkish Airlines. Εύλογο όμως το ερώτημα γιατί το συγκεκριμένο ζήτημα- καθότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών- ουδείς το έχει θίξει στις Βρυξέλλες. Χωρίς φειδώ η στήριξη της Άγκυρας με κρατικό χρήμα στην εταιρεία μέσω της οποίας ασκείται (και) εξωτερική πολιτική. Θα περίμενα έστω λ.χ. από τους Ιρλανδούς της Ryanair να έχει ασκηθεί κάποια πίεση στα αρμόδια κοινοτικά όργανα. 

*Συμβαίνουν πλέον και στο Βερολίνο. Το δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε ότι η μεταφορά 60 δισ. ευρώ αχρησιμοποίητου χρέους, που προοριζόταν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε ταμείο εκτός προϋπολογισμού, παραβιάζει τους κανόνες που περιορίζουν το νέο δανεισμό. Οι δικαστές είπαν ότι το εύρος του αποκαλούμενου Ταμείου για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό, που τον Αύγουστο ξεπέρασε τα 212 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024 έως 2027, πρέπει τώρα να μειωθεί κατά 60 δισ. ευρώ. Για αυτό, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει πλήρως υπόψη την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και θα κάνει γρήγορα τις απαραίτητες αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική της. Σκούρα για τον Ολαφ Σολτς…

*Μου επισήμανε φίλος/αναγνώστης της στήλης την απάντηση-“καρφί” Μητσοτάκη σχετικά με τον Ερντογάν. Σε ερώτηση δημοσιογράφου: Οι θέσεις του Erdoğan και οι δικές σας είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με τη Χαμάς, τι ρόλο παίζει αυτό στη συνάντησή σας με τον Ερντογάν κατ’ αρχήν; Η απάντηση του ΠΘ: Το γεγονός ότι διαφωνούμε με τον Πρόεδρο Erdoğan στον ρόλο της Χαμάς δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τον υποδεχτούμε στην Αθήνα, όπως τον υποδέχεται εξάλλου και ο Καγκελάριος Σολτς στο Βερολίνο.

*Μέρες που είναι, αύριο 17 Νοεμβρίου, είδα με προσοχή και ενδιαφέρον πανελλαδική έρευνα της Eteron- Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Διευθυντής ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τα δε ευρήματα χρήζουν ανάλυσης, καθώς ένα 20% εκφράζεται με Alt Right απόψεις.

*Για το δίπολο “ακρίβεια-φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών” που ανησυχεί το Μαξίμου, η στήλη αναφέρεται τακτικά. Με αφορμή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται πως περίπου τα τρία τέταρτα της πληθωριστικής πίεσης στην Ελλάδα από εδώ και πέρα θα συνδέεται με τα επιχειρηματικά κέρδη (ή αλλιώς με το περιθώριο κέρδους), σε συνδυασμό με τα υψηλά (ακόμα) φορολογικά βάρη που επωμίζεται η ελληνική οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; παγίδα κόστους…συνεπώς η πάταξη της ακριβείας ανάγεται όχι μόνο σε Νο 1 στόχο για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος. Πανευρωπαϊκό μεν το φαινόμενο-πλην όμως Ελληνικές οι πρωτιές. Σωστά- εάν έτσι διαπιστώνεται- τα πρόστιμα σε J&J και Colgate για αθέμιτη κερδοφορία. Τα ανακοίνωσε χθες ο Κώστας Σκρέκας, στα υπέρ του υπουργού η ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια. Ωστόσο, μηδαμινό-προς ώρας- το τελικό αποτέλεσμα στο ράφι, στην τσέπη του καταναλωτή.

*Στα της αγοράς, με 2 από τα χθεσινά θέματα που απασχόλησαν την στήλη. Κατ’ αρχήν η επιβεβαίωση της πληροφορίας πως, στην συνεδρίαση της Δευτέρας η Unicredit εκτός από το 9% της Alpha Bank που απέκτησε έναντι 1,39 ευρώ/μτχ, αγόραζε μετοχές της τράπεζας και από το ταμπλό. Στα 15 εκατ. υπολογίζονται οι αγορές- εκτός του 9%-. Ρώτησα πηγή, που γνωρίζει ποιες είναι οι σχέσεις Unicredit-Reggeborgh, για να μου απαντήσει ότι o Andrea Orcel έχει άριστες με τον Henry Holterman. Λέτε να δούμε τον “Μιλανέζο” στο Corfu Palace, το καλοκαίρι; Αλλά και η κατηγορηματική διάψευση των Κέκρωψ και ΚΛΜ/Intracom Properties σε δημοσίευμα που ήθελε οι 2 εταιρείες να συγχωνεύονται. ΟΚ, είδα και το σχετικό θέμα (στο radar.gr) ξανά είδα την ανακοίνωση, ΟΚ είναι έτσι ΑΛΛΑ όχι ακριβώς…

*Εν τέλει στη Βουλή το Μποδοσάκειο, ακριβώς απέναντι. Υποθέτω, γνωρίζοντας το τίμημα πως η πλευρά Λασκαρίδη δήλωσε ευπειθώς “πάσο”. Έτσι γίνονται αυτά…win-win… Θυμίζω, τέλη Μαΐου περί τα 18 ξενοδοχεία από το πακέτο των 72 μονάδων, τα δάνεια των οποίων πέρασαν από την Intrum στην κοινοπραξία SMERC-Athanasios Laskaridis Family Office- Brown Hotels θεωρούνται top της αγοράς. Στο σχήμα Tethys τα 72 ξενοδοχεία της Intrum.

*Πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 126 εκατ. από Intralot Capital Luxembourg Το ποσό αποπληρώθηκε με κεφάλαια που αντλήθηκαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της INTRALOT. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο πλέον ανέρχεται σε 229,5 εκατ.

*Αναμενόμενη η χθεσινή επιτυχής επανέκδοση 10ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ. “Τιμολογήθηκε” με 3,76% από 4,34% ακριβώς ένα μήνα πριν. Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, βλέπω οι τράπεζες να προχωρούν σε εκδόσεις για MRELs, Preffered e.t.c με χαμηλότερα κόστη. Έχουμε πει, πολλαπλά τα άμεσα και έμμεσα οφέλη για το εγχώριο σύστημα, τις επιχειρήσεις.

*Παραξένεψε το χθεσινό “άδειασμα” στη μετοχή της Motor Oil, κατά 3,66% χαμηλότερα στα 22,14 ευρώ. Είχαν προηγηθεί 2 ανοδικές συνεδριάσεις και μάλιστα με 4,74% στην συνεδρίαση της Τρίτης. Το έψαξα, μίλησα με παράγοντα ο οποίος γνωρίζει και κατέληξα πως, πιθανότατα πρόκειται για profit taking 2-3 Ελλήνων που “τράβηξαν” ρευστότητα προκειμένου να τοποθετηθούν στην Εθνική. Από άλλες 3-4 περιπτώσεις εισηγμένων η απάντηση είναι ανάλογη, συνεπώς να υποθέσω ότι “επιχειρηματικό-εφοπλιστικό” χρήμα επενδύεται στο μ.κ της ΕΤΕ που διατίθεται στην εγχώρια αγορά. Θα μπορούσε να φτάσει και το 5%, εκτιμούσε παράγων της Εθνικής.

*Ξεκίνησε με άνοδο για να διορθώσει και τελικά να κλείσει με άνοδο. Στο εύρος των 34,54- 35,48 ευρώ οι εντολές στη μετοχή της Mytilineos.   

*Έχει αρχίσει και ψιλοστρώνει-χρηματιστηριακά- η Lamda Development μου έλεγε χρηματιστής, δείχνοντας μου το διάγραμμα της μετοχής. Όντως, στα 6,48 ευρώ, με άνοδο 2,78% χθες και 5,54% σε διάστημα ενός μήνα. Όσο θα προχωρούν τα έργα (και θα τα βλέπει το κοινό…), τόσο θα βελτιώνεται και το επενδυτικό προφίλ, συμπλήρωσε.

*Με άνοδο 1,51% η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 15,48 ευρώ. Στο συν 7,72% σε διάστημα μήνα.

*Για τα θεαματικά μεγέθη 9μηνου της AEGEAN, γράψαμε όλοι. Για τα ποιοτικά ελάχιστοι: Με ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις 755,5 εκατ. και ίδια κεφάλαια 525,3 εκατ. (30/9) η διοίκηση και τα warrants αγοράζει…χθες, και άλλες προωθητικές κινήσεις ώστε να ενισχυθεί η “καθαρή θέση” βασικών μετόχων, επενδυτών μπορεί να εξεταστούν ανά πάσα στιγμή.    

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask