don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “θερμό” συν 42% του ΧΑ, στο επίκεντρο Αττική Οδός και Eurobank, ο νέος επιχειρηματικός πόλεμος, το “καυτό” πολιτικά καλοκαίρι, το ενδιαφέρον για τον ΠΑΟΚ και ο ΟΛΘ, η άμεση αναβάθμιση της Scope Ratings και οι 2,2 εκατ. μετοχές του Χρ. Ιωάννου

*Σε “επενδυτικό καύσωνα” αναφέρεται ο Μάνος Χατζηδάκης (στο Weekender της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής) και έχει απόλυτο δίκιο για το “θερμό” συν 42% του ΧΑ. Για περισσότερα παραπέμπω στην εμπεριστατωμένη ανάλυση του φίλου Μάνου. Προσθέτω και τον Απόστολο Σκουμπούρη στην ανάλυση της Πειραιώς Securities που δίνει στόχο τα 20,7 ευρώ για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Με τρέχουσα τιμή στα 14,60 ευρώ το upside είναι σημαντικό.

*Συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων στην Wall Street. Αύριο, Τρίτη: BofA, Morgan Stanley, μεθαύριο Goldman Sachs, IBM, TESLA, Netflix e.t.c

*Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, στο 5,5% η εκτίμηση, πλην όμως η ΕΚΤ “μετρά” τον υποκείμενο, έχει προκύψει και ο greedflation, ένας μύλος στην Φρανκφούρτη. Και αν για την FeD φαίνεται πως, ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων βαίνει προς ολοκλήρωση, για την ΕΚΤ το ερώτημα είναι αν θα τα καταφέρει στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

*Στα ύψη το θερμόμετρο και κυριολεκτικά, μικρές ανάσες προσώρας μέχρι Πέμπτη. Θερμή προοιωνίζεται η εβδομάδα, με 2 ημερομηνίες ορόσημα για την αγορά. Σήμερα η καταληκτική για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη νέα σύμβαση της “Αττικής Οδού”. Εκτός συγκλονιστικής ανατροπής τα 8 ενδιαφερόμενα σχήματα θα μπουν στην “αρένα” διεκδίκησης του holy grail των Παραχωρήσεων, της απόλυτης cash cow σύμβασης. Οι βασικοί μέτοχοι της υφιστάμενης ΕΛΛΑΚΤΩΡ-AVAX, παρότι η σύμβαση λήγει τον Οκτώβριο 2024 θα απολαμβάνουν παχυλών εσόδων μερισμάτων μέχρι το 2026. Από την εγχώρια επιχειρηματική σκηνή η συμμετοχή των ονομάτων Περιστέρης, Μυτιληναίος, Ιωάννου, Εξάρχου, Κοπελούζος συν τους ισχυρούς ξένους-από Ευρώπη μέχρι Αυστραλία- προοιωνίζεται γερές “μάχες”. Την Πέμπτη στην γενική συνέλευση της Eurobank αναμένεται να εγκριθεί η επαναγορά της συμμετοχής του ΤΧΣ. Και σημειολογικά με την έγκριση για την αγορά του 1,4% του μ.κ που έχει απομείνει στα χέρια του Ταμείου σηματοδοτεί την εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του από το τραπεζικό σύστημα. Ένας πολυετής κύκλος ταλαιπωρίας ολοκληρώνεται, ο επόμενος θα είναι ενάρετος με επιστροφή των τραπεζών στην επενδυσιμότητα.

*Σε αυτή την συγκυρία ωστόσο, έχουν ανοίξει επιχειρηματικά μέτωπα που αναπόφευκτα έχουν και πολιτικό “αποτύπωμα”. Η κόντρα Μαρινάκη-Σταθόπουλου, οξύνεται περαιτέρω μετά και την εμπλοκή Κυριακού, έχει αρκετές “ουρές”. Ενδεικτικά η πλευρά του επικεφαλής της BC Partners συνεργάζεται-ήδη- με την πλευρά Βαρδινογιάννη. Η δε πλευρά της Motor Oil είναι σε κόντρα με τον ΔΕΣΦΑ. Στον δε Διαχειριστή παρά την άνεση που επιχειρεί να περάσει προς τα έξω η Ιταλίδα επικεφαλής του, υπάρχουν λεπτομέρειες που χρήζουν διευθέτησης (και όσον αφορά στο ζήτημα του συζύγου της).

*Προφανώς με την έκδοση του 15ετούς η κυβέρνηση έκανε ένα μεγάλο-ουσιαστικό βήμα πλησιέστερα προς την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο είναι η κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων αποτελεσματικότητα που σχετίζεται από τον δυσθεώρητο πληθωρισμό σε τρόφιμα-είδη διατροφής-καθημερινότητα μέχρι τις εξωφρενικές τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που εύλογα θα προβληματίζουν τον πρωθυπουργό. Συν το ότι από το τραπεζικό μέτωπο, ναι μεν σε διαφορετικό ύφος οι συναντήσεις Χατζηδάκη με τραπεζίτες, αλλά να τα δει η αγορά τα αποτελέσματα στο “ταμείο”. Και δη στα επιτόκια- στη χαώδη διαφορά καταθέσεων-δανεισμού- στις επιπλέον χρεώσεις που δια της πλαγίας χρεώνουν οι τράπεζες, στο κόστος δανεισμού όπως και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην τακτική των εταιρειών διαχείρισης. Προσώρας, σε επίπεδο προθέσεων καλά πάμε, να τις δει όμως ο επαγγελματίας, ο δανειολήπτης και στην “τσέπη”. Στο ζήτημα των εισιτηρίων η κυβέρνηση έθεσε ψηλά τον πήχη, προς ώρας οι ακτοπλόοι απαντούν με επί μέρους προσφορές κ.λ.π. Προφανώς και δεν είχαν αυτές κατά νου οι κυβερνώντες. Παράλληλα προέκυψε η εκδήλωση δυσφορίας (έτσι παρουσιάσθηκε) της πλευράς Σαμαρά για τους χειρισμούς στα ελληνο-τουρκικά. Ο Θανάσης Κ. απηχεί τις θέσεις του πρώην πρωθυπουργού, τα εθνικά είναι ένα πεδίο όπου απαιτούνται λεπτοί, προσεκτικοί χειρισμοί. Θα φανεί εάν η παρέμβαση του στενού συνεργάτη του Μεσσήνιου είναι περισσότερο προειδοποιητική παρά κάτι άλλο. Άλλωστε η στάση του Αντώνη Σαμαρά ήταν ξεκάθαρη και υποστηρικτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η DeA θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση λειτουργίας της, την καταγραφή όλων όσων θεωρεί πως, άμεσα/έμμεσα, περισσότερο/λιγότερο ακουμπούν και το οικονομικό/επιχειρηματικό. Και ήδη, λίγο μετά τις εκλογές, την παντοδυναμία Μητσοτάκη αναφύονται ζητηματάκια που χρήζουν διαχειριστικής δεινότητας. Και επίτευξης συγκλήσεων, ισορροπιών. Το σίγουρο; το φετινό καλοκαίρι θα είναι “καυτό”.

*Διαβάζω (στο finupnews) πως, επιταχύνονται οι εξελίξεις στην έρευνα υδρογονανθράκων στην Δυτ. Ελλάδα και Ν.Δ της Κρήτης. Αφορά την εισηγμένη Helleniq Energy (από κοινού με την ExxonMobil οι έρευνες), με τους βασικούς μετόχους να έχουν εκδηλώσει την πρόθεση διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών από τη συμμετοχή τους. Δεν νομίζω ότι η πρόθεση αυτή εκδηλώθηκε για τους τύπους.

*Διαβάζω (στο radar) για ενδιαφέρον του Αριστοτέλη Μυστακίδη για τον ΠΑΟΚ. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τις πληροφορίες των συναδέλφων (άλλωστε η DeA αναφέρεται πάντα τόσο στις πηγές-τρίτων- όσο σε ρεπορτάζ συναδέλφων), ωστόσο στο θέμα που έχει ξανά ανακύψει με το αν “πουλά” ή “δεν πουλά” ο Ιβάν Σαββίδης θα θυμίσω μία λεπτομέρεια που ενδεχομένως να δίνει την απάντηση στην εικοτολογία των ημερών. Η απόφαση 547/2022 του ΣτΕ, που αναφέρεται για τα λιμενικά έργα της CosCo στον Πειραιά αφορά βεβαίως τα του ΟΛΠ αλλά συμπεριλαμβάνει ανάλογα για όλους τους λιμενικούς φορείς. Και εξ’ όσων μας πληροφόρησαν από Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του ΟΛΘ έχει εκπονήσει επικαιροποιημένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που μάλιστα έχει υποβάλει σχετικά. Το “μπαλάκι” είναι στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να υπάρξει Π.Δ για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Με τον ΟΛΘ να δηλώνει πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

*Για την Scope Ratings η DeA είχε αναφερθεί όταν…αλλά τέλος πάντων. Ξανά θυμίζω πως έχει η κατάσταση, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί το outlook της ελληνικής οικονομίας, έχοντας βαθμό μόλις έναν χαμηλότερα του εύρους της επενδυτικής βαθμίδας. Η Scope δεν είναι όμως “πιστοποιημένη” από την ΕΚΤ, δηλαδή το rating της δεν δικαιολογεί αγορές ελληνικών ομολόγων (ενόσω η χώρα δεν έχει το investment grade), πλην όμως και όπως εδώ και εβδομάδες έχει ενημερώσει η στήλη, το Βερολίνο πιέζει την Φρανκφούρτη να δοθεί το…iso στον οίκο. Εάν αυτό συμβεί πριν της 4 Αυγούστου, τότε ενδεχόμενη αναβάθμιση της θα “μετράει”, τυπικά θεωρεί η DeA γιατί αφ’ ενός θα είναι ένα μήνυμα προς τις αγορές (και τους πιστοποιημένους οίκους αξιολόγησης Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch και DBRS)  αφ’ ετέρου για τις αγορές δηλαδή τα πανίσχυρα funds η ελληνική οικονομία βαθμολογείται καλύτερα από της Ιταλίας, πλησιάζει-πλέον- της Ισπανίας και εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση της αγοράς κρατικών ομολόγων και της Πορτογαλίας, πριν τις Εορτές των Χριστουγέννων.

*Για σήμερα είχε οριστεί η πρώτη από τις (τουλάχιστον) δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για το θέμα της συγχώνευσης Attica Συμμετοχών-ΑΝΕΚ. Έχει ζητηθεί να προσέλθουν και άλλοι προς εξέταση/παρουσίαση στοιχείων, επιπλέον διευκρινίσεις κ.λ.π. Άλλη μία έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα. Στην αγορά θεωρούν-σχεδόν- βέβαιο πως θα προβλεφθούν δικλίδες και ανταλλάγματα. Κοντός ψαλμός.

*Εν τέλει, στην AVAX το πρόσφατο ράλι της μετοχής έγινε λόγω των σεναρίων/διαρροών περί ενδιαφέροντος έτερου για εξαγορά κ.λ.π ή για να πραγματοποιηθούν οι ενδο-μετοχικές μεταβιβάσεις στις δέουσες τιμές. Ο Χρήστος Ιωάννου μεταβίβασε το 1,524% του μ.κ (2,2 εκατ. μετοχές) στους συνεταίρους του Κωνσταντίνο Κουβαρά και Κωνσταντίνο Μιτζάλη. ΟΚ, έναντι τίνος τιμήματος και γιατί αυτό δεν αναφέρθηκε αλλ΄ αντιθέτως “κρύφτηκε” πίσω από κυπριακές εταιρείες συμφερόντων των 2; Διττό το ερώτημα, το ποσοστό που πούλησε ο πρόεδρος στον διευθύνοντα και βασικό μέτοχο-εταίρο ήταν του ιδίου ή μέλους της οικογενείας; ήθελε να αντλήσει ρευστότητα (και αν ναι για ποιο λόγο, καθώς ακούγονται διάφορα για άλλα projects του στο hoteling) αλλά και οι 2 εταίροι για ποιο λόγο να τις αγοράσουν. Επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι-επί της ουσίας- ως προς τη μετοχική ισχύ τους.

*Άνετη επιχείρησε να εμφανιστεί- και δεν εννοώ εμφανισιακά, καθότι στην…πένα ως συνήθως- η Maria Rita Galli απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα προβλήματα του συζύγου της με την Ιταλική δικαιοσύνη. Η επικεφαλής του Διαχειριστή εμφανίζεται να έχει την απόλυτη στήριξη της SNAM. ΟΚ, αφού έτσι θέλουν-έτσι είναι. Είναι όμως; και γίνομαι σαφής η Giorgia Meloni θέλει να χρησιμοποιήσει κοινοτικούς πόρους για να καταστήσει την Ιταλία ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης. Δεν λέω κάτι άγνωστο, καθότι ο σχεδιασμός της Ιταλίδας Πρωθυπουργού υφίσταται από τον Φεβρουάριο. Ιδού:     https://www.reuters.com/business/energy/italy-use-eu-funds-become-energy-hub-europe-meloni-says-2023-02-06/ Και στην γείτονα κοινός τόπος είναι η διακριτική πίεση των Βρυξελλών προς τους Monica de Virgillis και Stefano Venier για πλήρως “καθαρά χέρια”. Άραγε και διόλου θεωρητικό το ερώτημα, στο San Donato Milanese ενημερώθηκαν για τις απαντήσεις της sr Maria Rita Galli και εάν ναι, είναι απολύτως σύμφωνοι; Εάν χρειαστεί, η DeA θα επανέλθει αναλυτικότερα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask