Σε ξέφρενη διάθεση ανάληψης ρίσκου βρίσκεται η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, με το Μάιο έως τώρα να διέπεται από ένα σπάνιο pan-market rally, με ταυτόχρονη άνοδο σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα.
Ασχέτως με τις μικροδιορθώσεις, κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Ευρώπης και της Wall Street κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά ή φλερτάρουν με αυτά, έχοντας αποκτήσει μια δυναμική που πλέον ξεφεύγει από νόρμες και δομές του παρελθόντος.
Η ρευστότητα του συστήματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η οποία έχει συγκεντρωθεί τόσο από το μακροχρόνιο bull market των αγορών που ξεκίνησε μετά τη Lehman Brothers και με μικρά διαλείμματα – λόγω απρόσμενων κρίσεων – συνεχίζεται ουσιαστικά έως σήμερα, αλλά και λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για την πανδημία και των μηδενικών επιτοκίων για χρόνια.
Μέσα σε αυτό το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων, επίπεδο που είχε να δει ξανά σε κλείσιμο από τις 13 Απριλίου 2011. Μένει να δούμε να σήμερα θα μπορέσει να κρατήσει και να υποστηρίξει αυτά τα επίπεδα, ή αν θα καταγραφεί αναδίπλωση λίγο χαμηλότερα για συγκέντρωση δυνάμεων.
Ο Μάιος αποδεικνύεται έως τώρα εξαιρετικός μήνας με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 3,75%, τον FTSE 25 να κερδίζει 4,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 8,14%. Η εικόνα της αγοράς είναι εξαιρετική, χωρίς υπερβολές, με διάχυση ενδιαφέροντος αλλά και ποιοτικούς διαχωρισμούς, τεχνικές αποφορτίσεις αλλά και νέα ρεκόρ πολλών ετών.
Το Χ.Α. ήδη έφτασε στην κεφαλαιοποίηση των 104 δισ. ευρώ, κάτι που είχε να γίνει από το Νοέμβριο του 2009, ενώ η κερδοφορία των εισηγμένων, μετά το εξαιρετικό 2023, έχει ξεκινήσει άριστα και το 2024, με τις τράπεζες να δίνουν τον παλμό με καθαρά κέρδη 1,09 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, που μεταφράζεται σε άνοδο 38,4% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023.
Ηλ. Ζαχαράκης (Fast Finance): Οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά
Στο γεγονός ότι οι τράπεζες κάνουν τη διαφορά το τελευταίο διάστημα αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. Σημειώνει πως «η Alpha Bank μετά από μεγάλο διάστημα κατάφερε να αλλάξει επίπεδο ενώ οι διανομές μερισμάτων μαζί με τις αγορές ιδίων έχουν κάνει την διαφορά στην προσέλκυση των επενδυτών στον κλάδο. Είναι δεδομένο ότι οι αναλυτές Έλληνες και ξένοι θα αρχίσουν αναγκαστικά να αυξάνουν και πάλι τον στόχο τους στις τράπεζες».
Ο χρηματιστής τονίζει πως ο όμιλος Viohalco που ήταν εκ των πρωταγωνιστών την περασμένη εβδομάδα παραμένει υποτιμημένος σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά, ενώ εκτιμά πως οι μεγαλομέτοχοι (οικογένεια Στασινόπολου) θα προσπαθήσουν να τονώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και σταδιακά να αυξήσουν το free float του ομίλου με σκοπό να πιάσει τους στόχους που θέτει ο νέος κανονισμός της ΕΧΑΕ.
Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα του Χ.Α. ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «αν κάποιος δει το γράφημα του Γενικού Δείκτη θα συνειδητοποιήσει ότι το τελευταίο 8μηνο είχαμε έξι ανοδικούς και δύο σταθεροποιητικούς μήνες. Η απόδοση του διαστήματος αυτού είναι +35% και μάλιστα χωρίς ουσιαστική διόρθωση, κάτι που δείχνει ότι οι αγοραστές είναι μόνιμοι και οι πωλητές δύσκολα αποχωρίζονται την αγορά. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και το καλύτερο είναι ότι όσο κινείται χωρίς υπερβολές, δύσκολα μπορεί να αλλάξει μεσοπρόθεσμα τάση».
Για τα τεχνικά δεδομένα σημειώνει πως «όσο έχουμε κλείσιμο πάνω από τις 1.486 μονάδες η τάση είναι επιθετική με τις 1.515 μονάδες κοντινή αντίσταση και τις 1.539 μονάδες επόμενο στόχο. Οι 1.480 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 1.460 μονάδες».