don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Το “ακριβό” χρήμα, η απουσία Γιάννου, τα…μυστήρια της Lamda, Cenergy Holdings και ΤΙΤΑΝ, Νεμπής effect, το…τρίποντο του Φωκίωνος, κάτι κινείται στην Alpha Bank, πολύ καλά η Noval, η “γέφυρα” της Αττικής Οδού και εν τέλει…καλωδιωθήκαμε

*Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Fed ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ήταν καλύτερα απ’ ότι είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Συμπτώσεις και νέα άνοδος στην Wall Street. Μάρτιος 2022 η πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Fed, για να ακολουθήσει ο ιστορικός κύκλος με υψηλότατα κόστη για λιγότερο χρήμα. Σεπτέμβριος 2024, αύριο θα ανακοινωθεί η μείωση κατά 25 μ.β (πιθανότητες 75%) ή 50 μ.β (25%), ωστόσο σημασία έχει τι θα ανακοινώσει ο Τζερόμ Πάουελ για τη συνέχεια. Αναλυτές περιμένουν να ακούσουν εάν (και πως) θα κάνει αναφορά στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Κοντά είναι.

*Σύμφωνα με το Bloomberg, σύμμαχοι του Κιέβου φέρεται να εξετάζουν σενάρια κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία. Ορόσημο οι εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

*Έγινε και αυτό, αρνητικές τιμές ενέργειας, που; προφανώς όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Γαλλία. Η Γαλλία είναι γεμάτη ηλεκτρικό ρεύμα, με την παραγωγή από ήλιο και αέρα να αντιστοιχεί έκαστη σε περισσότερο από το 15% της προμήθειας, δείχνουν τα στοιχεία της RTE. Η παραγωγή από πυρηνική ενέργεια βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την Κυριακή, ημέρα που συνήθως η ζήτηση είναι χαμηλότερη. Ακόμη και με τις εξαγωγές σε άλλες χώρες στα 10,9 γιγαβάτ, όμως, η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση, οδηγώντας τις τιμές κάτω από το μηδέν. Η δημοπρασία επόμενης ημέρας για τη Γαλλία έκλεισε στα 48,57 ευρώ η μεγαβατώρα, με τις τιμές το απόγευμα να πέφτουν στο μηδέν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Epex. Γιατί αναφέρομαι σε αυτό; μα επειδή στην Ελλάδα το ενεργειακό κόστος παραμένει στα ύψη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης.

*Ακόμη περιμένουν απάντηση οι του ΣΕΒ και των άλλων Συνδέσμων, Ενώσεων κ.λ.π. Αλλά, δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που “φρενάρει” την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι και τα κόστη χρήματος. Και επειδή η DeA έχει θεωρηθεί (από ορισμένους) πως μεροληπτεί θα επικαλεστώ το ΙΟΒΕ. Το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιούλιο στο 5,8% ( ! ) Το πολύ δυσάρεστο είναι πως ενώ από τα τέλη του 2023 μέχρι τον Μάιο το μέσο κόστος δανεισμού μειώνονταν, από τον Ιούνιο άρχισε να παίρνει πάλι την ανηφόρα. Έτσι η απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της Ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Ιούλιο στις 73 μ.β από 50 μ.β τον Ιούνιο. Καλό θα ήταν τώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί εξειδικεύουν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ να ασχοληθούν λίγο πιο επισταμένα (και αποτελεσματικά) με το μείζον πρόβλημα της υπό χρηματοδότησης και ακριβού χρήματος; Δεν είπαμε να μην βγάζουν κέρδη οι τράπεζες, να διανέμουν κέρδη/μερίσματα στους μετόχους και τριψήφιες αμοιβές συν μπόνους στους επιτελείς, αλλά και λίγο μέτρο προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί μέρος της επιχειρηματικότητας/πραγματικής οικονομίας δεν θα έβλαπτε. Θα είχε ενδιαφέρον εάν με αφορμή την έκθεση του ΙΟΒΕ μας έλεγε την θέση του και ο ΣΕΒ. Γιατί; μα το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το ενεργειακό κόστος είναι ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν σε νέα κάμψη των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων τον Ιούνιο κατά 12,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023.

*Όλα ωραία και καλά στην χθεσινή εκδήλωση για την 20ετή παρουσία της ΚΡΙ ΚΡΙ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως, σχολιάστηκε αρνητικά η μη παρουσία στην παρουσίαση που προηγήθηκε του επικεφαλής της ΕΧΑΕ. Στην πρώτη σειρά καθισμάτων σε ένα αναγραφόταν το όνομα του Γιάννου Κοντόπουλου. Θα περίμενε κάποιος ότι ο ceo του ομίλου που φιλοξενούσε την εκδήλωση θα παρίστατο. Στα 45′ που ήταν η διάρκεια της παρουσίας ο εξέχων παράγων δεν βρήκε έστω 5′ να αφιερώσει. Ωστόσο, εμφανίσθηκε μετά στην πανηγυρική έναρξη της συνεδρίασης, με τα συνήθη λογύδρια κ.λ.π. Έχει αρκετές παροιμίες για την περίσταση ο θυμόσοφος λαός, δεν θέλω να φέρω σε δύσκολη θέση τον συντονιστή της στήλης. Αλλά, τέτοια απρέπεια; νισάφι πια.

*Είδα δεξιά και αριστερά για τη νέα συμφωνία της Lamda Development με την Skiti Enterprices Company, ύψους 120 εκατ. και συνολικής επένδυσης 500 εκατ. Η εταιρεία συμφερόντων Γ. Προκοπίου θα αναπτύξει οικιστικούς και γραφειακούς χώρους όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα. Καλό το deal, είχε προηγηθεί η απόκτηση ενός 2% του μ.κ της Lamda Development από την Zerko Enterprices συμφερόντων του billionaire ιδρυτή των Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas-. Για την Lamda Development η κίνηση είχε θεωρηθεί game changer καθώς ακολούθησαν σημαντικές εισροές κεφαλαίων και άνοδος για τη μετοχή. Ωστόσο, είπα να δω λίγο πιο προσεκτικά την ανακοίνωση του χθεσινού deal, δεν είδα κάπου να αναφέρεται επί μερισμός. Τι εννοώ, θα σας πάω λίγο πίσω, αρχές Μαΐου στην ανακοίνωση της συμφωνίας Lamda Development με Xeris Vertures για το Little Athens. Πρόκειται για το οικιστικό project συνολικής επένδυσης 225 εκατ. SPV με συμμετοχή 20% για Lamda Development και 80% για Xeris Vertures. Ποια είναι η δεύτερη; σχήμα συμφερόντων Σπύρου Λάτση ο οποίος είναι και βασικός μέτοχος της Lamda Development. Με εννοείτε…

*Το πρώτο βήμα στα Μεσόγεια, με την DAMAC από το Ντουμπάι. Έπεται deal της ΔΕΗ με ξένο κολοσσό για τεράστιας κλίμακας data center στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Δ. Μακεδονίας. Το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Αν. Ευρώπη.

*Έγκριση της συμφωνίας από το υπουργικό συμβούλιο στη Λευκωσία για τον Great Sea Interconnector. Δεν έγινε γνωστό αν συμπεριλαμβάνεται το “πράσινο φως” για συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Ακολουθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη. Πληροφορίες και ρεπορτάζ σταθερά από τον “Φιλελεύθερο”.

*Cenergy Holdings και TITAN Cement International στα 9,83 (2,08%) και στα 32,95 (2,65%) αντίστοιχα. Αμφότερες πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά των 10,18 και 33,75 ευρώ. Εδώ “παίζεται” πολύ δυνατά το χαρτί των ΗΠΑ. Ο μεν όμιλος ΤΙΤΑΝ διαθέτει εδώ και χρόνια εδραία παραγωγική βάση, η δε Cenergy Holdings επιταχύνει για να αποκτήσει.

*Άλλη μία-πολλοστή- συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τη μετοχή του ΟΤΕ. Είπαμε, Νεμπής effect.

*Eurobank, πάνω από 4 δισ οι προσφορές για το 6ετές green bond (με δικαίωμα ανάκλησης στην 5ετία). Η τράπεζα άντλησε 850 εκατ. με κουπόνι στο-περίπου- 4% και απόδοση στο 4,108%. Το έβαλε το τριποντάκι ο Φωκίων. Ανταγωνιστικός δανεισμός.

*Κάτι κινείται τελευταία στη μετοχή της Alpha Bank. Λέτε η κίνηση του Andrea Orcel να διεκδικήσει η UniCredit το 30% της Commerzbank να έχει…effect και στην ελληνική τράπεζα. Ως γνωστόν η UniCredit έχει αποκτήσει το 9,5% του μ.κ έναντι 1,39 ευρώ/μτχ. Στα 1,5715 ευρώ το χαρτί. Ποιος γράφει υπεραξίες από την θέση του στο μ.κ; Reggeborgh Henry Holterman (και φυσικά ο John Paulson). Τι μέσο κόστος κτήσης έχει ο βασικός μέτοχος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ; όχι πάνω από 1,15 ευρώ/μτχ. Υπολογίστε.

*Αύξηση 15% από τα μισθώματα για την Noval Property και καθαρά κέρδη 21,9 εκατ. στο 6μηνο. Πολύ καλά.

*Προς επέκταση η σύμβαση με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις- AVAX για την “Αττική Οδό” μέχρι να αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Εάν γίνει τελικά η “γέφυρα” ο νυν παραχωρησιούχος θα έχει λαμβάνειν το σύνολο των εσόδων/μέρισμα χρήσης 2024. Θυμίζω τα έσοδα/μέρισμα χρήσης 2023: στα 82 εκατ. (με το προμέρισμα) και 82,8 εκατ. (επιστροφή κεφαλαίου).

*Την ώρα που έκλεινε η DeA σε εξέλιξη κινητοποίηση της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask