*Ετεροχρονισμένο-λόγω αργίας της Καθαράς Δευτέρας- sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ίδια ώρα σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη “έβγαινε” αντίδραση. Σε αυτό συνέβαλε και η κυκλοφορία της πληροφορίας, πως: Ukraine says no longer insisting on NATO membership: AFP
*Ωστόσο πέραν του Ουκρανικού, “τρέχουν” η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (Φεβρουαρίου) και οι ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για επιτόκια, νομισματική πολιτική και αγορές χρέους (αύριο Πέμπτη, κατά τις 14.00′).
*Αύριο ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου (και σύνολο χρήσης 2021) η Eurobank. Ωστόσο, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία στα μεγέθη πρώτου τριμήνου 2022 θα αποτυπώνεται μέρος των συνεπειών αυτής της κρίσης. Γιατί μέχρι πρόσφατα αποτιμούσαν της προηγούμενης, λόγω πανδημίας Covid-19.
*Και αυτό είναι κάτι, που ανησυχεί την ΕΚΤ, η νέα γενιά NPLs, προτού καν επουλωθεί η τελευταία από τον κορωνοϊό.
*Τελικά κλειστό ΚΑΙ σήμερα το χρηματιστήριο της Μόσχας.
*Σύμφωνα με άρθρο/ανάλυση του γνώστη Κώστα Μελά (στο slpress.gr) οι 38 από τις 40 εταιρείες, που περιλαμβάνονται στον δείκτη DAX, έχουν επενδύσεις στην Ρωσία. Επίσης οι 35 από τις 40 του δείκτη CAC, στο Παρίσι έχουν έκθεση στην ρωσική αγορά.
*Από το ΧΑΑ κυρίως “ανοιχτή” στην Ρωσία είναι η Coca Cola/HBC των Δαυϊδ-Λεβέντη. Ο κατήφορος συνεχίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση, με νέες απώλειες 6,55% στα 18,055 ευρώ. Αποτίμηση, στα 6,71 δισ. Στα 4,22 δισ. του ΟΠΑΠ.
*Δύο από τα γερά “χαρτιά” του δείκτη “έσπασαν” χθες, ΟΤΕ με “βουτιά” 7,88% στα 15,66 ευρώ και Quest με limit down 11,50% στα 16 ευρώ. Σ’ αμφότερες τις περιπτώσεις οι υπαίτιοι ας αναζητηθούν (κυρίως) σε ξεπούλημα funds και 2-3 εγχώριων θεσμικών. Όμως για τον ΟΤΕ, ειδικά για την περίπτωση του και ακριβώς επειδή είναι ο ΟΤΕ προειδοποιούσαμε, πως είτε η διοίκηση, είτε η Κεφαλαιαγορά θα έπρεπε να καταστήσουν σαφείς στο επενδυτικό κοινό τις προθέσεις της Deutsche Telekom. Βασικού μετόχου, με σχεδόν το 50% του μ.κ γεγονός που δίνει “τροφή” σε κάθε λογής σενάρια. Για το μόνο, που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι, πως χθες το απόγευμα οι φωνές του Μιχάλη Τσαμάζ ακούγονταν μέχρι το ισόγειο. Την επόμενη φορά ας είναι πιο προσεκτικοί, ως- εκ του μεγέθους του Οργανισμού- οφείλουν.
*Τους τρέλανε όλους ο Απόστολος Βακάκης. Και αύξηση πωλήσεων στα 832 εκατ. το 2021 (αύξηση 19,87%) και EBITDA στα 305 (46%) και ταμειακά διαθέσιμα 549 (από 359 εκατ. το 2020). Αμυντική στρατηγική, που αν μη τι άλλο αποδίδει (κυρίως) στα δύσκολα. Και το απέδειξε χθες, με 1,92% στα 13,25 το χαρτί και άνοδο 3,60% στην εβδομάδα.
*Σύμφωνα με το marketscreener.com σημαντικοί μέτοχοι μειοψηφίας της Quest Holdings είναι: Alpha Asset Management με 1,73%, Norges Bank με 0,65%, Allianz με 0,53%, NBG με 0,45%, Quaero Capital με 0,42% και Valentum Asset Management με 0,40% του μ.κ. Σε έναν ( ; ) από αυτούς αναζητούσε η αγορά τον υπαίτιο του χθεσινού “χωσίματος”.
*Τα “κράτησε” τα 7,09 ευρώ η ΔΕΗ, χαμηλό ημέρας απ’ όπου βγήκε αντίδραση στη συνέχεια.
*Από τα 4,54 ευρώ τα “σκούπισαν” χθες στην Aegean. O.K, είπαμε, πιθανότατα ο τουρισμός δεν θα πιάσει τους στόχους που εκτιμούσαν πριν οξυνθεί η κρίση στην Ουκρανία. Αλλά όχι και σε τιμές 2020, με μέτρο.
*Ο.Κ και με την Μαρία Ζαχάροβα και με τις οδηγίες της Μόσχας προς τους Ρώσους να “πλημμυρίσουν” τα τουρκικά παράλια. Αυτό, που είναι γεγονός για τα καθ’ ημάς: η πρώτη απ’ ευθείας πτήση από Νέα Υόρκη (J.F Kennedy) της DELTA Airlines. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και στο Ελευθέριος Βενιζέλος υποδέχτηκαν τους επισκέπτες ο Πρέσβης (ένας είναι) και ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας. Συνολικά 9 πτήσεις από πόλεις των ΗΠΑ κάθε μέρα.
*Θα μείνω στα του τουρισμού, αερομεταφορών και συναφή. Σύμφωνα με το Spectactor η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων στην Ελλάδα μπορεί να μεταμορφώσει την χώρα σε… Μαλβίδες της Ευρώπης. Το βρετανικό περιοδικό, που κυκλοφορεί από το 1830 (θεωρείται το μακροβιότερο στον κόσμο) σημειώνει πως ένα αρχιπέλαγος με 3.000 νησιά και 9.000 μίλια ακτογραμμής η Ελλάδα είναι ιδανικός προορισμός. Hellenic SeaPlanes και Grecian Air είναι οι κύριες 2 εταιρείες, έτοιμες να δρομολογήσουν.
*Oversold η DELTA Airlines, μπορεί να βγάλει αντίδραση από τα 30$. Καλή και η ΝΑΤ, το 7άρι μπροστά στην TSLA περιμένουν για να ξεκινήσουν αγορές. Ευχαριστώ τον φίλο για το μήνυμα, να παίρνουμε… μυρωδιά τι γίνεται στην Wall Street.
*Με το ΝΙΚΕΛΙΟ στα 81.000$ ακόμη και η ζημιογόνος (και πλήρης δανειακών βαρών/υποχρεώσεων κ.λ.π) ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να είναι συμφέρουσα.
*Ποια εισηγμένη- holding- θα ωφεληθεί από τα θηριώδη εξοπλιστικά που θα προχωρήσουν στην Ευρώπη; Intracom Defence-βραχίονας της Intracom Holdings. Για αυτό μάζευε ο Σωκράτης (ένας είναι) και εμφανίστηκε με το που… Η IDE στοχεύει στην Γερμανική αγορά. Επέκταση συνεργασίας με την Diehl Defence. Αύξησε το ποσοστό του και στο μ.κ της Intralot.
*Για να (ξανά) δούμε τις μεταλλουργικές:RON ORECommodity 158.82+6.54+4.29%. Έχει σχεδόν “διπλώσει” από τα χαμηλά του Νοεμβρίου!
*Tα Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ από πέρσι αγοράζουν ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο PPE και δεν επηρεάζονται τόσο από τις διακυμάνσεις του όσο στο παρελθόν. Παρ όλα αυτά επειδή ανησυχείτε για την τιμή των πρώτων υλών, ακριβώς επειδή έχουν βρεθεί δυνατότητες στην παγκόσμια αγορά να επεξεργάζεται το ανακυκλωμένο πολυπροπυλένιο (τα ΠΛΑΘ έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε αυτόν τον τομέα) η τιμή του δεν έχει εκτοξευθεί όπως θα περίμενε κανείς λόγω της εκτόξευσης του πετρελαίου.
*Ο Δρομέας με βάση την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα 9μήνου έχει ίδια κεφάλαια 28,32 εκ. ευρώ. Η μετοχή του διαπραγματεύεται στα 0,294 με την κεφαλαιοποίηση του στα 10,94 εκ. ευρώ. Με υπό εκτέλεση συμβόλαια 80 εκ. ευρώ. P/BV 0,39! Το χαμηλότερο στο ΧΑΑ μετά τον Χαιδεμένο.
*Kαι τα καλά της κρίσης, αφυπνίζεται η Ευρώπη: προς έκδοση eurobond προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ανάγκες, λόγω του υπέρβαρου κόστους της ενεργειακής κρίσης και υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μία φορά ελέω Covid-19 συγκροτήθηκε το NGEu- η χώρας μας λαμβάνει-ήδη- τα πρώτα δισ. Και μία-δεύτερη- τώρα με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
*Μέσα στην κρίση και στην πολεμική σύρραξη, το να προβλέπει κάποιος ακόμη χειρότερες ημέρες δεν απαιτεί και κάποια ιδιαίτερη διορατικότητα. Στα 200 ευρώ έβλεπαν την τιμή του φυσικού αερίου, έγινε η εισβολή και η τιμή «στόχος» καταγράφηκε στο ταμπλό του χρηματιστηρίου της Ολλανδίας. Μάλιστα, φτάσαμε μέχρι και στα 340 ευρώ καθώς τόσο αποτίμησαν κάποιοι στις αγορές μια μεγαβατώρα φυσικού αερίου που πέρυσι τέτοιο καιρό κόστιζε 15 ευρώ. Το πραγματικό στοίχημα όμως είναι να προβλέψει κάποιος πόσο θα έχει το φυσικό αέριο σε έναν χρόνο από σήμερα. 200 ευρώ; 300 ευρώ ή μήπως και πάλι 10-20 ευρώ; Πραγματικά, το να ποντάρεις χρήματα είτε στο ένα στοίχημα –της διατήρησης των υψηλών τιμών ή και της περαιτέρω ανόδου- είτε στο άλλο –της κατακόρυφης πτώσης- απαιτεί πολύ γερό στομάχι. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έχουν ήδη επιφέρει ένα «μόνιμο αποτέλεσμα» το οποίο είναι ανεξάρτητο από το ποια θα είναι η έκβαση των μαχών στην Ουκρανία. Το φυσικό αέριο, στο μυαλό του πλανήτη δεν αποτελεί πλέον ένα «αξιόπιστο» μεταβατικό καύσιμο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών όσο θα μεταβαίνει ο πλανήτης προς την πράσινη ενέργεια.
*Η χθεσινή απόφαση της Ευρώπης να επισπεύσει τις διαδικασίες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να μην βοηθάει σε βραχυπρόθεσμη βάση –η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να πληρώνει τη Ρωσία και μάλιστα με πολύ υψηλές τιμές- ωστόσο σε έναν χρόνο από τώρα, οι ποσότητες που θα παραγγέλνει θα είναι πολύ μικρότερες. Και αν υλοποιήσει τον στόχο της η Ευρώπη και περιορίσει τις παραγγελίες –πρακτικά εξαρτάται από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που είναι και οι μεγαλύτεροι πελάτες του Πούτιν- που θα καταλήγει το ρωσικό αέριο; Ο βασικός νόμος της οικονομίας περί προσφοράς και ζήτησης, θα αρχίσει να λειτουργεί ανάποδα. Αν η ζήτηση περιοριστεί, η τιμή είναι καταδικασμένη να υποχωρήσει. Πολλοί θα πουν ότι η Ρωσία να στραφεί στην Κίνα. Ποιος είπε όμως ότι η Κίνα θα είναι διατεθειμένη να πληρώσει τις σημερινές τιμές για να αυξήσει τις παραγγελίες της; Θεωρητικά, αν η Ευρώπη καταφέρει να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα από ότι υπολόγιζε από το ρωσικό φυσικό αέριο, θα δούμε μεγάλη πτώση των τιμών σε έναν χρόνο από σήμερα. Το ερώτημα είναι όμως άλλο. Θα τα καταφέρει η Ευρώπη;