Με επιτυχία – τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαίτερων συνθηκών της αγοράς – ολοκληρώθηκε χθες το 4ο Αthex Mid Cap Conference, το διήμερο συνέδριο παρουσίασης εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης που διοργάνωσε διαδικτυακά ο όμιλος ΕΧΑΕ. Το παρόν έδωσαν δέκα εισηγμένες, ενώ συμμετείχαν πάνω από 100 επαγγελματίες (διαχειριστές και αναλυτές), με τις συναντήσεις και τις διαδικτυακές παρουσιάσεις να είναι πολλαπλάσιες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στο φετινό συνέδριο έχουν κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ τρεις αποτελούν μέλη του FTSE 25. Πρόκειται για τις ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΟΛΠ. Άλλωστε, για τα διεθνή δεδομένα, ακόμη και κορυφαίες μετοχές του FTSE 25 του Χ.Α. θεωρούνται μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Παράλληλα, οι περισσότερες εκ των υπολοίπων μετοχών που έδωσαν το παρόν, μπορεί να ανήκουν στον Mid Cap ή να μην ανήκουν ούτε σ’ αυτόν, όμως θεωρείται σίγουρο ότι κάποιες εξ αυτών θα αποτελέσουν τα επόμενα δυναμικά blue chips.
Πρόκειται για μετοχές όπως Cenergy Holdings (ήταν έως προ ενός έτους μέλος του FTSE 25), ElvalHalcor (βάζει σοβαρή υποψηφιότητα λίαν συντόμως να εισαχθεί στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση), Quest Συμμετοχών (επιλαχούσα στον FTSE 25), Πλαστικά Θράκης (βαδίζει από ρεκόρ σε ρεκόρ και είναι σαφές ότι θα μπει στην ελίτ του Χ.Α. στο μέλλον), Κρι Κρι (διαρκή ρεκόρ αποτελεσμάτων και διψήφια άνοδος επί 15 χρόνια), AVAX και Trastor.
Οι εισηγμένες εταιρείες εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο κορυφής, είτε CEO είτε CFO, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν εγχώριους αλλά και ξένους θεσμικούς επενδυτές και να τους ενημερώσουν για την πορεία των εταιρειών τους καθώς και για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τις προοπτικές τους όπως αυτές διαγράφονται μέσα σ’ αυτή την πρωτοφανή συγκυρία.
Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου ΕΧΑΕ για την ενίσχυση της προβολής εισηγμένων που πρωτίστως δεν ανήκουν στην «κάστα» του FTSE 25 (πλην ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ), ενώ είναι εταιρείες με εξαιρετικά μεγέθη, καλούς δείκτες και εξωστρέφεια.
Θυμίζουμε πως υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις εταιρειών που ξεκίνησαν από τα Small και Mid Caps και ανελίχθηκαν στον FTSE 25, αποτελώντας σήμερα κορυφαία blue chips της αγοράς. Θυμίζουμε η Μυτιληναίος εισήχθη το 1995 στην Παράλληλη Αγορά όμως πλέον είναι επιφανές μέλος του Large Cap, η Σαράντης το ίδιο, όπως και η Jumbo, η Aegean Airlines και η Fourlis. Συνάμα, στόχος της διοίκησης του Χ.Α. είναι συνδυαστικά με την προβολή μεσαίας αποτίμησης εταιρειών, να αυξηθεί και η κάλυψη αυτών των μετοχών από χρηματιστηριακούς αναλυτές, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ρευστότητας των μετοχών τους.
Ξεχωρίζουν και χρηματιστηριακά φέτος οι εν λόγω μετοχές
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2021 οι μετοχές του μεσαίου χώρου ξεχωρίζουν με έμφαση και στις αποδόσεις, συγκριτικά με τον FTSE 25 και τις τράπεζες. Ο Mid Cap ενισχύεται σε ποσοστό 23,05% το 5μηνο του 2021, όταν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +9,82%, o FTSE 25 είναι στο +11,20% και ο τραπεζικός δείκτης στο +9,12%.
Η μετοχή της AVAX με απόδοση 71,64% ξεχωρίζει με έμφαση το 2021, καθώς γύρισε το 2020 στην κερδοφορία μετά από μια δεκαετία ζημιών, ενώ ο όμιλος κερδίζει έργα, με κυριότερο τη γραμμή 4 του Μετρό.
Η Cenergy Holdings καταγράφει ράλι 62,43% το 5μηνο με τον όμιλο να κερδίζει διαρκώς νέα σημαντικά έργα σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας το ανεκτέλεστο.
Η Πλαστικά Θράκης ενισχύεται κατά 54,53% ξεχωρίζοντας επίσης με έμφαση, ανακοινώνοντας αποτελέσματα ρεκόρ το 2020, ενώ νέο ρεκόρ κατέγραψε και στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Η Quest Συμμετοχών ενισχύεται σε ποσοστό 25,36% φέτος, η ElvalHalcor βρίσκεται στο +22,35%, η Κρι Κρι +15%, ο ΟΛΠ +10,77%.