Την χθεσινή επικοινωνία του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σχολίασε στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κώστας Υφαντής.
«Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας απασχολεί παραπάνω από όσο χρειάζεται, μία συνάντηση ενός πολύ σημαντικού Αμερικανού αξιωματούχου με έναν πολύ σημαντικό Τούρκο αξιωματούχο. Δεν πρόκειται οι δύο να συζητούν ζητήματα τα οποία θα θίξουν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα», σημείωσε.
Ο κ. Υφαντής πρόσθεσε σχετικά ότι, σε αυτό το επίπεδο οι συναντήσεις έχουν πάντοτε πολύ ουσιαστικό περιεχόμενο, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Μιλάμε για δύο χώρες, οι οποίες συνεργάζονται εν πάση περιπτώσει, παρά το κακό και την κακή κατάσταση των διμερών σχέσεων τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των S-400. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν. Δεν υπάρχουν ίσως αυτές που θα ήθελε ο πρόεδρος Ερντογάν στο ανώτατο επίπεδο με τον με τον πρόεδρο Μπάιντεν, έτσι ώστε να μπορέσει να το “πουλήσει” και στο εσωτερικό και στον περίγυρό του. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν είναι κάτι περίεργο. Η Τουρκία, προφανώς όπως θα έκανε κάθε άλλη χώρα, θα θέσει τα ζητήματα και τα θέτει τα ζητήματα στον Λευκό Οίκο. Έχει τις δικές της απαιτήσεις. Το πόσο μπορεί ο κύριος Σάλιβαν να προωθήσει στην Ουάσιγκτον τα τουρκικά αιτήματα, γιατί τα συμμερίζεται ή γιατί υπάρχει μία κοινότητα, κυρίως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που υποστηρίζει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί άλλο από τη Δύση, αυτό είναι μία μεγάλη μεγάλη συζήτηση.
Υπάρχουν άλλα μέτωπα τα οποία τα οποία φέρνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους δύο, όπως είναι το ζήτημα της Συρίας και όχι μόνο. Προφανώς είναι το ζήτημα της Μαύρης Θάλασσας και της διαμεσολάβησης που παίζει η Τουρκία, αν και και εδώ νομίζω έχει υπερεκτιμηθεί ο ρόλος της. Η ατζέντα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων είναι πολύ μεγάλη».