Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤι (δεν) είπε ο Μητσοτάκης για τις εκλογές και τι με το...

Τι (δεν) είπε ο Μητσοτάκης για τις εκλογές και τι με το βασικό μισθό

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον Αντ-1 και στο Νίκο Χατζηνικολάου, δεν έβγαλε αυτό που λέμε μεγάλη πολιτική είδηση. Εβγαλε όμως οικονομική. Αναφέρομαι φυσικά στο θέμα της δεύτερης αύξησης του βασικού μισθού. Μες τον τρόπο αυτό πέτυχε δυο πράγματα. Να δώσει…επικοινωνιακή ανάσα στα στελέχη του που “βομβαρδίζονται” από την αντιπολίτευση, για τα θέματα της ακρίβειας, αλλά και να δώσει ελπίδα στους πολίτες για την επόμενη μέρα.

Η δεύτερη αύξηση στο βασικό μισθό από την Πρωτομαγιά, ακυρώνει τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεπέρασμα των 700 ευρώ είναι μια καλή ανάσα για τα εισοδήματα που για χρόνια αναζητούσαν μια αύξηση στο μισθό τους. Αλλά για να μην είναι δώρο άδωρο η όποια αύξηση πρέπει να μην την τρώνε οι αυξήσεις στα βασικά προιόντα.

Η κυβέρνηση ποντάρει στο ότι είναι πιθανόν γύρω στο Πάσχα να έχει τελειώσει το ράλι των τιμών στην ενέργεια και ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα έχουν περιορίσει την αύξηση στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τότε το μόνο που θα…καίει ακόμη θα είναι οι τιμές της βενζίνης. Αυτό βέβαια είναι το καλό σενάριο, καθώς μέχρι τότε υπάρχουν 4 ακόμη μήνες φωτιά για τους οικογενειακούς προυπολογισμούς.

Για αυτό και λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα και γενναία να προχωρήσει σε ορισμένα βασικά είδη στη μείωση του ΦΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης, μίλησε και για το θέμα των εκλογών. Παρά το ότι κανείς δεν περίμενε να ακούσει από τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πρόωρες εκλογές σε…ζωντανή σύνδεση, να μου επιτρέψετε να πω ότι για πρώτη φορά άφησε μια…χαραμάδα πρόωρης προσφυγής.

Και για να είναι ακριβής ιδού τι είπε απαντώντας στον κ. Χατζηνικολάου:

“Έχω δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσουμε την τετραετία διότι αυτό θεωρώ ότι είναι θεσμικά σωστό και επιβεβλημένο. Δεν έχω καμία πρόθεση να αλλάξω την άποψή μου.
Πιστεύω δε, μιας και με ρωτάτε, και νομίζω ότι είναι απολύτως θεμιτό ο κάθε Πρωθυπουργός να θέλει να επανεκλεγεί, ότι η κατάσταση στη χώρα το 2023 θα είναι καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα. Άρα δεν εκτιμώ ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα.
Επειδή πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και επειδή είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η οικονομία θα ανακάμψει και, Θεού θέλοντος, θα έχουμε τελειώσει νωρίτερα με το θέμα της πανδημίας, δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να σας πω ότι θέλουμε να εξαντλήσουμε την τετραετία.”

Οποιος υποψιασμένος διαβάσει τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός μιλάει για πρόθεση και επιθυμία. Δυο λέξεις που κάνουν την χαραμάδα…παράθυρο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Για πρώτη φορά δεν έκοψε τη συζήτηση, αλλά έκανε ερμηνεία των δικών του προθέσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, είναι βέβαιο ότι μέσα του θέλει να τηρήσει αυτό που λέει για την τετραετία. Αλλά στην πολιτική, ποτέ δεν μπορείς να πείς ποτέ σε κάτι. Και αυτό όσο και ρεαλιστής εάν είναι δεν μπορεί να μην το γνωρίζει.

Όπως γνωρίζει και ότι η αντιπολίτευση κάθε μέρα, μόλις “φύγει” η Όμικρον θα το θέτει καθημερινά. Και καμία κυβέρνηση και κανένας τόπος δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μάλιστα μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και οξύτητας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ