Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΤα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν στα 40 δισ €

Τα ταμειακά διαθέσιμα έφτασαν στα 40 δισ €

Με γεμάτα ταμεία θα ξεκινήσει το 4ο τρίμηνο για το ελληνικό δημόσιο καθώς παρά τις καθυστερήσεις στην είσπραξη άνω των 4 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, το ταμείο έφτασε αισίως στα 40 δις. ευρώ.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, ειδικά στο σκέλος των εσόδων έχει βοηθήσει σε αυτό καθώς οι ταμειακές εισπράξεις από τους φόρους είναι μεγαλύτερες των εκτιμήσεων κατά περισσότερα από 2 δις. ευρώ. Έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι κάποιες δαπάνες έχουν μεταφερθεί για μερικές ημέρες αργότερα.

Η ουσία όμως δεν είναι εκεί. Η ουσία είναι ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί η μεγαλύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρέους των τελευταίων ετών μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ταυτόχρονα να κλείσει η χρονιά και πάλι με γεμάτο ταμείο συνολικού ύψους άνω των 30 δις. ευρώ ανάλογα και με το πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε επίπεδο εισπράξεων.

Ο στόχος σαφής: να κλείσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης (σε απόλυτο ποσό) ακόμη και κάτω από τους ετήσιους στόχους, κοντά στην περιοχή των 350 δις. ευρώ στέλνοντας ένα ακόμη θετικό μήνυμα στις αγορές ενόψει της νέας χρονιάς η οποία μπορεί πλέον να εξελιχθεί σε έτος αναβαθμίσεων από σειρά οίκων μεταξύ των οποίων και η Moody’s με την S&P. Με τα γεμάτα ταμεία επομένως (και με το πράσινο φως από τον ESM για την αξιοποίηση του σκληρού μαξιλαρίου) ξεκινά η διαδικασία της πρόωρης αποπληρωμής των 8 δις. ευρώ από τα διμερή δάνεια. Και έπεται συνέχεια και εντός του 2025…

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ