*Αρρωσταίνει η Κίνα, κρυολογεί η Wall Street. Πληθαίνουν οι αρνητικές ενδείξεις που αφορούν στην ανάπτυξη της Κίνας. Η επίσπευση του Πεκίνου να “ρίξει” τα επιτόκιαεσπευσμένα για μερίδα αναλυτών, ερμηνεύτηκε ως ακόμη μία ισχυρή ένδειξη επιβράδυνσης για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
*Αρνητικό το κλίμα στη Νέα Υόρκη- από νωρίς χθες το μεσημέρι- με το που πέρασε στα “τερματικά” των χρηματιστών η προειδοποίηση της Fitch ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να υποβαθμίσει αρκετές τράπεζες των ΗΠΑ. Η προειδοποίηση του οίκου που, περιλαμβάνει-μεταξύ άλλων- τα μεγαθήρια JP Morgan Chase, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup e.t.c- έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά από ανάλογη προειδοποίηση της Moody’s. Και μόλις 2 εβδομάδες μετά την αφαίρεση μίας βαθμίδας από το ΑΑΑ για την οικονομία των ΗΠΑ. Προφανώς η στάση του οίκου Fitch, όταν υποβάθμισε το outlook της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, ούτε μόνο πολιτική ήταν-όπως χαρακτηρίστηκε από αρκετούς- ούτε αποσπασματική. Τουναντίον, καθώς όσο πυκνώνουν τα “καμπανάκια”, τόσο επιβαρύνεται η κατάσταση. Το σημαντικό πως, αυτές οι προειδοποιήσεις ξεκίνησαν καλοκαιριάτικα ενόψει ενός χειμώνα που προοιωνίζεται δύσκολος και με το “εκλογικό 2024” μπροστά.
*Το…ωραίο; αυτά στις ΗΠΑ συμβαίνουν (και στην Κίνα) όταν στην Ευρώπη μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα διαπιστώνεται και για τις 3 μεγαλύτερες οικονομίες της: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Το επιπλέον επιβαρυντικό; οι εξελίξεις στο Σαχέλ αδυνατίζουν δραστικά το γεωπολιτικό “αποτύπωμα” του Παρισιού, ανεπιστρεπτί σύμφωνα με αναλυτές οι οποίοι-εδώ και καιρό- προειδοποιούν για είσοδο σε αυτές τις νευραλγικές χώρες της Αφρικής δυνάμεων λ.χ. Κίνας, Ρωσίας (και Τουρκίας, υποθέτω ότι τα συνεκτιμούν όλα αυτά στο Υπ.Εξ μας).
*Γιατί τα παραθέτουμε όλα αυτά σήμερα; πρωϊνιάτικα; γιατί θεωρούμε πως η συνέχεια ούτε εύκολη θα είναι-ούτε δίχως συνέπειες. Και μας αφορά, καθώς καλοδεχούμενη η μέχρι τώρα διαφοροποίηση της ελληνικής οικονομίας αλλά…
*Για τρίτη σερί πτωτική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε λόγο ο Απόστολος Σκουμπούρης, θα πείτε ΟΚ το ΧΑ δεν είναι αντιπροσωπευτικό, λ.χ. η αγορά “κρατικού χρέους” θεωρείται- σε αυτή την φάση πιο πειστική. Όντως, η εικόνα στην αγορά κρατικών ομολόγων, καταδεικνύει ακριβώς αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει- μέχρι τώρα- η ελληνική οικονομία. Θα ήταν τεράστιο κρίμα να χαθεί. Προφανώς και το γνωρίζουν στο Μαξίμου, καλύτερα απ’ όλους-θέλω να πιστεύω- ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος μόνο ικανοποιημένος δεν μπορεί να είναι από τον μετεκλογικό απολογισμό της κυβέρνησης του.
*H συγκυρία παραμένει ευνοϊκή για την ελληνική οικονομία και παραπέμπω (ενδεικτικά) στα γερμανικά Μέσα. Για το “ελληνικό οικονομικό θαύμα” μιλά ο Γκέρχαρτ Χέλερ-ανταποκριτής του Redaktions Netzwerk Deutschland. Αποθεωτικός ο έγκριτος δημοσιογράφος του RND. Παράλληλα, η έγκυρή (οικονομική) Handelsblatt αναφέρεται μεταξύ άλλων σε αυτά που χαρακτηρίζουν το φετινό καλοκαίρι και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Μπορεί ο Αύγουστος, παθογένειες αλά Μυκόνου, ασυδοσία στις παραλίες κ.λ.π να επενεργούν αρνητικά, πλην όμως εάν η περίοδος από τους κλασικούς 3 διευρυνθεί και 1 και 2 μήνες, ενδεχομένως περισσότερο για παράδειγμα στην Αθήνα είναι κέρδος για το ΑΕΠ. Παραπέμπω στην έκθεση της Εθνικής Τράπεζας για έσοδα από τον τουρισμό στα 20 με 21 δισ. από 18,9 δισ. το 2022. Επίσης στον φετινό σχεδιασμό και ευρύτατο πτητικό πρόγραμμα της AEGEAN, την ενίσχυση των γραμμών εξωτερικού της SKY Express, των απ’ ευθείας δρομολογίων ΗΠΑ/Καναδά προς Ελλάδα… Ωστόσο, διαπιστώνεται ένα πρόβλημα: χάνεται η ταυτότητα-που χαρακτήριζε την ελληνικότητα, το μεσογειακό, το τοπικό…απότοκο του υπέρ τουρισμού. Και αυτό πρέπει και μπορεί να διαφυλαχθεί κυρίως από τους επαγγελματίες, εντόπιους του κάθε νησιού, μέρους της πατρίδας.
*Για τα ενεργειακά θα περιμένω τον ειδικό, Γιώργο Αλεξάκη, γιατί το “άλμα” στις τιμές του φυσικού αερίου με αφορμή την προειδοποίηση (και μόνον) των Αυστραλών για απεργία ανέτρεψε την στάση μελών του δ.σ της ΕΚΤ. Πλέον το επικρατέστερο ενδεχόμενο ξανά έγινε αυτό της-ακόμη μίας/πολλοστής- αύξησης των επιτοκίων, με άλλες 25 μ.β. Στις 14 Σεπτεμβρίου η συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη.
*Προχωρά (προσώρας αφορά σε εκδήλωση προθέσεων) η Ρώμη σε επανακρατικοποιήσεις.”Ασθενεί” η ιταλική οικονομία, μόνο τυχαία δεν ήταν η ενέργεια της Τζόρτζια Μελόνι για την φορολόγηση των τραπεζικών υπέρ κερδών. Για την επιστροφή του “μεγάλου ασθενούς” κάνουν λόγο αρκετοί αναλυτές και “δείχνουν” την Γερμανία.
*Σε μία περίοδο που η στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ δεν είναι και στα καλύτερα της, η Berkshire Hathaway επενδύει δισ.$ σε μετοχές των DR Horton, Lennar και NVR. Και οι 3 δραστηριοποιούνται στην αγορά κατασκευής κατοικιών. Τι “βλέπει” πάλι ο Warren Buffett.
*Είδα το άρθρο του Μιχάλη Κοσμετάτου (στο newmoney) για το ποιες εταιρείες εξετάζουν κι άλλες αγορές προς το τέλος του 2023. Ο πιο δραστήριος όμιλος όσον αφορά στις εξαγορές, για το 2023, είναι της EpsilonNet. Με συνολικά 5 συμφωνίες, στο 7μηνο. Συμπτωματικό; πιθανόν αλλά και όχι. Από τις λιγοστές μετοχές με θετικό πρόσημο την Δευτέρα η EpsilonNet. Με άνοδο 1,19% στα 10,20 ευρώ.
*Intrakat, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης και Premia οι άλλες 4 από τις 20 του FTSEMidCap με θετικό πρόσημο. Εν τέλει, τίποτε δεν είναι τυχαίο.
*Την Δευτέρα η άνοδος της Εθνικής, συνδυαστικά με την πτώση της Eurobank, έφερε την πρώτη με αποτίμηση 5,651 δισ. πίσω από Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ “ρίχνοντας” την δεύτερη στην πέμπτη θέση.
*ΕΚΤΕΡ: Το…ποντίκι (των κατασκευών) που “βρυχάται”.
*Jumbo: Από τις λιγοστές μετοχές του δείκτη FTSELarge Cap με θετικό πρόσημο, η Jumbo. Στα 26,36 ευρώ με άνοδο 1,31%, ωστόσο αίσθηση έκανε αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα, μέσω προσυμφωνημένων εντολών. Αρχικά (στις 14.09′) ένα πακέτο για 50.000 τμχ στα 26,50 ευρώ, συνέχεια (στις 14.35′) για 20.000 τμχ στα 26,50 τιμή που άλλαξε χέρια και ένα πακέτο των 741.000 τμχ συνολικής αξίας 19,62 εκατ. ευρώ ( ! ).
*Intralot: Τέθηκε σε κατάσταση monitoring από την Fitch Ratings με προοπτική ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής της ικανότητας… Με την προϋπόθεση να αντιμετωπίσει την αναχρηματοδότηση των χρεών της, πιθανόν και με ΑΜΚ εντός του φθινοπώρου, πολύ πριν από τις λήξεις του Σεπτεμβρίου του 2024. Στις 30/8 συγκαλείται η ετήσια τακτική Γ.Σ. όπου αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα ξεκλειδώσουν τις εξελίξεις … Διακηρυγμένος στόχος της διοίκησης είναι η μετάταξη στην Κύρια Αγορά. Με την αναμενόμενη ΑΜΚ θα “γυρίσει” άμεσα σε θετικά ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα την έξοδο από το καθεστώς επιτήρησης…!