*Τα κάτω-πάνω στην χθεσινή συνεδρίαση. Με την Attica Bank να φτάνει να αποτιμάται μέχρι 2,44 δισ. από 30 εκατ. ευρώ, μέσα σε μόλις μία συνεδρίαση. Λόγω της αμκ -τεράστιας για τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αξίας (240/30 εκατ)- και του κανονισμού που επιτρέπει το απεριόριστο εύρος διακύμανσης. Αυτά, μόνον εδώ συμβαίνουν. Θα περιμένει πολύ-ακόμη- η αγορά, μέχρις ότου βρεθεί αντικαταστάτης του Σωκράτη Λαζαρίδη, μπας και αλλάξουν μερικά (αυτονόητα) από τα πολλά κακώς κείμενα.
*Σε συζητήσεις για το ενδεχόμενο εξαγοράς “έτοιμων/εγκατεστημένων” ΑΠΕ η ΔΕΗ. Πολύ συζήτηση γίνεται-τα τελευταία 24ωρα- για κίνηση της Επιχείρησης στην Ρουμανία. Αγορά, που ο Γιώργος Στάσσης, γνωρίζει απ’ έξω και από μέσα. Από την θέση του-πρώην- διευθύνοντος της ENEL στην Ρουμανία, είναι, ίσως ο μόνος που μπορεί να πετύχει ένα καλό, συμφέρον deal στην συγκεκριμένη αγορά.
*Προς συμφωνία με ΔΕΗ η NOVA (BC Partners) για δίκτυο “οπτικής ίνας”. Τα “δίκτυα” πάντως ανήκουν στον ΔΕΔΔΗΕ (όπου έχει μερίδιο η ΔΕΗ αλλά και το 49% το αυστραλέζικο fund Macquarie)
*Από τα πιο contrarian χαρτιά της αγοράς η Viohalco. Κάτω, χθες, τα blue chips, πάνω η Viohalco, η Cenergy. Και μιας και ο λόγος για την Cenergy (αφού ξανά θυμίσω, πως είναι holdings) στην τελευταία παρουσίαση στους θεσμικούς, ο Αλέξανδρος Μπένος -οικονομικός διευθυντής της εισηγμένης- εξήγησε πως το υψηλό ανεκτέλεστο παρέχει ευελιξία στην διεκδίκηση των έργων. Τα λόγια του, επί λέξει (καθώς έκαναν αίσθηση και συζητήθηκαν στην αγορά) “…δεν το παίζουμε σκληρά καρύδια, αλλά το υψηλό ανεκτέλεστο μας βοηθάει να λέμε στον πελάτη μας, αυτή είναι η τιμή μας, αλλά και χωρίς να το χρησιμοποιούμε για να ανεβάσουμε τις τιμές…”.
*Όλο και επεκτείνει τις δράσεις του ο Γιάννης Γρύλος, και στο κοινωνικό πεδίο. Δίπλα στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου η SKY express, με 1.000 γεύματα ημερησίως, για 5 μήνες στους πληγέντες κατοίκους της περιοχής.
*Με αυξημένες συναλλαγές, και κόντρα στην διόρθωση της αγοράς η χθεσινή άνοδος για τη μετοχή της Alumil. Ο Γιώργος Μυλωνάς, έχει αποδείξει πως δεν τα παρατάει εύκολα.
*Σε εταιρεία συμφερόντων Ιωάννη Παπαλέκα δάνεια της οικογένειας Παπαναγιώτου. Από ακίνητα της πάλαι ποτέ Κτηματοδυναμικής -και μέσω του Project Οίστρος της Τράπεζας Πειραιώς- καταλήγουν σε χαρτοφυλάκια θυγατρικών του επονομαζόμενου και “βασιλιά των γραφείων” στην Ρουμανία αλλά και-λόγω Covid-19- mr Nammos Dubai. Στα 118 εκατ. το χαρτοφυλάκιο δανείων, στα 28 εκατ. ευρώ το τίμημα απόκτησης του. Παρεμπιπτόντως η τελευταία φορά, που είχε κάνει δημόσια την παρουσία του στο εγχώριο real estate ήταν ως μέτοχος της εταιρείας “Ναυσικά”, που διαχειριζόταν τα “Αστέρια” Γλυφάδας. Την συμμετοχή του (Ιωάννη Παπαλέκα) απέκτησε η Grivalia Hospitality (Γιώργος Χρυσικός) που υλοποιεί- πλέον- το project του One & Only Aesthisis. Την διαχείριση του θέρετρου έχει αναλάβει η Kerzner. Ένας κύκλος, τελικά, είναι το business.
*Ήταν μια κρίσιμη συνεδρίαση η χθεσινή στη Βουλή, καθώς ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να τοποθετηθεί για ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα της περιόδου: την ενεργειακή κρίση, η οποία τώρα αρχίζει να δείχνει τα… δόντια της, καθώς φτάνουν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Το οικονομικό επιτελείο συνέλεξε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο, συνυπολόγισε την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών που φαίνεται να κινούνται έντονα ανοδικά και δημιούργησε έναν δημοσιονομικό χώρο ώστε να «χωρέσουν» τα τρία μέτρα στήριξης που παρουσιάστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα περίπου 350 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 0,2% του ΑΕΠ περίπου είναι ο τελικός λογαριασμός. Δεδομένου ότι τα φορολογικά έσοδα έχουν πάει κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ πάνω από τις προβλέψεις, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι στην χειρότερη περίπτωση, η χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα (πρωτογενές κατά ESA) της τάξεως του 7,1% δηλαδή οριακά πάνω από τα όσα γράφει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Υπάρχει μάλιστα το ενδεχόμενο να καλυφθεί το σύνολο του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται για τα τρία συγκεκριμένα μέτρα κάτι που θα κριθεί και από την πορεία των φορολογικών εσόδων του Δεκεμβρίου. Αυτή είναι και η ενημέρωση που έλαβαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από το οικονομικό επιτελείο. Φυσικά και ενημερώθηκαν από τους υπουργούς καθώς βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της 12ης αξιολόγησης. Δεν… ενθουσιάστηκαν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά τελικά η ελληνική πρωτοβουλία φαίνεται ότι πέρασε καθώς η επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς είχε να κάνει με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για να προστατευτούν οι φτωχότεροι από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης ειδικά τον Δεκέμβριο που θα δούμε τα… χειρότερα στους λογαριασμούς του ρεύματος.
*Ακόμη τρία καλά deals για την Σεμίραμις Παληού και της εισηγμένης Diana Shipping. Θα αποφέρουν στην εταιρεία 21,1 εκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, η πρώτη ναύλωση αφορά στο post panamax “Alcmene” στην SwissMarine και οι άλλες δύο στο cape “G.P Zafirakis” και στο panamax “Ismene” στην Cargil, η οποία νωρίτερα μέσα στο μήνα είχε ναυλώσει και το kamsarmax “Myrsini”. H Diana διαχειρίζεται στόλο 36 bulkers. H αγορά στο ξηρό κάνει μια στάση διόρθωσης, αλλά οι προοπτικές είναι καλές.