*Καλημέρα, θα ξεκινήσω από το δώρο-όπως εκτιμώ- πως μας έκανε ο Ρ.Τ Ερντογάν λόγω της αμετροέπειας του. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της. Σε ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και η υποστήριξή τους ισοδυναμούν με δολοφονία, είναι αρρωστημένες. Το τουρκικό χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες 7,1% την Τετάρτη, τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2023. Η διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκε δύο φορές.
*Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά τα αποτελέσματα τριμήνου της μητρικής της Google, Alphabet και τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Σε ανοδική τροχιά επέστρεψαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να ενισχύεται κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,95% και το 2ετές να κινείται υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 5,12%. Είπαμε, η κρίση είναι εδώ, σοβεί και χρειάζονται “χειρουργικές” τομές.
*Στον Bill Ackman η DeA αναφέρεται συχνά, τελευταία. Αποκόμισε κέρδη 200 εκατ. δολάρια από το στοίχημα του ενάντια στο 30ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου, ανέφεραν πηγές στους Financial Times. Την Δευτέρα ο ιδρυτής της Pershing Square ανακοίνωσε ότι έκλεισε τις short θέσεις στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, καθώς εκτιμά ότι οι επενδυτές μπορεί να στραφούν ολοένα και περισσότερο σε ασφαλή καταφύγια όπως το κρατικό χρέος εν μέσω των αυξανόμενων γεωπολιτικών ρίσκων. Υπάρχει πολύ ρίσκο στον κόσμο για να παραμείνει κανείς short με τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες επιδόσεις», έγραψε στο X. «Κλείσαμε τη short μας θέση στα ομόλογα», πρόσθεσε. Πάντως, ο CBOE Volatility Index ξανά “τσίμπησε” χθες.
*Εγκάρδιο, θερμό το κλίμα μεταξύ Christine Lagarde-Κυριάκου Μητσοτάκη- Γιάννη Στουρνάρα. Για να δούμε σήμερα, θα επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για “παύση” στην αύξηση των επιτοκίων. Θα μείνει η Αθήνα σαν την πρωτεύουσα που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του ιστορικού κύκλου αύξησης κόστους και περιορισμού του χρήματος; Πλέον, όλα έχουν τη σημασία τους.
*Επέκταση – ορόσημο στο εξωτερικό για τη ΔΕΗ με την εξαγορά της θυγατρικής της ENEL στη Ρουμανία. Στο 1,9 δισ. η συνολική αξία της επιχείρησης. Αυξάνεται σε 4,4 GW η παρουσία στις ΑΠΕ. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔEΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική, όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας».
*Και μιας που αναφερόμαστε στον κλάδο. Χθεσινή ανακοίνωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής: «Αναγκαζόμαστε -σε συνέχεια και της πρόσφατης ανακοίνωσης της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2023- να σημειώσουμε ότι μια συγκεκριμένη «ενημερωτική» ιστοσελίδα επιχειρεί διαρκώς -για λόγους που και ο πλέον αδαής μπορεί να αντιληφθεί- να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και να αποπροσανατολίσει το επενδυτικό κοινό, διακινώντας σχεδόν καθημερινά ανυπόστατες φήμες κι ανύπαρκτες “ειδήσεις”. Καλούμε τους χιλιάδες μετόχους μας και την επενδυτική κοινότητα να μη δίνουν σημασία σε όσα ψεύδη διακινούνται. Καλούμε, επίσης, τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για την προστασία του επενδυτικού κοινού. Οι εταιρείες του Ομίλου μας, όπως συστηματικά κι αταλάντευτα κάνουν χρόνια τώρα, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν αξιόπιστα κι υπεύθυνα το επενδυτικό κοινό και θα πράξουν τα δέοντα για την προστασία των χιλιάδων μετόχων μας και των 7.000 εργαζομένων μας», σ.σ 38 συντάξιμα έχω στην “πλάτη” μου, πρώτη φορά διαβάζω τόσο οργισμένη ανακοίνωση εισηγμένης.
*Ευκαιρία αναστοχασμού στο δ.σ της ΕΚΤ. Ειδικότερα από τους hawkish, που δεν συνεκτιμούν όσα διαδραματίζονται. Δίνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία καθότι ο θηριώδης πληθωρισμός ούτε προσωρινός ήταν, ούτε και διαχειρίσιμος, τουναντίον οι επιπτώσεις βαθιές στον οικονομικό/κοινωνικό ιστό της Ευρώπης. Με δύο μέτωπα ανοιχτά, προς βορρά και νότο και τις χώρες-μέλη να «κάθονται» πάνω σε τεράστια βουνά χρέους (ουδεμία σύγκριση με το 2008). Είναι τώρα η συγκυρία που παράγοντες μεγέθους ενός Jamie Dimon, ενός Warrenn Buffett, ακόμη και ενός Ray Dalio είναι απέναντι στους κεντρικούς τραπεζίτες, θεωρώντας ότι έκαναν οικονομικές προβλέψεις «100% λανθασμένες», ανεπαρκείς χειρισμούς ενόψει ενός δύσκολου 2024. Δίνεται η ευκαιρία, λοιπόν, από εδώ -στην ηλιόλουστη Αθήνα- να σταλεί ένα πρώτο μήνυμα.
*Με ιδιαίτερη θέρμη αναφέρθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, για την αλλαγή κλίματος που διαπίστωσε στην Αθήνα. Δεν το συνηθίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλά προφανώς η διαφορά από την προηγούμενη επίσκεψη της στην χώρα μας είναι μεγάλη. Θυμίζουμε ότι το 2012 είχε έρθει-ως επικεφαλής του ΔΝΤ- είχε συναντηθεί με τον-τότε- διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο όπως και με τον-τότε- υπ.Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Τότε η Γαλλίδα είχε επισκεφθεί την Αθήνα- με την χώρα σε δεινή θέση και την ατμόσφαιρα στους δρόμους να “μυρίζει μπαρούτι”. Αυτό το 3ήμερο, προφανώς και ελάχιστη σχέση με τότε.
*Ξεκάθαρη συνεδρίαση profit taking η χθεσινή. Στα 77,1 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 11,3 μέσω πακέτων. Σε Εθνική, Mytilineos, Alpha Bank και ΟΠΑΠ τα 40 εκατ.
*Σήμερα, Πέμπτη, πριν την έναρξη της συνεδρίασης η διοίκηση της Mytilineos ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μηνου. Η Morgan Stanley αναμένει ebitda Q3 260 εκατ., ενώ ο αναλυτής του οίκου σημειώνει πως, η μετοχή βρίσκεται σε ένα «compelling entry point». Είναι δε η μόνη μετοχή στο universe της Morgan Stanley που προσφέρει πιθανό upside στα κέρδη που προβλέπει η αγορά τόσο για το δεύτερο 6μηνο του 2023, όσο και για το 2024. Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι η Mytilineos έχει το υψηλότερο TSR (Total Shareholder Return) για το 2023 (ετησιοποιημένο). Από την πλευρά της η Optima Bank θεωρεί πιθανή την υπέρβαση του στόχου για ebitda άνω του 1 δισ. ανανεώνοντας την σύσταση για “αγορά”. Να σημειωθεί ότι, μέσα Οκτωβρίου η Citi προέβλεπε ebitda Q3 στα 260 εκατ. δίνοντας τιμή-στόχο τα 45 ευρώ. Έως τα 37,48 ευρώ στην χθεσινή συνεδρίαση- με σημαντικά πακέτα- όλο και εγγύτερα στο ιστορικό υψηλό των 38,30 ευρώ. Δύο μεγάλα πακέτα άλλαξαν χέρια, την Τετάρτη, για 54.520 τμχ στα 36,94 ευρώ (στις 11.20′ ) και για 27.140 τμχ στα 37,20 (11.35′) με την εισηγμένη να αποτιμάται πλέον στα 5,3 δισ. ευρώ. Αφορμής δοθείσης (στο Συνέδριο του Economist) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος δεν παρέλειψε-για ακόμη μία φορά- να αναφερθεί δηκτικά για την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, “…η Ευρώπη μένει πίσω οικονομικά και πολιτικά. Όπως βλέπουμε και στην κρίση του Ισραήλ, διαφορετικοί ηγέτες της ΕΕ επισκέπτονται το Τελ Αβίβ με διαφορετικές θέσεις. Δεν υπάρχει ενιαία φωνή. Η Ευρώπη όπως αναπτύχθηκε έγινε δύσκολα λειτουργική…”
*Την Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η Δημόσια Προσφορά στο πλαίσιο της διαδικασίας εισαγωγής της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Έως τα 2,13 ευρώ η ανώτατη τιμή, προς ιδιωτική τοποθέτηση η Autohellas. Στο εγχείρημα του Βασίλη Φουρλή συνδράμουν έμπρακτα- καθότι μετοχικά- ο Ευτύχης Βασιλάκης (με ποσοστό 12% μέσω της Autohellas) και η Μαριάννα Λάτση (με 4,2% με το LatsCo).
*Θεαματική η αντίδραση για τον τίτλο του ΟΛΠ, απόρροια των ισχυρών αποτελεσμάτων. Το 7,11% στα 21,10 ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου για το χαρτί από τα μέσα Μαρτίου 2022. Αλλά και πάλι στα 529 εκατ. αποτίμηση ούτε η μισή…Αμβέρσα δεν είναι. Το 2024 ο ΟΛΠ θα είναι στην 3άδα της Ευρώπης.
*Euroxx: ισχυρό Q3, ελκυστικές αποτιμήσεις και υψηλά περιθώρια ανόδου “βλέπει” για τις τράπεζες. Overweight για το “καρέ” και τιμές-στόχοι, στα 2,3 για τη μετοχή της Eurobank, στα 8,5 ευρώ της Εθνικής, στα 2,1 ευρώ της Alpha Bank και στα 4,6 ευρώ ο πήχης για την Πειραιώς.
*Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος ευρωπαϊκός τραπεζικός όμιλος την Unicredit στην επενδυτική έλευσή της στην Αθήνα η Κριστίν Λαγκάρντ (σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ και την Ραλλού Αλεξοπούλου). Who’s Next…