*Να σας πω, τις κάνω χάζι τις παρεμβάσεις του Yes, Minister. Έχουν το κάτι τις… Την έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τα εξήγησε επαρκώς ο Νίκος (Ελευθερόγλου). Αυτό, που ξέρω είναι ότι με την υποβολή της “πρότασης μομφής” το ΧΑ “γύρισε” από το 0,25% στο μείον 0,68%. Το τι…γαλλικά ακούστηκαν στην πιάτσα, το φαντάζεστε. Ο.Κ η πιάτσα ΔΕΝ είναι ο κόσμος όλος και εδώ που τα λέμε η κυβέρνηση “μετρά” 2-3 αυτογκόλ, τελευταία. Αμ, το άλλο; την υπέβαλε την ώρα, που ο Jamie Dimon συναντούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν το λες και λίγο, το χθεσινό. Ο ισχυρότερος private investor banker διεθνώς στο Μαξίμου για business. Και, όπως τα’λεγαμε χθες η Viva Wallet είναι η αφορμή (για την επίσκεψη του mr JPMC) και η αρχή (για deals στο banking, την ενέργεια, τα telecoms και φυσικά στο χρέος/κρατικά ομόλογα). Παρόντες, στην συνάντηση, από πλευράς Πρωθυπουργού ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και από JPMC οι Στέλιος Παπαδόπουλος- επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής και για την Ελλάδα- και Τάκης Γεωργακόπουλος- Global Head of WholeSale Payments.
*Κλειστό δείπνο, με Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, χθες βράδυ. Με θέα την Ακρόπολη. Ένας-δύο “δικοί” μας, όλο και κάτι θα μας πουν.
*Στα της Wall Street, λίγο πιο επιθετική και εμπροσθοβαρής η επιτοκιακή πολιτική που ανακοίνωσε ο Jerom Powell, το βράδυ της Τετάρτης “έριξε” την αγορά. Και έως μείον 3% τον Nikkei, στο Τόκυο. Αλλά, την αμέσως επομένη τα στοιχεία έδειξαν ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ με ρυθμό υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων. Μάλιστα παρέπεμπε στο ισχυρό 1984, με αποτέλεσμα να ξανά”γυρίσει” long ο S&P500. Αυτή είναι αγορά, με volatility για λάτρεις της αδρεναλίνης.
*Εύλογη απορία marketά, αυτοί που αποτίμησαν την Viva Wallet κοντά 1,7 δισ. πόσο θα αποτιμούσαν λ.χ. την Εθνική; την Mytilineos; την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Cenergy κ.ο.κ. Για την Εθνική πάντως, καταλήγω πως το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί έως 30% και 5% συνολικά θα μειωθεί στο 5% με 7% σε ορίζοντα investment grade. Η ιδιωτικοποίηση της Εθνικής θα γίνει με κύριο σύμβουλο, ανάδοχο την Goldman Sachs ή την JPMC; Για να δω τα bets σας, γιατί τις πληροφορίες μου τις έχω. Εν συνεχεία της Πειραιώς; Σας θυμίζω, ενδεικτικά 2-3 στοιχεία αμοιβών/fees της Goldman Sachs από business της στην Ελλάδα. Στην αμκ της Πειραιώς (1,38 δισ.) έλαβε 40 εκατ. (και 21 εκατ. η UBS). Αμφότερες συμμετείχαν στο ομολογιακό ΑΤ1 (600 εκατ.) όπου οι προμήθειες κυμαίνονται στο 0,50%-0,60%. Στην “πράσινη” έκδοση της ΔΕΗ (2 εκδόσεις συνολικά για 725 εκατ.) όλο το pool ήταν στα 17 εκατ. Ωστόσο η GS ενήργησε ως σύμβουλος, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, από κοινού με την Eurobank. Την GS, σας θυμίζω την είδαμε και στην ομολογιακή έκδοση της Mytilineos (με άλλα 9 σπίτια). Ήταν και στην αμκ της Alpha Bank (800 εκατ.). “Αστικός μύθος” πως πίεσε-φορτικά- για αμκ στην Εθνική, βρήκε απέναντι τον Παύλο Μυλωνά, έγινε ένας χαμούλης με Χάρη Ηλιάδη- Αλέξη Πατέλη και that’s it.. .αστικός μύθος, είπαμε…
*Ποιος επιχειρηματίας-βασικός μέτοχος είχε dealάρει με την JP Morgan Chase, περίπου την εποχή που άνοιγε το γραφείο της, στην Αθήνα; Μάλιστα, παίζει να ήταν και η πρώτη της δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, στη χώρα μας. Η Autohellas, πέρυσι τον Αύγουστο συμφωνούσε με την επενδυτική τράπεζα για χρηματοδότηση-ύψους 180 εκατ.- με τιτλοποίηση μισθώσεων. Είχαν προηγηθεί, το 2018, ανάλογες συμφωνίες με EBRD, EIF, EIB και KfW για 100 εκατ. Διορατικός ανέκαθεν ο Ευτύχης Βασιλάκης.
*Τα “ψιλά γράμματα” της συμφωνίας ΟΛΘ- Οικονομικής Ζώνης Διώρυγας του Σουέζ, τα είδατε; τους δώσατε τη δέουσα σημασία; Εκτός όλων των άλλων, περιλαμβάνει και προοπτική δημιουργίας ναυτιλιακής γραμμής για ευπαθή εμπορεύματα και χύδην φορτίο, πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και σε συμβόλαια της CSzone, σε σχεδιασμό για δίκτυα-συνδέσεις από/προς Θεσσαλονίκη- Βαλκάνια & Ν.Α-Κεντρική Ευρώπη. Ο Αθανάσιος Λιάγκος (εκτελεστικός πρόεδρος του ΟΛΘ) πιθανολογώ, πως θα “χτυπήσει” το… διπλανό λιμάνι της Καβάλας (ΟΛΚ) έχοντας ως φιλόδοξο στόχο την σύνδεση με το γιγαντιαίο project, που “στήνεται” στην Αλεξανδρούπολη. Από αυτή την άποψη καταλαβαίνω, γιατί κάποιοι επείγονται (και πιέζουν) να απο-επενδύσει η Belterra (Ιβάν Σαββίδης), κάνοντας μάλιστα λόγο για premium 10%, λογαριάζοντας ωστόσο χωρίς τον Πόντιο. Εσείς εάν ήσασταν Σαββίδης θα πωλούσατε, με τον ΟΛΘ στα 256 εκατ.;
*Μην ξεχάσω, ένας τομέας που είναι πολύ-πολύ πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των αμερικανικών funds είναι της αξιοποίησης ακινήτων. Μάλιστα, πριν τις εορτές υπήρξε επαφή με-προς εισαγωγή στο ΧΑΑ- ΑΕΕΑΠ. Η ελληνική αγορά, λόγω και της μνημονιακής λαίλαπας υποχώρησε σε distress αποτιμήσεις με αποτέλεσμα, από το 2020 και μετά να εμφανίζει τον υψηλότερο ρυθμό/ποσοστό απόδοσης.
*Για τους φίλους μας “τεχνικάριους” και δη τους “κυματιστές” ο μέγας Avi Gilburt (*) έχει δώσει-για τον S&P- τις 4.509 και εάν τις υπερβεί “βλέπει” τις 4.656 μονάδες. Αυτό προϋποθέτει, πως οι 4.345 μονάδες θα επιβεβαιωθούν ως στήριξη. Αντίστοιχα, για τον Γενικό Δείκτη οι 932 μονάδες (για στήριξη).
(*) elliottwavetrader.net
*Για 2 συμφωνίες με αμερικανικά κεφάλαια, είχε tweetάρει ο Αλέξης Πατέλης. Τη δεύτερη ψάχνει η αγορά.
*Στα “ψιλά” η είδηση για Κοινοτική χρηματοδότηση, με 657 εκατ., του EuroAsia Interconnector. Επί της ουσίας θα συνδέει ενεργειακά Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ. Μία πρώτη- μερική- απάντηση μετά το non paper για τον EastMed και τα γνωστά. Στα δικά μας όμως, ποια εισηγμένη έχει το απόλυτο know how συνακόλουθα πλεονέκτημα για να αναλάβει το έργο; Σωστά. Στα 3,80 ευρώ χθες η μετοχή, μην τα θέλετε όλα στο… πιάτο.
*“Έφυγε” ο Παντελής Παντελιάδης, ιδρυτής του ομίλου ΜΕΤRO ΑΕΒΕ (My Market, ΟΠΤΙΜΑ κ.α.)
*Μία επιστολή που εκφράζει ανάγλυφα την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έχει στα χέρια του ο Κώστας Σκρέκας. Ο πρόεδρος του ΔΡΟΜΕΑ, Σάκης Παπαπαναγιώτου είναι ο αποστολέας, της εταιρείας που έχει κερδίσει με την ποιότητα της και το εξαγωγικό της εύρος την εμπιστοσύνη της αγοράς. Παραθέτουμε την επιστολή ακέραια, με την ελπίδα να ανταποκριθεί δεόντως ο υπουργός.
*Στο δρόμο για το Κυρηνάλιο τώρα. Εγκριτότατη πηγή της στήλης στην αιώνια πόλη, μας δίνει τα τελευταία. Δύο είναι τα κύρια σενάρια: Ή πείθεται ο Ματαρέλλα να μείνει για ακόμη 1,5 χρόνο, οπότε η Ιταλία πάει σε γενικές εκλογές, ή πείθεται ο Ντράγκι να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό ενδεχομένως τον υπουργό Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο, πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της χώρας. Η τρίτη λύση, πιο “αχαμνή” θα ήταν ένα πρόσωπο ευρείας αναγνωρισιμότητας, πιθανώς από τον δικαστικό χώρο ή ενδεχομένως από τον χώρο της τέχνης. Σήμερα ίσως διεξαχθούν δύο ψηφοφορίες. Η “Ιταλοποίηση” της πολιτικής ζωής στο φόρτε της.