Η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος για τις πρώτες 21 ημέρες του Μαρτίου διαμορφώνεται στα 293 ευρώ. Και είναι η υψηλότερη μέση τιμή που έχουμε δει ποτέ σε αυτό τον τόπο. Η κυβέρνηση υποστηρίζει σε κάθε τόνο ότι εξάντλησε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις ρίχνοντας 650 εκατ. ευρώ (πάνω από το μισό πακέτο στήριξης) για να συγκρατήσει το κόστος των λογαριασμών ρεύματος.
Οι πόροι που έχουν μαζευτεί στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης εξαντλούνται και πλέον δεν είναι βέβαιο αν τα «αποθεματικά» (σ.σ χρήματα που μαζεύονται από τον λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και τις υψηλές τιμές των ρύπων) θα μας φτάσουν για να… βγάλουμε τη χρονιά.
Εύλογο λοιπόν το ερώτημα. Θα σπαταλούμε πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (σ.σ στην πραγματικότητα το πρόσθετο κόστος καλύπτεται μερικώς από τις επιδοτήσεις, ενώ όποιος καταναλώνει πάνω από 300 κιλοβατώρες ή όποιος δεν ζει σε δηλωμένη κύρια κατοικία δύσκολα θα αποφύγει τα υπογλώσσια) για να συνεχιστεί ο σημερινός τρόπος υπολογισμού της τιμής του ρεύματος; Εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα εξαρτώνται από το ποια τιμή θα μπει τελευταία στο χρηματιστήριο της ενέργειας από έναν παραγωγό; Θα διατηρήσουμε το καθεστώς που η τιμή της κιλοβατώρας για τα σπίτια μας θα καθορίζεται με 100% χρηματιστηριακούς όρους όταν ακόμη και σήμερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες παίζουν καθοριστικό ρόλο και οι συμφωνίες που συνάπτονται εκτός χρηματιστηριακού κύκλου; Θα εξαρτάται μια οικονομία ολόκληρη από τις διαθέσεις των κερδοσκόπων στο χρηματιστήριο του Άμστερναμ εκεί που καθημερινά «παίζεται» η τιμή του φυσικού αερίου η οποία με τη σειρά της διαμορφώνει την τιμή του ρεύματος;
Είναι ένα ερώτημα το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να κάνει κάτι από μόνη της. Είναι επίσης στο… τραπέζι το αν κάποιες εταιρείες έχουν γεμίσει κέρδη ουρανοκατέβατα όλους αυτούς τους μήνες και αν πράγματι τα «επιστρέφουν» στην αγορά μέσα από τις εκπτωτικές πολιτικές τους.
Το ζητούμενο πλέον είναι στο τέλος της εβδομάδας, στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής να φανούν διαθέσεις για αποφάσεις με στόχο την προστασία των ευρωπαίων πολιτών. Οι οποίοι ποτέ δεν επέλεξαν να τοποθετηθούν σε ένα χρηματιστηριακό προϊόν. Απλώς είναι υποχρεωμένοι να ανοίγουν τον διακόπτη του ρεύματος…