Υψηλόβαθμο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να υπάρχει η πιθανότητα ενός ταραχώδους Brexit χωρίς μια εμπορική συμφωνία, καθώς οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση ‘σκαλώνουν’ στο θέμα της αλιείας, των κανόνων διακυβέρνησης που θα διέπουν την μελλοντική τους σχέση και του μηχανισμού επίλυσης μελλοντικών διαφορών.
Ενώ απομένουν μόλις 30 ημέρες έως ότου η Βρετανία βγει από την τροχιά της ΕΕ ύστερα από μια μεταβατική περίοδο που τέθηκε σε εφαρμογή αφού αποχώρησε επίσημα από το ευρωπαϊκό μπλοκ, οι δύο πλευρές προσπαθούν να καταλήξουν σε μια εμπορική συμφωνία για να αποφευχθεί ένα ταραχώδες φινάλε στην πενταετή κρίση του Brexit.
Και ενώ η κάθε πλευρά ζητά από την άλλη συμβιβασμούς, Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της και να «διαπραγματευτεί πραγματικά», ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ δεν θα δεχθεί μια «συμφωνία κατώτερου επιπέδου».
Ο υπουργός παρά των πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, που επιβλέπει τις συνομιλίες του Brexit για τη βρετανική πλευρά, δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι κοντά αλλά για να επιτευχθεί θα πρέπει η ΕΕ να αρθεί στο ύψος των δικών της ευθυνών.
Ερωτηθείς εάν ένα σενάριο μη επίτευξης συμφωνίας είναι πιο κοντά απ’ ό,τι θα παραδεχόταν κανείς, δήλωσε στο ITV: «Σίγουρα ισχύει ότι υπάρχει η πιθανότητα να μην έχουμε ένα αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις».
«Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για όλα τα ενδεχόμενα, αλλά επιθυμώ πραγματικά μια συμφωνία και πιστεύω ότι μπορούμε να την εξασφαλίσουμε», δήλωσε ο Γκόουβ. Ο ίδιος απέφυγε να επαναλάβει προηγούμενη πρόβλεψή του για πιθανότητες 66% για μια συμφωνία, αρνούμενος να δώσει συγκεκριμένα ποσοστά.
Η στερλίνα ενισχύθηκε σήμερα πάνω από το 1,34 δολάριο για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι πως θα επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit.
Ενώ οι περισσότερες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες λένε ότι μια συμφωνία είναι η βασική τους πρόβλεψη, κάποιοι επενδυτές έχουν επισημάνει ότι η Wall Street και το Σίτι του Λονδίνου δεν είχαν προετοιμαστεί επαρκώς για το δημοψήφισμα του 2016 καθώς λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τασσόταν υπέρ της αποχώρησής του από την ΕΕ.
Η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία θα δημιουργήσει προβλήματα στα σύνορα, θα τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα διαταράξει τις εύθραυστες εφοδιαστικές αλυσίδες σε όλη την ΕΕ και όχι μόνο –την ώρα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το τεράστιο οικονομικό κόστος της πανδημίας της COVID-19.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι προτιμά μια συμφωνία αλλά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ευημερήσει και χωρίς αυτή. Και οι δύο πλευρές πάντως έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.
Ακόμα κι αν διασφαλιστεί μια εμπορική συμφωνία, είναι πιθανόν να πρόκειται για ένα περιορισμένο σύμφωνο για προϊόντα, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργηθεί κάποια αναταραχή καθώς επανέρχονται οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ της μεγαλύτερης στον κόσμο εμπορικής ένωσης και της Βρετανίας.
Το Γραφείο Ευθύνης Προϋπολογισμού (OBR) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποτυχία να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία θα εξαλείψει ένα επιπλέον 2% του βρετανικού ΑΕΠ –επιπρόσθετα της μείωσης του 4% από την αποχώρηση από την ΕΕ με μία συμφωνία– οδηγώντας παράλληλα σε αύξηση τον πληθωρισμό, την ανεργία και τον δημόσιο δανεισμό.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ