Ένα «διαμάντι» του ελληνικού τουρισμού που όμως παραμένει αναξιοποίητο χαρακτήρισε το συνεδριακό τουρισμό χθες η πρόεδρος του HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers – Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων) κα Σίσσυ Λιγνού σε συνάντηση γνωριμίας με δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι εξαιρετικά μεγάλες προοπτικές που έχει ο συνεδριακός τουρισμός στη χώρα μας, η οποία σταδιακά κερδίζει έδαφος στη διεθνή κατάταξη. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το όραμα, η αποστολή και τα αιτήματα του κλάδου, ξεκινώντας έμπρακτα την πολιτική εξωστρέφειας και ανάδειξης της αξίας του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν όλα τα μέλη του Δ.Σ. HAPCO & DES: η Πρόεδρος Σίσσυ Λυγνού (φωτό κάτω) ο Αντιπρόεδρος Α’ Παναγιώτης Ποδηματάς, η Γενική Γραμματέας Αντωνία Αλεξάνδρου, η Επίτιμη Πρόεδρος Ρένα Τόλη και τα μέλη Ζένια Κερασίδου, Βαγγέλης Πάντος και Μαρία Παπαπαναγιώτου, εκπροσωπώντας το σύνολο του Δ.Σ.
Ο HAPCO & DES εκπροσωπεί 16 εταιρικούς κλάδους και έχει περισσότερα από 100 μέλη στην Ελλάδα, ενώ είναι μέλος της IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers), του Διεθνή Φορέα που εκπροσωπεί τους κορυφαίους οργανωτές συνεδρίων ανά τον κόσμο.
Όπως τόνισε χθες η πρόεδρος του HAPCO & DES κα Σίσσυ Λιγνού, «ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός, η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE: Meetings Incentives Congresses Events), αποτελεί το «διαμάντι» του Ελληνικού Τουρισμού, που μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη από μία παγκόσμια κρίση, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς προσελκύει κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος και προβάλλει τη χώρα διεθνώς. Η δυναμική του έχει δυστυχώς προς το παρόν αξιοποιηθεί μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και δεν έχει συμπεριληφθεί σε εθνικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη του Ελληνικού Τουρισμού.
Η Ελλάδα έχει αναδείξει, ακόμα και εν μέσω των δύο τελευταίων ετών, την ικανότητά της ως κορυφαίος συνεδριακός προορισμός και αυτό είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί σε ένα εθνικό σχέδιο στοχευμένης προβολής, που θα πρέπει να καταρτιστεί σε συνεργασία με τη Πολιτεία».
O HAPCO & DES συνεργάζεται με όλους τους Ελληνικούς Φορείς της Ελληνικής Τουριστικής Αγοράς, με τα Γραφεία Συνεδριακής Προβολής της Αθήνας (ACVB) και της Θεσσαλονίκης (TCB) και με τους Διεθνείς Φορείς IAPCO και ICCA προσπαθώντας να χαράξει κοινή πολιτική στρατηγικής για την προώθηση του Συνεδριακού Τουρισμού, συμβάλλοντας στη δημιουργία εισοδήματος, πολλές φορές 7πλάσιου από αυτό του μαζικού τουρισμού, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την ελληνική οικονομία».
Ο συνεδριακός τουρισμός επηρεάζει θετικά πάνω από 50 επαγγέλματα σ’ όλη την αλυσίδα δραστηριοτήτων (αερομεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση, διασκέδαση, εμπόριο, οδικές μεταφορές, εταιρείες προβολής, catering, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, μεταφράσεις/διερμηνείες, εκτυπώσεις, οργανώσεις εκδηλώσεων κ.ο.κ.) κάτι που δείχνει πόσο σημαντικό αποτύπωμα έχει.
Οι στόχοι του κλάδου
Κεντρικοί στόχοι του κλάδου του συνεδριακού τουρισμού, όπως αυτοί εξηγήθηκαν χθες από το δ.σ. του HAPCO & DES είναι:
Η ανάδειξη της δυναμικής του Eπαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού,
Η προστασία του επαγγελματία οργανωτή συνεδρίων και εκδηλώσεων,
Η προβολή και η συνεχή προώθηση των συνεδριακών δυνατοτήτων εντός και εκτός συνόρων,
Η κατάθεση προτάσεων προς την Πολιτεία για τη χάραξη πολιτικής σε θέματα Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού,
Η συνεχή ενημέρωση της ελληνικής αγοράς για τις διεθνείς τάσεις της βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων,
Η εκπαίδευση των μελών στις νέες τάσεις της αγοράς,
Η συνεργασία και οι συνεργίες με τους φορείς που εκπροσωπούν τον κλάδο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το όραμα του HAPCO & DES
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων ιδρύθηκε το 1996 και όραμά του είναι η ανάπτυξη του Συνεδριακού Τουρισμού/Ελληνικού MICE σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μας, η προβολή της αξίας και του σημαντικού ρόλου του.
Ο HAPCO & DES εκπροσωπεί περισσότερα από 100 Μέλη Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων και Εκδηλώσεων Κινήτρων (Incentives), όπως επίσης και τουλάχιστον 16 εταιρικούς κλάδους, που καλύπτουν το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων της MICE Αγοράς (Συνεδριακά Κέντρα, Συνεδριακά Ξενοδοχεία, Εταιρείες Οπτικοακουστικών υπηρεσιών, Εταιρείες Τεχνολογίας και Προώθησης, Εκτυπωτικές και Γραφιστικές Εταιρείες, Κατασκευαστικές Εταιρείες και Εκθέσεων, Εστιατόρια & Εταιρείες Catering, Μεταφορικές Εταιρείες, Εταιρείες Μετάφρασης & Διερμηνείας κ.λπ.).
Παράλληλα, είναι η θεματική μορφή επαγγελματικού τουρισμού χωρίς εποχικότητα, με το υψηλότερο κατά κεφαλή μέσο όρο κατανάλωσης για κάθε σύνεδρο/συμμετέχοντα, σε σχέση με άλλων κατηγοριών επισκέπτες (οι συμμετέχοντες στα συνέδρια και σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις ξοδεύουν 70% περισσότερο από έναν απλό τουρίστα).
Κεντρικός στόχος του Συνδέσμου είναι η προάσπιση του επαγγέλματος, η προστασία των συμφερόντων και η προώθηση των υπηρεσιών των μελών και επαγγελματιών του συνεδριακού κλάδου/MICE τη χώρας μας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η θωράκιση του Ελληνικού Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και της βιομηχανίας MICE, καθώς και η διεθνής προβολή τους, αποτελούν κεντρικό στοιχείο στην ατζέντα των ενεργειών και κινητήρια δύναμη της στρατηγικής μας.
Πλεονεκτήματα Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού/MICE:
Αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας.
Συμβάλλει στην οικονομία, ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει τη χώρα διεθνώς.
Συμβάλλει στη δημιουργία εισοδήματος, που πολλές φορές είναι 7πλάσιο από αυτό του μαζικού Τουρισμού.
Οι συμμετέχοντες ενός συνεδρίου/εκδήλωσης ξοδεύουν χρήματα ενισχύοντας την τοπική οικονομία, δημιουργώντας άμεσο και έμμεσο τζίρο συνδυάζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασκέδαση.
Ο συμμετέχων σε επαγγελματική εκδήλωση μπορεί να ξοδέψει έως και 7 φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα.
Προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος που μπορούν αντίστοιχα να αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό.
Προβάλει τη χώρα σε κοινό υψηλού επιπέδου. Η χώρα κατακτά σημαντική θέση στο διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.
Για την πραγματοποίηση ενός συνεδρίου/εκδήλωσης/event εμπλέκονται πάνω από 50 επαγγέλματα.
Τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ.) ενισχύοντας την εθνική οικονομία.
Συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και καταπολέμηση της εποχικότητας του Ελληνικού Τουρισμού.
Συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της εκπαίδευσης, της κοινωνικής προσφοράς, στα πλαίσια των συνεδρίων/events, τις συνέργειες, αλλά και τις περιβαλλοντικές δράσεις (green events).
Συμβάλλει στην επιστημονική εκπαίδευση, κατάρτιση και μετάδοση της γνώσης.
Αιτήματα HAPCO & DES
Η αναγνώριση και πλήρης αξιοποίηση του σημαντικού ρόλου του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας. Σε αυτή τη φάση ο Επαγγελματικός & Συνεδριακός Τουρισμός αναπτύσσεται και αξιοποιείται μόνο σε ιδιωτικό επίπεδο και με ίδια κεφάλαια.
Στοχευμένη προβολή της συνεδριακής Ελλάδας (MΙCE Industry), που δεν έχει συμπεριληφθεί σε εθνική καμπάνια παρά τα αιτήματά μας.
Δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδρια και διοργανώσεις δυναμικής άνω των 5.000 ατόμων (η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν Συνεδριακό Κέντρο αυτής της χωρητικότητας). Η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες συνεδριακές υποδομές στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια, παρόλα αυτά οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται. Πολλές διεθνείς ενώσεις που επιθυμούν να αναθέσουν συνέδριά τους στην Ελλάδα, μας έχουν αποκλείσει από τη λίστα επιλογών.
Ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες υποδομές, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη (όπως έγινε στην περίπτωση του Δουβλίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Βιέννης, Παρισιού, Λονδίνου, Βερολίνου κ.λπ.), ενώ μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα αλλά και θέσεις εργασίας.
Η επιστροφή του ΦΠΑ για εκδηλώσεις συνδέσμων και εταιρειών του εξωτερικού, ώστε να καταστεί ο Επαγγελματικός & Συνεδριακός Τουρισμός της Ελλάδας ανταγωνιστικός έναντι των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.
Η δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων, που είναι πλήρως απαραίτητο για την δημιουργία έγκυρων στατιστικών στοιχείων για μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως η Ελλάδα. Η συγκεκριμένη δράση ανακοινώθηκε επίσημα ως πρόθεση του Υπουργείου Τουρισμού από τον τ. Υπουργό Τουρισμού κ. Θεοχάρη, στα πλαίσια του ετησίου συνεδρίου HAPCO & DES 2020.
Χρηματοδότηση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ για την εκπόνηση μελέτης
Η αναβάθμιση της εικόνας της χώρας ως κορυφαίος προορισμός MICE στις αντίστοιχες εκθέσεις του εξωτερικού.
Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης αλλά και της στοχευμένης εκπαίδευσης για event management/συνεδριακό τουρισμό, που απουσιάζει παντελώς από το πλάνο της ανώτατης εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Η επιδότηση εταιριών οργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων στην εκπαίδευση στελεχών και τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Ο σχεδιασμός μακροχρόνιας στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού βασισμένη σε σταθερά πρωτόκολλα και διαδικασίες, καλύπτοντας όλο το φάσμα του Τουρισμού και παράλληλα όλες τις μορφές του.
Η χάραξη κοινής στρατηγικής προβολής και εξωστρέφειας του κλάδου, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και Φορείς (Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, Περιφέρειες, ΠΟΞ, ΣΕΤΕ, HATTA κ.α.).