Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣυνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ για τα ρωσικά στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα

Συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ για τα ρωσικά στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη, στις 13:30 (ώρα Ελλάδας) για να συζητήσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί ακριβώς πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής ΕΕ-Αφρικής.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης

Παράλληλα, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο, καθώς ΗΠΑ και Κίεβο αμφισβητούν τις ανακοινώσεις του Κρεμλίνου ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από τα σύνορα. Πριν από λίγο το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό Ria, μετέδωσε ότι Ρωσόφωνοι αυτονομιστές στο Λουχάνσκ αναφέρουν πως οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις με όλμους. Το Λουχάνσκ είναι μία από τις δύο περιοχές στο Ντονμπάς που έχει αποσχιστεί από το Κίεβο. Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη (16/2). Την ίδια εκτίμηση διατύπωσε και ο επικεφαλής της βρετανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ζήτησαν χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να λάβει «πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εκ νέου τη Μόσχα για κυρώσεις. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει πραγματικά μέτρα αποκλιμάκωσης» και ότι «σε περίπτωση νέας στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η Ρωσία πρέπει να περιμένει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες», αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ