Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣυναγερμός στη Δύση και «όπου φύγει, φύγει» οι Ρώσοι

Συναγερμός στη Δύση και «όπου φύγει, φύγει» οι Ρώσοι

Την πρώτη επιστράτευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανακοίνωσε χθες ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και απείλησε με πυρηνικά αντίποινα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στην αρχή του διαγγέλματός του κατηγόρησε τη Δύση ότι έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία από το 2014. Υποστήριξε, δε, ότι η απόφαση για μια στρατιωτική επιχείρηση ήταν η μόνη πιθανή λύση, από τη στιγμή που η Δύση αρνήθηκε να υπάρξει μια ειρηνική λύση «στο πρόβλημα του Ντονμπάς».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ουκρανικός στρατός εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ «και στην πραγματικότητα διοικείται από ξένους επικεφαλής», προσθέτοντας ότι «οι τακτικές τρομοκρατίας και εκφοβισμού» κατά της Ρωσίας έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα. Όπως είπε, οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό. Ο βασικός μας στόχος για την απελευθέρωση του λαού του Ντονμπάς παραμένει αναλλοίωτος», τόνισε σχετικά.

Αναφορικά με την επιστράτευση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι θα περιοριστεί σε αυτούς που έχουν εμπειρία ως επαγγελματίες στρατιώτες και ότι οι φοιτητές και αυτοί που έχουν υπηρετήσει μόνον ως κληρωτοί δεν θα κληθούν.

Χάος λόγω (μερικής) επιστράτευσης

Την ίδια ώρα, τα δεδομένα του Google Trends έδειξαν μια άνοδο στις αναζητήσεις για το Aviasales, που είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος στη Ρωσία για αγορές πτήσεων. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ρώσοι έψαχναν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πώς μπορούν να φύγουν από τη χώρα ή έστω πώς μπορούν να πάρουν αναβολή από τον στρατό, κάτι που το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία των ερωτημάτων στο Google.

Οι απευθείας πτήσεις από τη Μόσχα για την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία και το Γερεβάν, στην Αρμενία, και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα (θεώρηση εισόδου), είχαν ξεπουληθεί μέχρι χθες το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Aviasales.

Γι αυτόν τον λόγο , σύμφωνα με αναφορές, οι αεροπορικές εταιρίες έλαβαν εντολή να σταματήσουν την πώληση εισιτηρίων σε άνδρες από 18 έως 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Παράλληλα, αντιπολεμικές οργανώσεις στη Ρωσία καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους, ως αντίδραση στην αναπάντεχη ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για (μερική) επιστράτευση, όπου τις τελευταίες ώρες επικρατεί μεγάλη αναστάτωση.

Τι ανακοίνωσε η Λετονία

Η Λετονία, χώρα μέλος της ΕΕ που συνορεύει με τη Ρωσία, δεν θα προσφέρει καταφύγιο σε Ρώσους που θα θελήσουν να αποφύγουν την επιστράτευση, όπως ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Έντονες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο

Η απειλή του Ρώσου προέδρου περί χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί». «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

«Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του», τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο. Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «αυτή η ομιλία και οι ανακοινώσεις που έγιναν τόσο για τα δημοψηφίσματα όσο και για την στρατιωτική κινητοποίηση είναι άλλη μια απόδειξη ότι ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη, αλλά για την κλιμάκωση του πολέμου του της επιθετικότητας».

Η επιστράτευση θα κλιμακώσει τη σύγκρουση και η απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αποτελεί μια «επικίνδυνη και απερίσκεπτη ρητορική», δήλωσε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Ρωσίας για μερική επιστράτευση. «Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί από το Βερολίνο.

Το διάγγελμα του Πούτιν αποτελεί ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατυπώνει πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν, δήλωσε στο Sky News η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γκίλιαν Κίγκαν. «Είναι σαφές ότι είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν, διότι, ξέρετε, δεν έχουμε τον έλεγχο – δεν είμαι βέβαιη ότι και αυτός έχει τον έλεγχο, στην πραγματικότητα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για κλιμάκωση», είπε.

Τέλος, αναφορικά με το Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ