Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣυνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου...

Συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της 47ης Ολομέλειας του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη γαλλική πόλη το διάστημα 14-17 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συζήτηση αναπτύχθηκε πάνω σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με εκατέρωθεν προτάσεις για την αποτελεσματικότερη παρουσία της εθνικής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο αλλά και αμφίδρομη ενημέρωση με στόχο τη διασύνδεση των δυο οργάνων.

Έμφαση δόθηκε σε θέματα συνεργασίας των δύο θεσμών και στην όσο το δυνατόν ευρύτερη, δυναμικότερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των μελών των εθνικών αντιπροσωπειών στα όργανα του διεθνούς οργανισμού.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο πρόεδρος ΚΣ του ΣτΕ, η παρουσία και εμπλοκή των μελών των εθνικών αντιπροσωπειών στη λειτουργία του Οργανισμού, είναι απαραίτητη για το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα της ελληνικής παρουσίας. Ο κ. Ρουσόπουλος απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξης της Ολομέλειας του Κογκρέσου και απάντησε σε ερωτήσεις μελών.

Βασικός ρόλος του Κογκρέσου σε συνέργεια με την Επιτροπή των Υπουργών και το Κοινοβούλιο του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η εφαρμογή των αρχών και των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προώθηση αποτελεσματικών δομών τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη μέλη, η εξέταση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα μέλη, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η ανάπτυξη κινήτρων για την αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στην τοπική και περιφερειακή δημοκρατία. Είναι επίσης υπεύθυνο όργανο για την επιτήρηση των τοπικών και περιφερειακών εκλογών.

Την ελληνική αντιπροσωπεία που απαρτίζονταν από τους συμμετέχοντες εκπροσώπους της ΚΕΔΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης Κωνσταντίνο Κουκά, π. δήμαρχο και μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου (επικεφαλής), Τίνα Καφατσάκη, δήμαρχο Ζωγράφου, Μερόπη Υδραίου, π. δήμαρχο- μέλος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας, πλαισίωσαν ο εκπρόσωπος νεολαίας 2024 στο Κογκρέσο για την Ελλάδα Παναγιώτης Μουμτσάκης και η γραμματέας της αντιπροσωπείας Δέσποινα Χαμακιώτη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ