Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ στρατηγική σχέση Ελλάδας -Ισραήλ ενισχύεται όλο και περισσότερο

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας -Ισραήλ ενισχύεται όλο και περισσότερο

Με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ και μετά τις συνομιλίες τους έκαναν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το θέμα της πανδημίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για την Ελλάδα να ανοίξει ο τουρισμός και να διευκολυνθούν τα ταξίδια, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για τη χρησιμότητα ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν, όμως, και διμερή θέματα αναφορικά με την προοπτική περαιτέρω συνεργασίας σε μία σειρά από τομείς, καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τις επαφές τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία για το λεγόμενο πράσινο διαβατήριο που θα επιτρέπει σε ταξιδιώτες από το Ισραήλ, μετά την άρση της απαγόρευσης πτήσεων να μεταβαίνουν χωρίς περιορισμούς στην Ελλάδα. «Κι αυτά είναι καλά νέα για όλους μας», τόνισε. «Είναι καλό για τις χώρες μας αλλά είναι και καλό για ολόκληρη την περιοχή».

Ο κ. Νετανιάχου έκανε αναφορά σε κοινά χαρακτηριστικά των δύο χωρών, μιλώντας για δύο δημοκρατίες στην άκρη της Μεσογείου κι επισημαίνοντας πως η Αθήνα και η Ιερουσαλήμ έβαλαν τις βάσεις του σύγχρονου πολιτισμού κι έχουν κοινούς στόχους για σταθερότητα, ευημερία και ασφάλεια στην περιοχή. «Η συνεργασία μας, μας επιτρέπει να δούμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας», επισήμανε και αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed με ειδική αναφορά σε κάποιες καινοτόμες ιδέες του Έλληνα πρωθυπουργού. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε η συνεργασία για την αμοιβαία ενίσχυση του Τουρισμού καθώς και το πώς θα αντιμετωπιστεί η πρόκληση της διασφάλισης της υγείας των πολιτών απέναντι στην υγειονομική κρίση του κορονοϊού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Νετανιάχου μίλησε για ένα εισπνεόμενο φάρμακο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές και σε ελληνικό νοσοκομείο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τόνισε ότι το γεγονός της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ εν μέσω πανδημίας δείχνει ακριβώς πως υπάρχει πεδίο για συνέργειες.

Από βήματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού των πολιτών που έχει επιτύχει η χώρα του. Στη βάση αυτή επισήμανε ότι η Ελλάδα θα καλωσορίσει Ισραηλινούς τουρίστες μετά την άρση των περιορισμών χωρίς επιπλέον προαπαιτούμενα. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι υπουργοί Τουρισμού μας υπογράφουν συμφωνία συνεργασίας, την οποία επεξεργάζονται εδώ και πολύ καιρό», σημείωσε.

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι προωθεί στο πλαίσιο της ΕΕ, την ιδέα «ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού εντός των ορίων της ΕΕ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία ενός κοινά αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού και με τρίτες χώρες, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εν όψει της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η συμφωνία με το Ισραήλ θα είναι μία δοκιμή και για άλλες τρίτες χώρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως είναι σημαντική, «η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει ειρηνική και ασφαλής για όλες τις χώρες της περιοχής», τόνισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στη συμφωνία Αθήνας και Ιερουσαλήμ για τη δημιουργία διεθνούς αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα, επισημαίνοντας ότι είναι ενδεικτική της διμερούς συνεργασίας σε αμυντικό επίπεδο. Προσέθεσε ότι υπάρχει ταυτόχρονα μεγάλο περιθώριο συνεργασίας και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως στην αγορά ακινήτων, στον τουρισμό κ.α.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα επανέλθει πολύ σύντομα μετά την πανδημία του κορονοϊού και θα αποτελεί πόλο έλξης επενδύσεων.

Αναφερόμενος στο φάρμακο κατά του κορονοϊού, που παρασκευάζει το Ισραήλ, είπε πως είναι «πολύ χαρούμενος που συζητήσαμε αυτό το νέο φάρμακο», σημειώνοντας πως «η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές» όταν ρυθμιστούν διαδικαστικά και κανονιστικά θέματα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε δε την εκτίμηση πως «έως τον Απρίλιο θα έχουμε κατορθώσει να τιθασεύσουμε ακόμη περισσότερο την πανδημία του κορονοϊού» και κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν προσδιορίζουμε τη διμερή μας σχέση σε αναφορά με μια τρίτη χώρα. «Η διμερής μας σχέση δεν ετεροκαθορίζεται. Δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία. Τα πράγματα μοιάζουν να βελτιώνονται με την Τουρκία. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές, εφ όσον δεν υπάρχουν περαιτέρω επιθετικές ενέργειες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Νετανιάχου υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία της συμφωνίας που υπέγραψαν οι υπουργοί Τουρισμού για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών και τη στήριξη του τουριστικού τομέα.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν από τον πρωθυπουργό

Συγκεκριμένα οι ερωτήσεις που τέθηκαν και απαντήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό ομόλογό του, έχουν ως εξής:

Δημήτρης Γκάτσιος (ΕΡΤ): Μία ερώτηση και για τους δύο. Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη και πρωθυπουργέ Νετανιάχου, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις προσδοκίες των δύο χωρών σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω έχουμε ήδη σχολιάσει επί τούτου. Έχω ταχθεί υπέρ ενός ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για μετακινήσεις εντός της ΕΕ. Αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα δεχόμαστε, με εύκολο τρόπο, ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού από τρίτες χώρες. Αυτό ακριβώς είναι το project πάνω στο οποίο εργαζόμαστε με το Ισραήλ. Και εκτιμώ ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα, καθότι -όπως σας είπα- έχετε καταφέρει να εμβολιάσετε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού σας και κινείστε με γρήγορο ρυθμό.

Αναμένω ότι αυτό που θα κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι, ουσιαστικά, δοκιμαστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μόλις αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, θέλουν να ταξιδέψουν, δεν ταξίδεψαν πολύ πέρυσι.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, παραμένει πολύ ασφαλέστερη από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά αναμένω ότι έως τον Απρίλιο θα έχουμε περιορίσει την επιδημία πολύ περισσότερο. Επίσης προχωρούμε γρήγορα με το σχέδιο εμβολιασμού και γνωρίζουμε ότι αυτός ο ιός έχει ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας.

Άρα προσβλέπω σε αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, «γραμμές ταχείας κυκλοφορίας», όπως κι αν τα αποκαλέσετε, ουσιαστικά πρόκειται για ένα εύκολο αποδεικτικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς επιπλέον περιορισμούς.

Ερώτηση δημοσιογράφου (από Ισραηλινό μέσο ενημέρωσης): Κύριε Μητσοτάκη. Ένα ερώτημα. Ζητήσατε από τον κύριο Νετανιάχου εγγυήσεις πως η συμφιλίωση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας δεν θα είναι εις βάρος της Ελλάδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών. Έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση. Όπως γνωρίζετε υπάρχουν ζητήματα με την Τουρκία αλλά τα πράγματα φαίνεται να βελτιώνονται, και στον βαθμό που δεν θα δούμε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά θα συνεχίσουμε, βεβαίως, τις διερευνητικές επαφές.

Σε κάθε περίπτωση όμως η αξία αυτής της σχέσης είναι πολύ μεγάλη από μόνη της για να ετεροπροσδιοριστεί από άλλους παράγοντες στην περιοχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ