Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣυμμαχία για chip και cloud στήνει η ΕΕ

Συμμαχία για chip και cloud στήνει η ΕΕ

Τις δυνάμεις των κρατών μελών της στον τομέα των ημιαγωγών και του cloud επιδιώκει να ενώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εξαρτήσεις από τις μεγάλες οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας αλλά και να διευρύνει το μερίδιό της σε δύο κλάδους που παρουσιάζουν και σήμερα και δυνητικά μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτή των ημιαγωγών, ο συνασπισμός στον οποίο προσβλέπει, προϋποθέτει την συσπείρωση των κορυφαίων κατασκευαστών chip της Ευρώπης, των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων καθώς και των κυβερνήσεων για την παραγωγή επεξεργαστών και τεχνολογιών ημιαγωγών για μικροτσίπ επόμενης γενιάς. 

«Η συμμαχία για τους ημιαγωγούς θα επαναεξισορροπήσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού των ημιαγωγών διασφαλίζοντας την ικανότητά μας να σχεδιάζουμε και να παράγουμε στην Ευρώπη τα πλέον προηγμένα τσιπ μεγέθους έως 2nm» σχολίασε σχετικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν.

Ειδικότερα, η συμμαχία θα εντοπίσει και θα αντιμετωπίσει τα τρέχοντα σημεία συμφόρησης, τις ανάγκες και τις εξαρτήσεις σε ολόκληρο τον κλάδο και θα καθορίσει τους τεχνολογικούς χάρτες πορείας. Στόχος της δε, θα είναι η καθιέρωση του σχεδιασμού και της κατασκευαστικής ικανότητας που απαιτείται για την παραγωγή της επόμενης γενιάς αξιόπιστων επεξεργαστών και ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Αυτό θα σημαίνει τη μετάβαση της Ευρώπης προς παραγωγική ικανότητα από 16 νανόμετρα (nm) σε 10 nm για την υποστήριξη των τρεχουσών αναγκών της Ευρώπης, καθώς και κάτω από 5 έως 2 nm για την πρόβλεψη μελλοντικών τεχνολογικών αναγκών.

Την πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή συμμαχία που αφορά τους βιομηχανικούς επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών έχουν υπογράψει μέχρι τώρα 22 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Πέρα μάλιστα από το γεγονός ότι η εν λόγω πρωτοβουλία θα αποτελέσει βασικό μέσο για την περαιτέρω βιομηχανική πρόοδο της ΕΕ, κρίνεται υψίστης σημασίας για δύο λόγους. Αφενός εξαιτίας της γενικότερης έλλειψης chips που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα κι αφετέρου εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Ένωσης από ξένες αγορές στον τομέα των ημιαγωγών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τον έλεγχο του 40% της παγκόσμιας αγοράς chips που είχε την δεκαετία του 90 σήμερα ελέγχει μόνο το 10%, ποσοστό που φιλοδοξεί να διπλασιάσει μέσα σε μια δεκαετία – έως το 2030.

Συμμαχία για cloud και edge computing

Η δεύτερη βιομηχανική συμμαχία που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών (edge computing) και το cloud.

Στόχος της δεύτερης αυτής συμμαχίας είναι να αναπτύξει ενεργειακά αποδοτικά και άκρως ασφαλή ευρωπαϊκά περιβάλλοντα cloud, μη ελεγχόμενα από τις αρχές Τρίτων χωρών και μη προσβάσιμα σε αυτές, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των πολιτών της ΕΕ, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα για την επεξεργασία εξαιρετικά ευαίσθητων δεδομένων.

Παράλληλα βέβαια θα ενισχυθεί και η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της ΕΕ σε τεχνολογίες cloud και edge. «Οι τεχνολογίες cloud και edge computing έχουν τεράστιες οικονομικές προοπτικές για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, παραδείγματος χάριν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την κάλυψη ειδικών αναγκών της βιομηχανίας. Συνεπώς, η στήριξη της καινοτομίας σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς είναι ζωτικής σημασίας» σχολίασε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή, κυρία Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ