Βήματα για την ψηφιοποίηση και του κλάδου της υγείας κάνει η Ελλάδα μετά και τα νέα δεδομένα που έφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός. Τα νέα βήματα ξεκινούν από τον ψηφιακό έλεγχο των πιστοποιητικών Covid-19 και τις Online ψηφιακές βεβαιώσεις και επεκτείνονται μέχρι την εφαρμογή «My-Health», ένα σύγχρονο ψηφιακό κανάλι για τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των ασθενών στις άυλες ιατρικές συνταγές τους και στα άυλα παραπεμπτικά τους.
Πιστοποιητικά COVID-19
Ακολουθώντας τα παραδείγματα χωρών του εξωτερικού η Ελλάδα ετοιμάζεται να λανσάρει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή (mobile application) για τον έλεγχο των πιστοποιητικών COVID-19.
Η εφαρμογή, η οποία παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, θα χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες, τους νόμιμους εκπροσώπους ή τους εξουσιοδοτημένους από αυτούς υπαλλήλους συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων ή χώρων συνάθροισης για τον έλεγχο της εγκυρότητας της γνησιότητας και της ακεραιότητας του ψηφιακούς πιστοποιητικού COVID-19 και της βεβαίωσης εμβολιασμού ή άλλου ισοδύναμου πιστοποιητικού τρίτης χώρας, που φέρει το φυσικό πρόσωπο – κάτοχος κατά την είσοδό του στη χώρα.
Οι κλάδοι, που θα έχουν την υποχρέωση να κάνουν χρήση της εφαρμογής, είναι αυτοί της εστίασης, οι κινηματογράφοι, τα κέντρα διασκέδασης, οι χώροι διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, κάθε είδους πολιτιστικών ή αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων ή εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους ή λειτουργούν ή διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους.
Κατά τη σάρωση του σχετικού κωδικού QR, στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα εμφανίζονται αποκλειστικά τα εξής στοιχεία: το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και η ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα, γνησιότητα ή ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.
Online ιατρικές βεβαιώσεις
Παράλληλα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε προ ημερών, ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα θα μπορούν να συντάσσονται οι ιατρικές βεβαιώσεις από τους θεράποντες ιατρούς.
Για την ακρίβεια μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, που διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε) οι θεράποντες ιατροί θα μπορούν να συντάσσουν ιατρικές βεβαιώσεις, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο στις συναλλαγές με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εκτύπωση τους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
Επιπρόσθετα, οι πολίτες θα έχουν την ευχέρεια να κάνουν χρήση της ιατρικής βεβαίωσης σε ηλεκτρονική μορφή, απευθείας από το κινητό του τηλέφωνο, χωρίς να είναι πλέον υποχρεωμένος να τη φέρει μαζί του σε έντυπη μορφή, προκειμένου να την επιδείξει, όπου του ζητηθεί.
Στόχος είναι να απλουστευτεί η διαδικασία λήψης ιατρικής βεβαίωσης, καθώς ο πολίτης απαλλάσσεται από την ταλαιπωρία και το χρονικό βάρος της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στον επαγγελματικό χώρο του θεράποντος ιατρού για να παραλάβει την ιατρική βεβαίωση σε περιπτώσεις, όπου η ιατρική διάγνωση έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο χρόνο.
Τα είδη ιατρικών βεβαιώσεων, που εμπίπτουν στη παραπάνω ρύθμιση, τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαδικασία έκδοσης τους, ο τύπος, το περιεχόμενο και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά αυτών, θα αποφασιστούν στη συνέχεια με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η εφαρμογή «My Health»
Τέλος, προχωρά και η δημιουργία της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές «MyHealth», μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται ψηφιακά τις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά τους.
Έτσι θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ψηφιακό κανάλι για τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των ασθενών στις άυλες ιατρικές συνταγές τους και στα άυλα παραπεμπτικά μέσω της κινητής τους συσκευής, τα οποίο συμπληρώνει και εξελίσσει το υφιστάμενο πλαίσιο υπηρεσιών της αυλής συνταγογράφησης.
Πρόσβαση στην εφαρμογή θα έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης ενώ προαπαιτούμενο για τη χρήση της εφαρμογής είναι η εγγραφή του χρήστη στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης. Δικαίωμα πρόσβασης στο «Myhealth» έχουν οι ασθενείς, που έχουν αυθεντικοποιηθεί είτε μέσω Taxisnet είτε μέσω e-banking ενώ για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password- OTP), ο οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στο κινητό του χρήστη.
Μέσω της εφαρμογής μάλιστα ο ασθενής – χρήστης μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων και τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων, που έχουν καταχωρισθεί από τον θεράποντα ιατρό στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, καθώς και πρόσθετα στοιχεία αυτών, όπως το στάδιο εκκρεμότητας, την εκτέλεσή τους και τη λήξη ισχύος αυτών.