Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΣτον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης και στους δύο διαγωνισμούς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά που έγιναν την Τετάρτη 7 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα για το ακίνητο της ΕΤΑΔ έφτασε περίπου τα 37,2 εκατ. ευρώ, περίπου 7 εκατ. ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, ενώ στα περίπου 25 εκατ. ευρώ ήταν το τίμημα για τον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ.

Η προσφορά του Γ. Προκοπίου ήταν υψηλότερη από την αντίστοιχη της εταιρείας Pyletech, συμφερόντων του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Προκοπίου είναι ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971, ένα δεξαμενόπλοιο με τίτλο Πενσυλβάνια. Ίδρυσε τις εταιρείες Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Τον Ιούνιο του 2014, η Dynacom Tankers είχε 54 πλοία, η Sea Traders είχε 29 πλοία και η Dynagas είχε 10 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων κτιρίων.

Τον Μάρτιο του 2015, η περιουσία του έφτανε τα 2 δισ. δολάρια και οι εταιρείες του κατείχαν 89 πλοία σύμφωνα με το Bloomberg. Το 2016, η λίστα του Lloyds τον ονόμασε 12ο στον κατάλογο των 100 ατόμων με την περισσότερη επιρροή στην βιομηχανία της ναυτιλίας, ενώ ο κ. Προκοπίου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο για αρκετά χρόνια. Το 2019 ήταν δεύτερος σε επιρροή Έλληνας πλοιοκτήτης, σύμφωνα με τη λίστα.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει περάσει από χίλια κύματα, ενώ η Ειδική Διαχείριση των Ναυπηγείων (ΕΝΑΕ), έχει τονίσει ότι μετά το πέρας της όλης διαδικασίας θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

Έχει πλήρως προετοιμάσει και εξασφαλίσει την επόμενη μέρα της λειτουργίας του ναυπηγείου ως οφείλει με βάση τα καθήκοντα του ειδικού διαχειριστή και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Επικαιροποίησε την άδεια λειτουργίας του, με αποτύπωση της σύγχρονης μορφής των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου μετά τους διαδοχικούς διαγωνισμούς και λοιπές ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα τα προηγούμενα έτη στο ναυπηγείο.

Διατήρησε σε ισχύ την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, η οποία διαρκεί για τουλάχιστον άλλα τρία έτη.

Όλη η οικοπεδική έκταση είναι ενιαία και ιδιόκτητη, όπως και οι εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχουν παραχωρήσεις, πέραν  της παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού και του έμπροσθεν θαλάσσιου χώρου, ο οποίος είναι ιδιοκτησία της Πολιτείας και γι’ αυτό υπάρχει σχετική, νομοθετικά κατοχυρωμένη, μακροχρόνια μίσθωση.

Αξιοποιείται πλήρως η υπάρχουσα υποδομή του ναυπηγείου στο σύνολο της επισκευής και συντήρησης των υποβρυχίων και των πλοίων επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Έχουν ήδη εγκριθεί οι μελέτες πυρασφάλειας και πυροπροστασίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε το σχετικό πιστοποιητικό να μπορεί να εκδοθεί, με βάση τις ληφθείσες εγκρίσεις, αμέσως μετά τη μεταβίβαση του ναυπηγείου, προς διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών.

Ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων, με μόνη την υποχρέωση του επενδυτή να καταβάλει το αναλογούν ποσό τακτοποίησης, όπως προβλέπει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ