*Εκτάκτως στον MSCI Standard Greece, η μετοχή της ΔΕΗ. Η ανακοίνωση έγινε από τον οίκο-εκτός σειράς- λόγω της αμκ που ενισχύει με επιπλέον 1,35 δισ. την αποτίμηση της εισηγμένης. Αργότερα, ακολούθησε η ανακοίνωση των προγραμματισμένων αλλαγών, εισόδου-εξόδου, σταθμίσεις κ.λ.π Λέτε, οι χθεσινοί short να γυρίσουν, εσπευσμένα, long σήμερα. Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αν μη τι άλλο θα έχει το σχετικό volatility.
*ΗΠΑ, Ελλάδα και Αίγυπτος οι 3 αγορές, που (υπό)στήριξαν την σημαντική άνοδο πωλήσεων του ομίλου ΤΙΤΑΝ, στο 9μηνο. Στα 81,9 εκατ. τα κέρδη στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα για την αγορά των ΗΠΑ (απ’ όπου το 60% των ebitda) ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος προσβλέπει τα μέγιστα, μετά και την έγκριση του νέου πακέτου Biden για στοχευμένες χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής, κατασκευών, πολιτειακών προγραμμάτων κ.λ.π Case study, για το εγχώριο επιχειρείν, ο όμιλος καθώς διοικείται από την τέταρτη γενιά μετόχων (των οικογενειών Παπαλεξόπουλου- Κανελλόπουλου). Μότο του (και) προέδρου του ΣΕΒ: Αυτό, που μένει είναι οι αξίες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το χρήμα.
*ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση, ούτε μία στις χίλιες, να μην έβγαινε η ισχυρή άνοδος-με 4,99% στα 8,42 ευρώ/με συναλλαγές 38.320 τμχ- για τη μετοχή της Autohellas. Τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου/9μηνου “έβγαζαν μάτια”. Δύο μέρες σερί έγραφα για τον Ευτύχη Βασιλάκη. Ο άνθρωπος, απλά ΔΕΝ παίζεται. Σε αυτό προσβλέπουν και οι συμ-μέτοχοι του, στην Aegean: αδελφοί Λασκαρίδη-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος- Αναστάσης Δαυϊδ-Χρήστος Ιωάννου.
*Με GreekAmerican βοήθεια η “ανάσταση” της Attica Bank. Οριστικό, όσον αφορά στη συμμετοχή του Ellington στην αμκ της μη συστημικής τράπεζας. Από τα επιθετικά hedge funds της Wall Street, το Ellington, δημιούργημα (το 1994) του Mike Vranos (υιός των Αλέξανδρου και Αγλαίας Βράνου) με προϊστορία στα κολλεγιακά και ως bodybuilder (The Arm, το nickname του) έχει έρθει για να μείνει στα ελληνικά δρώμενα.
*Όσοι συγκρίνουν βραχυπρόθεσμα και χωρίς δεύτερη ματιά τις σχέσεις ΔΕΗ-Mytilineos τους διαφεύγει μία σημαντική… λεπτομέρεια. Η Mytilineos έχει την πολυτέλεια φθηνού/ανταγωνιστικού ρεύματος για μία 3ετία και με την τιμή του αλουμινίου στα ύψη. Συνεπώς, μεταξύ των 2 μεσομακροπρόθεσμα θα “έβλεπα” περισσότερο την Mytilineos από την ΔΕΗ. Όσο για το αλουμίνιο, μας τα εξήγησαν αναλυτικά οι της ElvalHalcor, η πλέον ανακυκλώσιμη “πρώτη ύλη” ήρθε για να πρωταγωνιστήσει σε κλάδους αιχμής.
*Στα 260 εκατ. η αποτίμηση της EpsilonNet. Αυτές τις αποτιμήσεις… στρατόσφαιρας, βλέπουν ο Χαράλαμπος Στασινόπουλος (Profile), Σπυρίδων Δ. Μανωλόπουλος (Space Hellas), Σπύρος Βυζάντιος (ΒΥΤΕ) και… ψάχνονται.
*Δευτέρα πιστώνεται στους λογαριασμούς των μετόχων το προμέρισμα (0,20/μτχ) που διανέμει η Motor Oil. Δεν θέλω να φανώ υπερβολικός ή πως προτρέχω, αλλά εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών το τακτικό μέρισμα που θα βγάλει ο όμιλος (για την επόμενη χρήση) θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και Χ10. Δεν μ’ ενδιαφέρει πότε, αλλά επειδή σε κάποιο τέρμινο η Motor Oil θα επανέλθει στον MSCI Standard Greece τα 1,62 δισ. της τρέχουσας αποτίμησης είναι…αστεία.
*Δύο «καλές ειδήσεις» αναμένονται για την επόμενη εβδομάδα. Η πρώτη συνδέεται με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον μήνα Οκτώβριο. Αναμένεται νέα αύξηση των φορολογικών εσόδων πάνω από τους στόχους κάτι που θα περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα. Η δεύτερη είδηση, θα αποτυπωθεί την Παρασκευή στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα –έκανε λόγο χθες για ρυθμό ανάπτυξης 7,1%- δεν απέχουν πολύ από τα ποσοστά που θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην δεύτερη αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης. Το πώς θα μετουσιωθούν αυτές οι δύο «ειδήσεις» για τους πολίτες, δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί άμεσα. Η τακτική του οικονομικού επιτελείου με τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση έδειξε σαφώς ότι είναι απόφαση να «κρατηθούν πόροι». Γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, πρακτικά δεν προκαλούν πρόσθετο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά «αυτοχρηματοδούνται». Θα αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι μέχρι το τέλος του έτους; Τα στόματα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, ενώ αυτός που θα κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα (το αν δηλαδή θα υπάρξει πρόσθετο μέτρο στήριξης ή όχι) θα είναι τελικώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
*Η εισηγμένη Navios Maritime Partners της Αγγελικής Φράγκου εξασφάλισε μακροχρόνιες ναυλώσεις για 10 containers που θα της αποφέρουν 690 εκατομμύρια δολάρια. Εξι από αυτά είναι νεότευκτα που θα παραληφθούν το 2023 και το 2024. Οι ναυλώσεις θα διαρκέσουν 60-64 μήνες με μέση ημερήσια τιμή 37.000 δολάρια. Τα βαπόρια παραγγέλθηκαν νωρίτερα φέτος για 61,6 εκατ. το ένα. Η Φράγκου συγχώνευσε τις εταιρείες της τον προηγούμενο μήνα και διαθέτει συνολικά 54 bulkers, 43 containerships και 45 tankers.
*Νέο απόκτημα για την εισηγμένη Euroseas του Αριστείδη Πίττα. Πρόκειται για ένα post panamax, το (Leo Paramount, που θα μετονομαστεί σε Marcos V) 6.300 teu, που το αγόρασε για 40 εκατομμύρια δολάρια από τη Γιαπωνέζικη Tokei Kaiun. Εχει ναύλο για τρία χρόνια έναντι 42.200 δολάρια ημερησίως, που σημαίνει 35 εκατομμύρια, με δυνατότητα επέκτασης για ένα χρόνο ακόμη με 15.000 την ημέρα. Το βαπόρι θα αγοραστεί με ίδια κεφάλαια και δανεισμό και την σημερινή αξία του στην αγορά η Vessels Value την αποτιμά στα 77 εκατομμύρια δολάρια. Η Euroseas διαθέτει 16 containers και περιμένει να παραλάβει το πρώτο εξάμηνο του 2023 άλλα δύο από το ναυπηγείο.