Η ασιατική κοινότητα της Καλιφόρνιας είχε βυθιστεί στο πένθος χθες Τρίτη, έπειτα από δύο περιστατικά μαζικών φόνων που διαπράχθηκαν από δύο μέλη της, στα οποία έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι κοντά στο Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.
Τα δύο μακελειά σημειώθηκαν με διαφορά λιγότερων από 48 ωρών, μεταξύ του Σαββάτου το βράδυ και της Δευτέρας, ενώ τα περισσότερα θύματα είναι επίσης ασιατικής καταγωγής.
Μπροστά σε αυτά τα διαδοχικά περιστατικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε να υιοθετηθεί «γρήγορα» νομοσχέδιο για να περιοριστεί η πρόσβαση σε τουφέκια.
«Η μάστιγα της βίας από τα πυροβόλα όπλα στην Αμερική απαιτεί πιο ισχυρές ενέργειες», υπογράμμισε, ενώ ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ επέκρινε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των όπλων αυτών στις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τους πολίτες της χώρας που βρίσκονται στις ΗΠΑ «να αποφεύγουν να συχνάζουν σε μέρη όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι».
Η αστυνομία εξακολουθεί να εξετάζει όλα τα στοιχεία, σε μια προσπάθεια να εντοπίσει τα κίνητρα των δύο δραστών.
Το Σάββατο το βράδυ, στη διάρκεια εκδηλώσεων για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους, ένδεκα άνθρωποι, κυρίως ασιατικής καταγωγής, σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλου στο στούντιο χορού στο Μόντερεϊ Παρκ, προάστιο του Λος Άντζελες. Τη Δευτέρα επτά άλλοι άνθρωποι – ασιατικής καταγωγής και Λατινοαμερικάνοι-σκοτώθηκαν σε άλλο περιστατικό όταν ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον δύο αγροκτημάτων στο Χαφ Μουν Μπέι, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.
Ασυνήθιστα μακελειά
Στις ΗΠΑ, που δυστυχώς έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους περιστατικά με πολλά θύματα – ήδη μέσα στον Ιανουάριο 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυροβόλα όπλα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Gun Archive Violence–, τα δύο μακελειά στην Καλιφόρνια ξεχωρίζουν. Διότι η βία με πυροβόλα όπλα είναι μάλλον σπάνια στην ασιατική κοινότητα, ενώ οι δράστες είναι ηλικιωμένοι, ηλικίας 72 και 67 ετών.
Σύμφωνα με την οργάνωση Violence Project, το 79% των δραστών των μαζικών φόνων που διαπράχθηκαν από το 1966 ως το 2020 ήταν ηλικίας κάτω των 45 ετών, και μόλις το 6,4% εξ αυτών ασιατικής καταγωγής.
Η σφαγή στο Χαφ Μουν Μπέι διαπράχθηκε από έναν άνδρα κινεζικής καταγωγής, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως ο Τσουνλί Ζάο, και συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία εντόπισε ένα ημιαυτόματο όπλο στο αυτοκίνητό του.
Τα θύματα, όλοι τους εργάτες γης, «ενδέχεται να ήταν παλιοί του συνάδελφοι», εξήγησε χθες Τρίτη η σερίφης της κομητείας Σαν Ματέο, η Κριστίνα Κόρπους. Σύμφωνα με την ίδια, παιδιά ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.
Χθες Τρίτη το βράδυ στο Χαφ Μουν Μπέι ένας βουδιστής μοναχός πραγματοποίησε τελετή στη μνήμη των επτά νεκρών ενώπιον περίπου 50 ανθρώπων που είχαν πάει στο σημείο για να αφήσουν μερικά λουλούδια.
«Τελευταίος χορός»
Η τραγωδία αυτή σημειώθηκε λιγότερες από 48 ώρες μετά από αυτή στο Μόντερεϊ Παρκ, όπου ο 72χρονος Χου Καν Τραν σκότωσε έξι γυναίκες και πέντε άνδρες το Σάββατο το βράδυ σε στούντιο χορού.
Σύμφωνα με τις αρχές, έριξε 42 σφαίρες προτού προσπαθήσει να εισβάλει και σε δεύτερο στούντιο χορού σε γειτονική πόλη, όμως ευτυχώς ο διευθυντής της κατάφερε να τον αποτρέψει. Ο δράστης αυτοκτόνησε λίγο αργότερα, με την αστυνομία να τον εντοπίζει νεκρό μέσα στο βανάκι του.
Μέσα στο όχημα του δράστη εντοπίστηκε ημιαυτόματο πιστόλι, η πώληση του οποίου απαγορεύεται στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Λούνα σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες. «Τι οδήγησε έναν παράφρονα να κάνει κάτι τέτοιο;», διερωτήθηκε.
Η αστυνομία εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο ο δράστης να ζήλευε τους θαμώνες αυτού του στούντιο, στο οποίο σύχναζε και ο ίδιος πριν πολλά χρόνια. Αλλά το προφίλ του δεν είναι ξεκάθαρο: σύμφωνα με το CNN, το πιστοποιητικό γάμου του δείχνει ότι είναι μετανάστης από την Κίνα. Η New York Times ανέφερε ότι πρόκειται για έναν άνδρα από το Βιετνάμ που έχει λάβει αμερικανική υπηκοότητα.
Σε κάθε περίπτωση ο 72χρονος φαινόταν ταραγμένος. Νωρίτερα τον Ιανουάριο είχε πάει δύο φορές στο αστυνομικό τμήμα του Χέμετ, όπου διαμένει, για να καταγγείλει ότι η οικογένειά του προσπαθεί να τον δηλητηριάσει ή να του κλέψει τα χρήματα.
Ένας παλιός σπιτονοικοκύρης του τον περιέγραψε στους Los Angeles Times ως έναν μοναχικό άνθρωπο και μοχθηρό.
«Ήταν δύσπιστος απέναντι στους ανθρώπους που τον περιτριγύριζαν», εξήγησε. «Πιστεύω ότι η ζωή του ήταν τόσο μίζερη και απελπισμένη που επέλεξε εκείνη την ημέρα για να βάλει τέλος και ήθελε οι άνθρωποι που δεν συμπαθούσε ή που αντιπαθούσε να φύγουν μαζί του».