Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΣτο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οι ΠΕ Αχαΐας και Εύβοιας

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου οι ΠΕ Αχαΐας και Εύβοιας

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από αύριο οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Ευβοίας (πλην της Σκύρου) όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Παράλληλα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου τίθενται από αύριο και μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Καλυμνίων και ο δήμος Καρπάθου, ενώ παρατείνονται τα μέτρα που ισχύουν για τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου για τις μητροπολιτικές περιοχές, μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικότερα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένει ο δήμος Αγίου Νικολάου της περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 ενεργά κρούσματα, όταν την 1η Φεβρουαρίου, που ξεκίνησε η ισχύς των πρόσθετων μέτρων, τα ενεργά κρούσματα ήταν 43. Στο επίπεδο αυτό παραμένει επίσης ο δήμος Θήρας της περιφερειακής ενότητας Θήρας με 31 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, όταν στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα, είχε 34. Στο επίπεδο αυτό παραμένει και ο δήμος Μυκόνου, που έχει 18 ενεργά κρούσματα, από 25 που είχε στις 30 Ιανουαρίου όταν ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, και στους τρεις αυτούς δήμους παρατηρείται σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ακόμα όμως δεν έχει επιτευχθεί η επιθυμητή μείωση του ιικού φορτίου ώστε να υπάρξει άρση των επιπλέον περιοριστικών μέτρων.

Όσον αφορά την περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, αυτή τη στιγμή έχει 732 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων σε όλη την περιφερειακή ενότητα ήταν 206, ενώ η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, αυτή τη στιγμή έχει 501 ενεργά κρούσματα, όταν στις 30 Ιανουαρίου είχε 256.

Συμπερασματικά, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:

– ο δήμος Αγίου Νικολάου

– ο δήμος Θήρας

– ο δήμος Μυκόνου

– η περιφερειακή ενότητα Αχαΐας – προφανώς και όλοι οι δήμοι της, και

– η περιφερειακή ενότητα Εύβοιας και προφανώς όλοι οι δήμοι της (πλην της νήσου Σκύρου).

Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν δια ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής). Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.

Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Όσον αφορά το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, στις κόκκινες δηλαδή περιοχές, βρίσκονται από αύριο και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, οι εξής περιοχές:

– ο δήμος Εορδαίας,

– ο δήμος Θηβαίων,

– ο δήμος Τανάγρας,

– ο δήμος Σπάρτης,

– η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου,

– ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού,

– ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,

– ο δήμος Τεμπών

– η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου,

– ο δήμος Καλυμνίων και

– ο δήμος Καρπάθου.

Αναλυτικότερα, ο δήμος Εορδαίας της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, σήμερα είχε 51 ενεργά κρούσματα, ενώ είχε 74 ενεργά κρούσματα στις 9 Ιανουαρίου, με τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα να βρίσκονται σε ισχύ ήδη για αρκετές εβδομάδες. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε, ότι είναι απολύτως κατανοητή η κόπωση που αισθάνονται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, μετά από τόσες εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων, ενώ προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή, ναι μεν παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν σύντομα σε άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων – ίσως ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. «Βασική προϋπόθεση παραμένει μία: η πιστή εφαρμογή των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους δήμους Θηβαίων και Τανάγρας της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχουν 67 και 54 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα, όταν στις 12 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, ο μεν δήμος Θηβαίων είχε 67 ενεργά κρούσματα, ο δε δήμος Τανάγρας 21. «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου και στους δύο δήμους. Και για αυτό απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αναφορικά με το δήμο Σπάρτης της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή έχει 44 ενεργά κρούσματα, όταν στις 14 Ιανουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα μέτρα, είχε 53 ενεργά κρούσματα. «Αργά αλλά σταθερά τα μέτρα δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα», σχολίασε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακόμη, η περιφερειακή ενότητα Ζακύνθου, αυτή τη στιγμή έχει 49 ενεργά κρούσματα ενώ την 1η Φεβρουαρίου που ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα υπήρχαν 23 ενεργά κρούσματα.

Στον δήμο Πύδνας-Κολινδρού της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, στις 6 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η εφαρμογή των πρόσθετων μέτρων υπήρχαν 30 ενεργά κρούσματα και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33.

Στο δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 66, από 44 που ήταν στις 6 Φεβρουαρίου. «Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή της Βάρδας όπου το ιικό φορτίο δείχνει να αυξάνεται ανησυχητικά, όπως και η διασπορά στην ευρύτερη κοινότητα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο δήμο Τεμπών της περιφερειακής ενότητας Λάρισας, τα ενεργά κρούσματα είναι 23, όταν στις 6 Φεβρουαρίου ήταν 36.

Όσον αφορά την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 160 ενεργά κρούσματα, όταν στις 6 Φεβρουαρίου – όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για το δήμο Ρεθύμνης – τα ενεργά κρούσματα ήταν 85. Τέλος, στο δήμο Καλυμνίων, την 1η Φεβρουαρίου υπήρχαν 3 ενεργά κρούσματα, και αυτή τη στιγμή είναι 64, ενώ στο δήμο Καρπάθου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 ενεργά κρούσματα, ενώ την 1η Φεβρουαρίου δεν υπήρχε κανένα ενεργό κρούσμα.

Σχετικά με την περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δεν παρατείνονται, καθώς η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής έχει βελτιωθεί. Έτσι, η Λέσβος από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 6 το πρωί περνά στο επίπεδο επιτήρησης, στις κίτρινες δηλαδή περιοχές.

«Ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους για την συνεργασία τους, την επιμονή και την υπομονή τους», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά τα μέτρα που ισχύουν στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, ανακοινώθηκε ότι όπως περιγράφονται στην ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου στο επίπεδο για τις μητροπολιτικές περιοχές, αυτά παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα και έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, καθώς και στις δύο αυτές περιοχές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε διευκρινίσεις σχετικά με τη μετακίνηση των εργαζομένων και τις βεβαιώσεις που απαιτούνται. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι, που διαθέτουν επαγγελματική ταυτότητα εκδιδόμενη από επαγγελματικό σύλλογο με τη μορφή ΝΠΔΔ, π.χ. δικηγορικοί σύλλογοι, Τεχνικό Επιμελητήριο, Οικονομικό Επιμελητήριο, ιατρικοί σύλλογοι, δεν απαιτείται προς πιστοποίηση της ιδιότητάς τους να φέρουν την απαιτούμενη εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματικής δραστηριότητας, εφόσον επιδεικνύουν την σε ισχύ επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.

Σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων, στον ιδιωτικό τομέα, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους, είτε από την ΕΡΓΑΝΗ, είτε από το forma.gov.gr. Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού. Επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις που εκδίδονται από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα αφορούν αποκλειστικά στο νόμιμο δηλωθέν ωράριο εργασίας. Οι άδειες μετακίνησης, που βρίσκονται σε ισχύ για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, καθώς και σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, παύουν να ισχύουν.

Οι εργαζόμενοι που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν να μετακινούνται μόνο με τη χρήση των 6 επιλογών του sms στο 13033. Για το δε δημόσιο τομέα, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το πλάνο εργασιών που οφείλουν να διαθέτουν οι δημόσιες υπηρεσίες και από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και θα αναφέρεται και στους εργαζομένους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας και εκ περιτροπής εργασία. Οι βεβαιώσεις κίνησης, θα πρέπει να φέρουν τη στρογγυλή σφραγίδα της υπηρεσίας με τη φροντίδα των οικείων διευθύνσεων προσωπικού, ενώ θα διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων του υπαλληλικού κώδικα.

Όσον αφορά στη μετακίνηση των δημοσιογράφων για επαγγελματικούς λόγους, αυτή εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τον τρόπο που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε για ακόμα μια φορά την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα από όλους, και ακόμα περισσότερο στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. «Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που έχει συσσωρευθεί μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερό μας αντίπαλο. Είναι όμως απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε, ότι εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είμαστε υγιείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την πανδημία», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς γιατί αυστηροποιήθηκε η έκδοση των βεβαιώσεων μετακίνησης κι αν υπήρχαν αδικαιολόγητες μετακινήσεις που αύξαναν την κινητικότητα ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι υπήρξαν περιπτώσεις, υπήρξε διασταύρωση ελέγχου, υπήρξαν και τα σχετικά πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις. «Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνουν την κινητικότητα και ως εκ τούτου έπρεπε να προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση των συγκεκριμένων μέτρων έκδοσης των βεβαιώσεων μετακίνησης», τόνισε.

Ερωτηθείς αν επανεξετάζονται μέτρα όπως απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα, είπε πως «τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες για να εφαρμοστούν. Τίποτα περισσότερο».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ