don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

…στο βάθος Πόλσον, τα σενάρια δασμών αντί φόρων (if) και Ευρωπαϊκά τα σενάρια Άμυνας, το σκεπτικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στην Ιταλία η Metlen, οι θέσεις ΣΕΒ-κυβέρνησης για ενεργειακό κόστος και οι τιμές πετρελαίου

*Μικρή ανάκαμψη για τις τιμές πετρελαίου, εν μέσω σεναρίων αποκλιμάκωσης των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Πάντως, η τιμή παρέμενε αρκετά χαμηλότερα του ορίου των 70$- στα 67,8$ (ΝΥΜΕΧ). Ωστόσο, συνέχιζε υψηλότερα-στα 2.767$/ουγκιά- ο χρυσός.

*Σημειώναμε από χθες, για τα σενάρια διαχείρισης κρίσεων που εκπονούν σε Βρυξέλλες-Φρανκφούρτη. Σε ότι αφορά στην ΕΚΤ το think tank εξετάζει σενάρια επί σεναρίων από το κατακαλόκαιρο. Σύμφωνα με όσα μας έχουν ενημερώσει οι πηγές της DeA, στην περίπτωση εκλογής Τραμπ υπολογίζεται απώλεια 150 δισ. μόνο από τις εξαγωγές. Μόλις χθες, από την πλευρά Τραμπ έγινε γνωστό πως για να μειώσουν τους φόρους θα αυξήσουν-σχεδόν διπλασιάσουν- τους δασμούς (χοντρικά στο 20% κατά μέσο όρο). Θα επιλέξει έναν “πόλεμο” στο οικονομικό πεδίο με την Ευρώπη ο Τραμπ; πιθανόν όχι, για αυτό στο τραπέζι υπάρχει η αντι-πρόταση για αύξηση των εισαγωγών από ΗΠΑ σε Ευρώπη. Όσον αφορά στην περίπτωση εκλογής Χάρρις, απλά θυμίζουν πως πρακτικές IRA εφαρμόστηκαν από τον Τζο Μπαϊντεν. Και η πιθανότητα να αλλάξει, υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων εάν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί δεν είναι μεγάλη, ελάχιστη θα έλεγα. Δηλαδή, ασχέτως αποτελέσματος η Ευρώπη θα έχει να επιλέξει στην λογική του “μη χείρον βέλτιστον”. Αυτό γιατί οι κύριοι πυλώνες ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας (και δη της γερμανικής), δηλαδή φθηνό ρωσικό φ/α και χαμηλό εργατικό κόστος (κατασκευή στην Κίνα) δεν υφίστανται. Και κατά πως φαίνεται για το 2025 η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Τουναντίον, τα τελευταία 24ωρα έχουν “ανοίξει” άλλα 2 μέτωπα-που συντηρούν την “πολεμική” Ευρώπης- Ρωσίας: σε Μολδαβία/ΥπερΔνειστερία και Γεωργία/Αμπχαζία/Ν.Οσετία. Μέτωπα εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

*Στο ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο Τζον Πόλσον να διαδεχθεί την Τζάνετ Γέλεν. Ο δισεκατομμυριούχος είναι από τους πλέον θεσμούς υποστηρικτές (και χρηματοδότες) της καμπάνιας του Ρεπουμπλικανού. Θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να έχει ενδιαφέρον για τα ελληνικά πράγματα, δεδομένης τόσο της πολύχρονης παρουσίας του στην χώρα, όσο της άμεσης συμμετοχής του σε τράπεζες και συγκεκριμένες εισηγμένες στο ΧΑ. Μέσω του family office του, ο Τζον Πόλσον διατηρεί σημαντικές μειοψηφικές θέσεις στο μ.κ της Πειραιώς, της Alpha Bank, ενώ είχε και στην ΕΥΔΑΠ. Γνώση του εγχώριου επενδυτικού περιβάλλοντος διαθέτει και άριστη μάλιστα. Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να επανεργοποιούσε το team που είχε στην Αθήνα.

*Ποια ήταν η είδηση, που από νωρίς χθες πρωί έκανε τον γύρο χρηματιστηριακών/επιχειρηματικών- αλλά και πολιτικών- γραφείων. Η παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την συμφωνία εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ από τον όμιλο Motor Oil. Η DeA θα αποφύγει εντελώς την ευκολία των όποιων πολιτικών σεναρίων, θα περιοριστεί στα αμιγώς επιχειρηματικά. Ποιο είναι το σκεπτικό της Ε.Α; πως με το deal προκύπτουν σοβαρά προβλήματα ως προς τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού. Δεδομένου ότι ο κλάδος διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι κατακερματισμένος, αλλά αντίθετα σε χέρια 3-4 ισχυρών ομίλων, ζήτημα ανταγωνισμού υφίσταται. Ποιο είναι το επίμαχο, σύμφωνα με το σκεπτικό της Ε.Α, πως η πλευρά της ΜΟΗ έχει αποκτήσει το 100% της “Θαλής”- σημαντικού περιφερειακού παίκτη- και με την προσθήκη της ΗΛΕΚΤΩΡ εγείρεται θέμα. Η υπόθεση αξιολογείται ως “φάσης ΙΙ” για αυτό και απαιτείται ενδελεχής έλεγχος/εξέταση όλων των δεδομένων, προκειμένου να αποφανθεί. Εάν ήταν περίπτωση “φάσης Ι” η ετυμηγορία θα έβγαινε σε ένα μήνα. Θυμίζω την περίπτωση εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από την Intrakat.

*Θα παραμείνω στον όμιλο του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, καθώς κοιτάζοντας παλαιότερες σημειώσεις κατέληξα στην εκτίμηση πως η διοίκηση δεν έχει λόγο να βιαστεί να πουλήσει την έτερη θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις. Γιατί το αναφέρω; είδα το Σ.Κ.Δ 2-3 δημοσιεύματα. Ο όμιλος έχει λαμβάνειν, κατ’ αρχήν από την “Αττική Οδό” έσοδα χρήσης 2024, έχει εργασίες συντήρησης για το 2025, διαθέτει και στις συμμετοχές σε Γέφυρα (Ρίο-Αντίρριο), Μορέας. Κρατήστε την συγκεκριμένη αναφορά, θα μας χρειαστεί στο 6μηνο 2025.

*Τώρα, όσον αφορά στη Motor Oil, OK σίγουρα η εμπλοκή της Ε.Α είναι ένα θέμα, αλλά τα ebitda της ΗΛΕΚΤΩΡ που εισφέρονται στα ενοποιημένα/ομιλικά είναι peanuts. Μάλιστα παράγων με γνώση των γεγονότων μου έλεγε ότι την ζημιά την έκανε, η “βουτιά” της τιμής του πετρελαίου κατά 4% (την Δευτέρα) και της έκθεσης της Morgan Stanley που μείωνε τις τιμές-στόχους για Motor Oil και HelleniQ Enegy. Τι σημείωνε ο αμερικανικός οίκος (25/10): τιμή-στόχος για τη Motor Oil στα 27 από 29 ευρώ, με σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς/outweight, για την HelleniQ Energy στα 7 από 8 , με σύσταση ίση (equalweight) με της αγοράς.

*Μαθαίνω πως, επιτελικά στελέχη της Metlen ήταν Ιταλία, το τελευταίο διάστημα. Θυμήθηκα, το προ εβδομάδας δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η εισηγμένη διεκδικεί συμμετοχή σε ένα σχήμα που συνδυάζει τα περιουσιακά στοιχεία της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Sorgenia με εκείνα της εταιρείας ηλιακής ενέργειας EF Solare. Ο αγοραστής θα αποκτήσει μερίδιο 27,6% στη Sorgenia, που κατείχε η ισπανική εταιρεία κεφαλαίων Asterion, για να γίνει μέτοχος σε μια νέα ενοποιημένη ενεργειακή εταιρεία με ποσοστό σχεδόν 40%, το οποίο θα μπορούσε να αποτιμηθεί σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πάντα σύμφωνα με το Reuters. Μου κάνει για το “κρίσιμο μέγεθος” που θα ήθελε η διοίκηση.

*Εάν έχω καταλάβει καλά, υπάρχει διάσταση απόψεων ΣΕΒ-ΠΘ όσον αφορά στην επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους στην επιχειρηματικότητα; Γιατί το λέω: από την ομιλία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου κράτησα την εξής αποστροφή του πω; “….το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μειώνει την ανταγωνιστικότητα και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, ενώ οι μεγάλες διακυμάνσεις εμποδίζουν την προβλεψιμότητα και δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις στη σύναψη συμφωνιών με πελάτες τους, ακόμα και διάρκειας μερικών μηνών…” και ότι “…οι επιχειρήσεις πρέπει να θωρακιστούν, όχι μόνον οι ενεργοβόρες, αλλά και εκείνες της μέσης τάσης. Χρειάζονται μέτρα, άμεσα και αποτελεσματικά, όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς όπως όλοι καταλαβαίνουμε, οι δομικές παρεμβάσεις χρειάζονται χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα…”. Πως απάντησε η πλευρά του ΠΘ; κατ’ αρχήν μέσω του Νίκου Τσάφου με τον σύμβουλο επί θεμάτων ενέργειας να σημειώνει «…είναι μύθος ότι, η ελληνική βιομηχανία χωλαίνει λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας». Και εξήγησε ότι «ο δείκτης μεταποίησης, που έπεσε 30% στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έχει σχεδόν ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος, με μια σημαντική επιτάχυνση μετά το 2021…». Πως είπατε; γιατί εμένα για “άδειασμα” με το…γάντι μου φάνηκε. Αλλά και μύθος; δηλαδή δεν υφίσταται το πρόβλημα, σαν να λέμε ο λόγος του ΠΘ κόντρα στον λόγο της πλειονότητας των επιχειρηματιών (της ενεργοβόρου βιομηχανίας).

*Σε…καλό δρόμο είμαστε… 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask