Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο 3% του ΑΕΠ βάζει η Ελλάδα τον πήχη για τις δαπάνες...

Στο 3% του ΑΕΠ βάζει η Ελλάδα τον πήχη για τις δαπάνες Ε&Α

Στον διπλασιασμό των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α) επί του ΑΕΠ, από το 1,27% σήμερα, στο 3% στοχεύει η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σημειώνει πως αν και η χώρα προχωρά σταδιακά σε αύξηση των σχετικών δαπανών, ο δείκτης “Ένταση Ε&Α”, που εκφράζει τις δαπάνες Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 0,06 ποσοστιαίες μονάδες, η εικόνα δεν έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια.

Η  Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. όσον αφορά τις δαπάνες για Ε&Α ως ποσοστό του ΑΕΠ και βρίσκεται κάτω από τον Κοινοτικό μέσο όρο του 3%. Ωστόσο, βρίσκεται σε καλύτερη θέση από χώρες, όπως η Ισπανία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία.

Τη δέσμευση για διπλασιασμό των δαπανών Ε&Α επανέλαβε χθες από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, O Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, κ. Χρίστος Δήμας. Τονίζοντας ότι, παρά την πανδημία, η κρατική επιχορήγηση για έρευνα δεν μειώθηκε, τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να διατίθεται σύντομα το 3% του ΑΕΠ για Ε&Α.

Ο κ. Δήμας τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενιαίου χώρου έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας, ενώ επεσήμανε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προσέλκυση ερευνητών της διασποράς, ενώ για τους ερευνητές εντός Ελλάδας θύμισε ότι έχει, ήδη, προωθηθεί διάταξη, που εξαιρεί τους ερευνητές από το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που αποτελεί κίνητρο για την ερευνητική κοινότητα.

Ριζική αναδιάρθρωση

“Ο τομέας έρευνας και τεχνολογίας στη χώρα μας, χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Πρέπει το ποσοστό του ΑΕΠ, που διατίθεται για τον σκοπό αυτό, να αυξηθεί από το 1,3% σήμερα στο 3% τουλάχιστον”, τόνισε ο κ. Σταμάτης Κριμιτζής, Head Emeritus and Principal Staff, Space Department, John Hopkins University, P.I., NASA, USA, μιλώντας στο ίδιο πάνελ, με θέμα τη βελτίωση του τομέα Ε&Α και τη διασύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας.

Ο Professor Emeritus of Cell Biology, Harvard University, ΗΠΑ, κ. Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς υπάρχει κενό στην διαχείριση κονδυλίων, με αποτέλεσμα συχνά χρήματα για έρευνα να κινδυνεύουν να χαθούν από έλλειψη συντονισμού, ελλιπούς αξιολόγησης έργων για χρηματοδότηση και συχνά σπατάλη χρημάτων για άλλους σκοπούς.

“Δεν μαθαίνουν μεθόδους ανάπτυξης προϊόντων και έχουν μία παράξενη αντίληψη για την πραγματικότητα”, είπε ο κ. Μπάμπης Μπακόλιας, Γενικός Διευθυντής ANSYS HELLAS, σχολιάζοντας την έλλειψη βιομηχανικών προσόντων στους αποφοίτους πανεπιστημίων. Τέλος, ο κ. Αρίστος Δοξιάδης, Partner, Big Pi Ventures στην Ελλάδα, σχολίασε: “Έχουμε μία δεξαμενή ανθρώπων, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε, τους Έλληνες της διασποράς. Αλλά για να επιστρέψουν στη χώρα και να καλύψουν τα κενά σε προσόντα, θα πρέπει να βρουν ενδιαφέρουσα εργασία, να δημιουργηθεί εύρος στην αγορά εργασίας, ώστε αν φύγουν από μία εταιρεία να έχουν εναλλακτικές, καλύτερες αμοιβές (κυρίως σε ότι αφορά φόρους και ασφαλιστικές εισφορές) και καλή ποιότητα ζωής”.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ