Λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Εκεί βρισκόταν για να τον υποδεχθεί ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο θα συνοδεύσει ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τα μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας, η οποία επιχειρεί σε περιοχές που υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου.
Ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αντιόχεια και θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις προσπάθειες απεγκλωβισμού και διάσωσης, καθώς και για τις ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εξετασθούν τρόποι περαιτέρω συνδρομής της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της καταστροφής
Ο υπουργός Εξωτερικών έχει δώσει οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Γενεύη να προβεί σε ενέργειες ώστε να δοθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ στην Τουρκία και στη Συρία.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει αναλάβει τον συντονισμό φορέων και ιδιωτών που επιθυμούν να συνδράμουν στις προσπάθεις συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις σεισμόπληκτες περιοχές σε Τουρκία και Συρία.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 28.000- Φόβοι ότι ο αριθμός θα «διπλασιαστεί»
Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού -ο οποίος ξεπέρασε σήμερα τους 28.000 νεκρούς- στην Τουρκία και τη Συρία, θα «διπλασιαστεί» και απειλεί να αυξηθεί «ακόμα περισσότερο», προειδοποίησε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιο για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Γκρίφιθς πήγε χθες Σάββατο στην πόλη Καχραμάνμαρας, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού 7,8 βαθμών της 6ης Φεβρουαρίου, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 24.617 πολίτες στην Τουρκία και σε άλλους 3.547 στη Συρία, ή συνολικά σε 28.191 ανθρώπους, κατά τα πιο πρόσφατα, ακόμη προσωρινά δεδομένα από τις δυο χώρες.
«Νομίζω ότι είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε με ακρίβεια (τον απολογισμό των θυμάτων)», πάντως «είμαι σίγουρος ότι θα διπλασιαστεί, αν δεν αυξηθεί ακόμη περισσότερο», είπε ο κ. Γκρίφιθς στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
«Δεν έχει αρχίσει ακόμα αληθινά η καταμέτρηση των νεκρών», πρόσθεσε.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ψάχνουν στα συντρίμμια, εν μέσω του κρύου που χειροτερεύει την κατάσταση για τα εκατομμύρια σεισμοπαθείς.
Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν πως τουλάχιστον 870.000 άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, ζεστά γεύματα, στην Τουρκία και στη Συρία. Υπολογίζεται πως ως και 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι μόνο στη Συρία.
Σχεδόν 26 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από την καταστροφή, ανέφερε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απευθύνοντας έκκληση για δωρεές 42,8 εκατ. δολαρίων ώστε να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια αντιμετώπισης των άμεσων αναγκών από υγειονομική άποψη.
Κατά την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD), πάνω από 32.000 μέλη τουρκικών σωστικών συνεργείων συμμετέχουν στις έρευνες, στα οποία προστίθενται 8.294 μέλη σωστικών συνεργείων και υπηρεσιών αρωγής από το εξωτερικό.
«Σύντομα, οι άνθρωποι που έχουν επιφορτιστεί με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα δώσουν τη θέση τους σε εργαζόμενους ανθρωπιστικών οργανώσεων το έργο των οποίων θα είναι να φροντίσουν τους επόμενους μήνες τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που επλήγησαν», τόνισε ακόμη χθες Σάββατο ο κ. Γκρίφιθς σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Άκαρπες οι έρευνες της ΕΜΑΚ σε ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια
Άκαρπες απέβησαν οι ενέργειες της ελληνικής διασωστικής αποστολής για τον εντοπισμό αγνοουμένων στα ερείπια κτιρίου στην Αντιόχεια.
Λίγο πριν τις 7 το πρωί οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ ολοκλήρωσαν τις έρευνες τους και αποχώρησαν από το σημείο, όπου συνεχίζουν πλέον τα τουρκικά συνεργεία.
Η αποστολή παρέμεινε για περισσότερες από 14 ώρες στο σημείο που τους είχε υποδεχθεί έπειτα μάλιστα και από παράκληση συγγενών των αγνοουμένων.
Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι του Σαββάτου και όλο το βράδυ η αποστολή με τη χρήση γεωφώνων, διασωστικών σκυλιών και θερμικής κάμερας επιχειρούσε στα συντρίμμια κτιρίου που βρισκόταν περίπου 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αντιόχειας.
Ειδικότερα, από πλευράς της ελληνικής αποστολής, επιχειρούσαν 25 διασώστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ, ένας σκύλος και 5 άτομα ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό του ΕΚΑΒ.