Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝΑΥΤΙΛΙΑΣτη Μήλο το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών

Στη Μήλο το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών

Το Συνέδριο, Συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, τον Δήμο Μήλου, την Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ , την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με την υποστήριξη των Μινωικών Γραμμών, της SEAJET, EUROBANK, της O.T.S. ΑΕ και χορηγό Επικοινωνίας την ΕΡΤ # και την ΕΡΤ Ν ΑΙΓΑΙΟΥ.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΕΔΜΝ, όπου αποφασίσθηκαν όλα τα θέματα που προέκυψαν και από το συνέδριο.

Πρώτη βασική απόφαση για το ΕΔΜΝ ήταν η Δημιουργία πέντε τομέων δράσεων , ώστε να έχει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.
Έτσι δημιουργήθηκαν τομείς:
Διοίκησης με επικεφαλή τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα
Κοινωνίας με επικεφαλή την Δήμαρχο Τήλου Μαρία Καμμά
Επιχειρηματικότητας με επικεφαλή τον πρόεδρο του ΕΔΜΝ Λευτέρη Κεχαγιόγλου
Εκπαίδευσης / Καινοτομίας με επικεφαλή τον π. Δήμαρχο Γεώργιο Βασιλόπουλο
Εξωτερικών συνεργασιών με επικεφαλή τον Αντιδήμαρχο Διαποντίων Νήσων Σπύρο Αργυρό και
Διεύρυνσης με Επικεφαλή τον Δήμαρχο Χάλκης Ευαγγ Φραγκάκη. Το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων Δημάρχων ήταν μεγάλο και εάν χρειαστεί ανάγκη θα δημιουργηθούν και άλλοι τομείς.

Περισσότεροι από 200 εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών, του Επιχειρηματικού κόσμου, της Εκπαίδευσης και Καινοτομίας και κοινωνικοί φορείς, έσμιξαν με τους εκπρόσωπους της τοπικής κοινωνίας της Μήλου και συμμετείχαν ενεργά στην διαμόρφωση κοινών δράσεων.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε τα νέα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με την Γαλάζια ακτοπλοΐα και πώς θα ανταποκριθεί ο Ακτοπλοϊκός στόλος στις νέες απαιτήσεις,ενώ ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής έκανε αναφορά στα έργα τα οποία εκτελούνται στα μικρά νησιά και σε αυτά που σχεδιάζονται.

Ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις δράσεις της οποίες θα στηρίξει στα ευρωπαϊκά όργανα καθώς επίσης σχεδιάστηκαν και οι κοινές δράσεις του Ευρωβουλευτή και του Δικτύου για τους επόμενους έξι μήνες.

Χαιρέτισαν επίσης οι Ευρωβουλευτές Ελισάβετ Βόζεμπεργκ, Φρέντη Μπελέρη και Νικόλας Φαραντούρη και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης Παναγής Καπάτος.


Ο καθηγητής και Δικηγόρος Δρ. Θεόδωρος Πανάγος καθ ΔΙΠΑΕ έβαλε το πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με το Περιβάλλον, κλίμα και κοινωνία, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κος Ιωάννης Ρούσος αναφέρθηκε στον ρόλο της επιχειρηματικότητας στα μικρά νησιά.

Από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν το θέμα της Ακτοπλοΐας το οποίο και παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΣΕΕΝ Κωνσταντίνος Γκώνιας και των Μινωικών Γραμμών. Ακόμη το πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασε πρόγραμμα που αφορά την Ηλεκτροκίνηση πλοίων.

Ένα πολύ κρίσιμο θέμα για την βιωσιμότητα των μικρών μας νησιών είναι και η Υπογεννητικότητα. Ιδιαίτερα δε όταν αυτή μαστίζει τα μικρά νησιά της χώρας μας και ακόμα πιο κρίσιμα τα μικρά μας νησιά που είναι και τα σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες. Για το θέμα αυτό συζήτησαν οι Πατούλης Γιώργος, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ELITOUR), Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών (GDHI) & Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), ο πλέον κατάλληλος στη χώρα μας Γυναικολόγος Πάντος Κων/νος, Γυναικολόγος, Γένεσις Αθηνών, Θεσσαλίας, Αλεξανδρούπολης, Γεν. Γραμ. Ελληνικής Εταιρείας Αναπαρ. Ιατρικής, Αντιπρόεδρος A΄ GDHI, ELITOUR. Ο ιατρός Ν. Ζυγουρόπουλος εθιξε το θέμα από την δική του ματιά και ο εκπρόσωπος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κος Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank παρουσίασε τι δουλειά έχει κάνει η τράπεζα σχετικά με τα παραμεθόρια μικρά νησιά της πατρίδας μας στο θέμα της Υπογεννητικότητας .

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του πρόεδρου της επιτροπής ΕΚΟ τον Ιωάννη Βαρδακαστάνη του Τμήματος ”Οικονομική και Νομισματική Ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή” της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) ο οποίος παρουσίασε την εισήγηση της ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ «Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, καθώς και οι ορεινές και οι αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ, και την γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τα νησιά αλλά και το πρόσφατο ψήφισμα της ΕΟΚΕ για το μέλλον της πολιτικής συνοχής.

Συζητήθηκαν ακόμη τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας προς τους Μικρονησιωτικούς Δήμους και την κοινωνία με εκπροσώπους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Οικονομικών. Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ. Εθνική Αρχή Συντονισμού. Ειδική Υπηρεσία Σχεδιασμού της Στρατηγικής της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής παρουσίασε στους σύνεδρους το ΕΣΠΑ 2021-2027 και ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στο Μικρονησιωτικό χώρο και βέβαια την Πρωτοβουλία Greco Islands του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Μετά τα χρηματοδοτικά εργαλεία άλλο ένα καυτό θέμα για τα μικρά μας νησιά που συζητήθηκε ήταν το θέμα της Λειψυδρίας στα Μικρά Νησιά . Εδώ την συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Μανώλης Κουτουλάκης, στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στον Δημήτρης Εμμανουλούδης καθηγητής Υδρολογίας ΔΠΘ , Δντης της Πανεπιστημιακής Έδρας της UNESCO,CON-E-ECT και Έλενα Σαμουρκασίδου Δρ Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΔΠΘ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ