don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Στη δίνη παγκόσμιου sell off οι αγορές: Η Νέα Υόρκη, οι διεθνείς αγορές και το ΧΑ

*Μπορεί να μην ήταν αναμενόμενος ο συνδυασμός έκτασης-έντασης της διόρθωσης, από Wall Street μέχρι Ευρώπη και ασιατικά χρηματιστήρια, αλλά πολλοί αναλυτές-εδώ και καιρό- αναφέρονταν σε ανάγκη εξορθολογισμού των αποτιμήσεων. Κατ’ αρχήν, όταν μία εταιρεία όσο μεγάλη και εάν είναι, όσες προοπτικές και εάν έχει για τεράστια (μελλοντική) κερδοφορία, δεν μπορεί σε μία 3ετία να φτάνει σε όρους αποτίμησης λ.χ. το ΑΕΠ της Γαλλίας. Εν προκειμένω για την Nvidia ο λόγος. Sell off για τον S&P500, ΟΚ, πλην όμως οι Magnificent 7 αντιστοιχούν στο 65% (της στάθμισης/μεταβολής) του δείκτη.

*Για το ξεπούλημα σε techs, AI e.t.c ο Mark Spitznagel τα λέει και προειδοποιεί εδώ και καιρό, μάλιστα τελευταία ο ιδρυτής του hedge fund Universa Investments προέβλεπε την επερχόμενη εξέλιξη. Ο 53ετής-αυστριακής καταγωγής- αναφερόταν σε μια ακόμη χειρότερη αναταραχή από ό,τι πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, καθώς οι υπερβολές είναι πιο ακραίες «η μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία». Χαρακτηριστική η περιγραφή του: Mega-Tinderbox-Timebomb» (μια τεράστια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί). Το υψηλό δημόσιο χρέος και οι αποτιμήσεις καθιστούν πιο δύσκολη τη διάσωση υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον. Θεωρεί ότι η σημερινή καλοήθης επιβράδυνση του πληθωρισμού έχει υπερβεί τα όρια και λέει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπει σε ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, είναι τα techs, τα AIs η dotComs “φούσκα” του παρόντος; Μάλλον όχι. Πλην όμως είναι το χρέος των ΗΠΑ (ομοσπονδιακό/εταιρικό) σε επίπεδα… στρατόσφαιρας. Και πως θα γίνουν διαχειρίσιμα-εξυπηρετήσιμα τα 33 τρισ$ plus…

*Εδώ και καιρό διαβάζω Έλληνες αναλυτές να μιλούν για τον κίνδυνο εκτροχιασμού, σε debtspiral αναφερόταν ο Ευάγγελος Μ. Σφακιανάκης (συγκεκριμένα- 3 Νοεμβρίου, στην Ναυτεμπορική) μεταφράζοντας το χρέος των ΗΠΑ επισκ. Καθηγητή Χρηματοοικονομικών στο ΕΚΠΑ και Portfolio Manager σε εταιρείες Asset Management. Θα μπορούσε στις ΗΠΑ να συμβεί ότι στο Η.Β επί Liz Truss, κατά πάσα βεβαιότητα όχι- και για όσο οι ΗΠΑ “τυπώνουν” χρήμα, διαχέουν το χρέος τους (σε όρους δολαρίου) στις οικονομίες/χώρες του πλανήτη. 

*Έχει ενδιαφέρον η συμπτωσιολογία του sell off στην Wall Street με τον περιορισμό του carrytrade στο Τόκυο. Πρακτικά, οι επενδυτές δανείζονταν σε ιαπωνικό νόμισμα/γεν σε οριακά επιτόκια/κόστη χρήματος για να επενδύσουν σε άλλα assets μεγαλύτερης απόδοσης. Όμως, από την στιγμή που η ΒοJ αύξησε τα επιτόκια προκλήθηκε η εμπλοκή. 

*Σε προεκλογική περίοδο οι ΗΠΑ, η Fed δύσκολα θα έμενε εκτός πολιτικού στίβου, είτε άμεσα-είτε έμμεσα. Οπερ σημαίνει ότι προς τις 5 Νοεμβρίου θα έχουν πολλές ευκαιρίες οι traders να βγάλουν/χάσουν χρήμα. Η παρόξυνση του CBOE/Volatility Index εντυπωσιακή, “αποτυπώνεται” η ραγδαία εξέλιξη της κρίσης. Πάνω από τις 60 plus μονάδες χθες, από 23 την Παρασκευή και 17 τέλη Ιουλίου. Τεράστιο volatility, τεράστια greed. Kαι ένα παράδοξο, για αναλυτές που περίμεναν άνοδο της τιμής του χρυσού. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διόρθωσε, στην ίδια τάση με μετοχές, cryptos. Να υποθέσει κάποιος πως η Fed, η κυβέρνηση-το σύστημα της Ουάσιγκτον θέλει να στρέψει το “χρήμα” να αγοράσει ομόλογα των ΗΠΑ, δηλαδή ομοσπονδιακό χρέος. Εάν επιβεβαιωθεί θα είναι μία-λογικοφανής- εξήγηση. 

*Αιφνιδιάστηκαν, διαβάζω, οι αναλυτές από την ισχυρή διόρθωση του DAX, κάπου 1.800 μονάδες σε λίγες συνεδριάσεις. Μα καλά δεν έχουν ακούσει για τα προβλήματα της γερμανικής οικονομίας;. για τον ρυθμό ανάπτυξης στο όριο του στατιστικού λάθους και άλλα…χαριτωμένα. Είναι να απορείς με ορισμένους. Αν μη τι άλλο, οι τακτικοί πρωϊνοί αναγνώστες της DeA σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό είναι “ψυλιασμένοι”. Τουλάχιστον να δικαιολογείται η λογική της στήλης να υπεραναλύει ορισμένες καταστάσεις, να “φωτίζει” τα λίγο πιο απόκρυφα, να γίνεται κουραστική… 

*Αυτό εξηγείται και από την “ρηχότητα” του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Όταν “φταρνίζονται” στη Νέα Υόρκη, “κρυώνουν” στις διεθνείς αγορές και στο ΧΑ πέφτουν με 42ο άρια. Όταν το 65% της αποτίμησης των εισηγμένων είναι στα χέρια διαχειριστών ξένων funds, όταν εγχώριες δυνάμεις να βάλουν πλάτη δεν υπάρχουν, όταν αρκετοί βασικοί μέτοχοι/επιχειρηματίες αφήνουν τις εταιρείες τους να απαξιώνονται για λίγα 5.000αρα, η χθεσινή εικόνα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Το ζητούμενο είναι στα ουσιώδη, κατά πόσον απειλείται η ελληνική οικονομία, τι γίνεται με το δημόσιο χρέος, πως θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις-κυρίως οι εξαγωγικές- Απάντηση στο ερώτημα του χρέους, μας δίνει-ποιος άλλος- ο Βασίλης Γούλας. Ρίξτε μια ματιά στην προσέγγιση του. Θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις; από την στιγμή που η ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να πάει σε 2 μειώσεις των 25 μ.β-δηλαδή το 3,75% να μειωθεί στο 3,25%- σε καλό θα βγει. Θα έχουν απώλειες στα έσοδα/κέρδη οι τράπεζες; σύμφωνα με παράγοντα του κλάδου για κάθε μείωση των 25 μ.β μειώνονται τα ebitda κατά 30 εκατ. Διαχειρίσιμη μείωση, εάν οι τραπεζίτες ενισχύουν την χρηματοδότηση/πιστωτική επέκταση. Θα έχουν προβλήματα κλάδοι/επιχειρήσεις; προφανώς υπερδανεισμένοι και με μεγάλη έκθεση σε “ακριβό χρήμα”. 

*Εκτίμηση παράγοντα των κατασκευών πως πιθανότατα ο κλάδος θα οδηγηθεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση. 

*Ειδικά σήμερα- για την χθεσινή συνεδρίαση- δεν θα αναφερθώ σε επί μέρους μετοχές, άθλια η εικόνα για την πλειονότητα, απογοητευτική και για αρκετές υγιέστατες επιχειρήσεις, με θετικό καθαρό αποτέλεσμα, με προοπτικές. Θα περιμένω τη σημερινή και την αυριανή συνεδρίαση, για να ξεχωρίσω συγκεκριμένες περιπτώσεις που θα είναι deep under value και δυνητικά “αγοράσιμες”. Περισσότερο σημασία έχει να καταλάβουμε αυτό που εξελίσσεται για ποιο λόγο και πως, και πότε θα πιάσει πάτο. Άλλωστε, απ’ ότι διαπίστωσα χθες, αρκετοί γνώστες λειτούργησαν τα stop losses τους. Χαμένοι δεν θα βγουν…πιθανότατα…        

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask