Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣτη “βάσανο” της ενεργειακής αυτάρκειας η ΕΕ - Τα πυρηνικά και ο...

Στη “βάσανο” της ενεργειακής αυτάρκειας η ΕΕ – Τα πυρηνικά και ο ανταγωνισμός με την Κίνα

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Πρωθυπουργού στη πυρηνική ενέργεια, χθες, σε συζήτηση, με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Enrico Letta -ο οποίος έχει αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης-στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι με βάση παράγοντες της αγοράς η πυρηνική ατζέντα είναι ένα  πολυσύνθετο ζήτημα που συνδέεται, πέρα από τα περιβαλλοντικά ρίσκα, και με τη γεωπολιτική.  Κι αυτό την ώρα που πκηθαίνουν οι φωνές στην ΕΕ για αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.

“Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε ως Ευρώπη στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια”, επισήμανε, πάντως, ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα στο συνδεόμενη για την ενεργειακή αυτάρκεια θέμα των ΑΠΕ, αναγνώρισε ότι η Ευρώπη “ίσως ποτέ δεν θα γίνει εξίσου ανταγωνιστική με την Κίνα στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ”. Απόψεις, δε, που αποτελούν σίγουρα “τροφή για σκέψη”.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέδειξε το οξύμωρο “να έχουμε θέσει τους πιο φιλόδοξους στόχους (ως Ευρώπη) όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά η τεχνολογία πίσω από την επίτευξη αυτών των στόχων να μην είναι ευρωπαϊκή”.  “Έχουμε πράγματι χάσει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και τα αυτοκίνητα”, παραδέχτηκε ο κ. Κ. Μητσοτάκης εστιάζοντας στον ανταγωνισμό που δέχεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και δη η αυτοκινητοβιομηχανία από την Κίνα και τις ΗΠΑ.  

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “από τη μία πλευρά, έχουμε ένα προστατευτικό σύστημα καπιταλισμού που υποστηρίζεται από το κράτος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια πολύ δυναμική ελεύθερη οικονομία, η οποία επίσης επιλέγει να χρησιμοποιήσει πρόσθετα κίνητρα δημόσιου χρήματος, επειδή μπορεί να αντέξει να έχει ένα τεράστιο έλλειμμα -είναι η χώρα που μπορεί πραγματικά να το αντέξει και οι αγορές θα συνεχίσουν να τη χρηματοδοτούν. Εμείς πάλι φαίνεται να έχουμε βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι ανάμεσά τους. Αυτή, για μένα, είναι η μεγάλη στρατηγική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε στον επόμενο εκλογικό κύκλο”, επισήμανε κρίνοντας αναγκαίο και ένα νέο, 2ο, Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να κινηθεί με ταχύτητα στην πράσινη μετάβαση του αγροτικού τομέα, αλλά, αντίθετα, να προκρίνει άλλους τομείς για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών, στους οποίους μάλιστα να ανέπτυσσε τεχνολογία.  Ειδική αναφορά έκανε στην πυρηνική ενέργεια υπογραμμίζοντας: “η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια», υποστήριξε και διερωτήθη: “Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες; Επενδύουμε στις διασυνδέσεις μας στον βαθμό που θα έπρεπε;”  

Ο κ. Κ. Μητσοτάκης έθεσε με έμφαση το ζήτημα των διασυνδέσεων σημειώνοντας πως “όταν φυσάει στη Βόρεια Θάλασσα, μπορεί να έχει ήλιο στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αν δεν έχεις ένα πολύ εξελιγμένο δίκτυο διασυνδέσεων. Πιστεύω ότι πρέπει τουλάχιστον να θέσουμε σωστά τις προτεραιότητές μας και να προσπαθήσουμε να γίνουμε πραγματικοί πρωταθλητές όπου μπορούμε. Ίσως αναγνωρίζοντας ότι πιθανώς ποτέ να μην γίνουμε εξίσου ανταγωνιστικοί με την Κίνα όταν πρόκειται για την παραγωγή προϊόντων όπως τα φωτοβολταϊκά πάνελ”, είπε.

Στο μεταξύ, υπέρ της επανεκτίμησης της προσέγγισης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία από την πλευρά της Ευρώπης, με επιστροφή στη διπλωματία τάχθηκε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Rumen Radev, μιλώντας και αυτός στο ίδιο συνέδριο του Economist. Σημείωσε ότι πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγική αυτονομία, η οποία προϋποθέτει κυρίως ενίσχυση –μακροπρόθεσμα– της ΕΕ σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, με ενίσχυση της βιομηχανίας, προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, ενίσχυση της καινοτομίας, ανάπτυξη διασυνδεσιμότητας και ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης. Αναφέρθηκε στην πρόοδο που καταγράφεται σε πολλούς από αυτούς τους τομείς και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα στο μέλλον. Ερωτηθείς σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο κ. Radev ανέφερε ότι δεν πρέπει να “συρθεί” σε αυτό τον πόλεμο, εκτιμώντας ότι μια τέτοια σύγκρουση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση με πυρηνικά όπλα, ένα σενάριο με παγκόσμιες συνέπειες, που δεν θα είναι ούτε υπέρ της Ευρώπης ούτε υπέρ της Ουκρανίας.

Ο κ. Radev εξήγησε ότι ο πολεμος στη Ουκρανία έχει εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς που παράγει καταστροφή τροφοδοτώντας την κοινωνική αστάθεια, ενώ υποτιμήθηκε από την Ευρώπη η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μετά από 2,5 χρόνια, με έναν πόλεμο στην Ευρώπη και δυσμενείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που έχουν καταστήσει ευάλωτη την ειρήνη στη γειτονιά μας, οι βασικοί στόχοι της ΕΕ πρέπει να είναι η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ευημερία για όλους τους πολίτες.

O Dorin Recean, πρωθυπουργός της Μολδαβίας

Στην προετοιμασία της Μολδαβίας για την ένταξη στην ΕΕ αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων– ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Dorin Recean, τονίζοντας ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να πετύχει αυτόν τον στόχο και σχολιάζοντας ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια προάγει την ειρήνη για τις επόμενες γενιές. Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημείωσε ότι είναι αδικαιολόγητος, επηρεάζει το σύνολο της Ευρώπης και ως εκ τούτου ακόμη και σε δύσκολους καιρούς πρέπει να αναζητούνται λύσεις υπέρ της ειρήνης, ενώ οι πολιτικοί δεν πρέπει να εγκαταλείπουν τον διάλογο. Καμία άλλη ήπειρος δεν έχει ζήσει τόσες συγκρούσεις έχοντας καταφέρει να βγει πιο ισχυρή από αυτές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Recean.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ