don't even ask

don't even ask

spot_img
spot_img

Στεγαστικά με scanner, οι κινήσεις του Alex Fotakidis, η Νόνη Δούνια για το ”Καραϊσκάκης”, αλλαγές στο επικοινωνιακό της ΔΕΗ και ο Κλάους του ESM

*«Η κίνηση στο κατάστημα θυμίζει ημέρες… 2004», έλεγε με νόημα διευθυντικό στέλεχος μεγάλου καταστήματος συστημικής τράπεζας, αναφερόμενος στο έντονο ενδιαφέρον που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την έκδοση στεγαστικών δανείων. Μάλιστα, από το έντονο ενδιαφέρον των τελευταίων μηνών έχουν ήδη εξαχθεί και τα πρώτα συμπεράσματα για την καινούργια «ανθρωπογεωγραφία» των δανειοληπτών. Μπορεί η κίνηση -από πλευράς αριθμού ενδιαφερομένων, να παραπέμπει σε ημέρες προ μνημονίων, ωστόσο τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης είναι εντελώς διαφορετικά. Τα δάνεια που ζητούν οι δανειολήπτες, μετα βίας ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ. Κι όσοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον, έχουν ήδη φροντίσει να έχουν συγκεντρώσει ένα σημαντικό μέρος της αξίας του ακινήτου σε μετρητά, τα οποία προέρχονται είτε από αποταμιεύσεις, είτε και από πώληση περιουσιακού στοιχείου. Δεν λείπουν και τα περιστατικά υποψήφιων δανειοληπτών που έχουν ήδη κάνει χρήση της νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε προ ημερών και επιτρέπει στους υποψήφιους αγοραστές να παίρνουν χρήματα από τους γονείς χωρίς πληρωμή φόρων. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες έχουν σφίξει τα λουριά σε σχέση με το παρελθόν, όσον αφορά στο ποσό που μπορούν να εγκρίνουν. Πέρα από την ηλικία του δανειολήπτη βάζουν ως προϋπόθεση, το ποσό που θα εγκριθεί να μην υπερβαίνει το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Επίσης, έχει μπει και δεύτερη «ρήτρα»: το ποσό του δανείου να μην ξεπερνά το 100% της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο. Γιατί μπήκε αυτή η δεύτερη προϋπόθεση; Μα προφανώς για να μην συνεχιστεί το φαινόμενο που κυριαρχούσε σε όλο τον προηγούμενο κύκλο ανάκαμψης της κτηματαγοράς, σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες χρηματοδοτούσαν, μέσω κυρίως καταναλωτικών δανείων που στην πραγματικότητα ήταν στεγαστικά, ακόμη και τα «μαύρα» που δεν φαίνονταν στα συμβόλαια.

*Σας έχω προϊδεάσει για την πρόθεση του CVC Capital να αρχίσει να αποεπενδύει από τον ευρύτερο κλάδο “υγείας”. Μου έγιναν δύο παρατηρήσεις, που καθότι θεωρώ καίριες, σας τις μεταφέρω αυτούσιες. Ο Alex Fotakidis, βλέπει την χρυσή ευκαιρία, λόγω Covid-19 και μετά… περίοδο, να αυξήσει έως 50% τα έσοδα των επενδύσεων του fund στις μονάδες του χαρτοφυλακίου του. Εκτιμά, πρακτικά, πως ένα asset, που θα μπορούσε να πουλήσει -σήμερα-  λ.χ 8 με 10 φορές τα ebitda του, σε εύλογο χρόνο θα μπορεί να πιάσει άνετα τις 12 ή και 14 φορές. Η δεύτερη έχει να κάνει, με τον εκτιμώμενο χρόνο αποεπένδυσης, που τοποθετείται στην περίοδο καλοκαίρι 2022- καλοκαίρι 2023. Συνεπώς αναμένουμε στο ακουστικό μας.

*Ρευστοποιεί θέσεις του στην Alpha Bank για να συγκεντρώσει ρευστότητα προκειμένου να υποστηρίξει την απόκτηση ενός 10% στη ΔΕΗ; Ο λόγος για το CVC Capital.

*Μαθαίνω, πως κρούση για αυξημένη συμμετοχή στην αμκ της ΔΕΗ έγινε και από το Helikon, που διαθέτει- ήδη- ένα ικανό 6,5% του μ.κ.

*Ως γνωστόν την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε τροπολογία, από την βουλευτή της ΝΔ, Δόνη Νούνια, προκειμένου να διευρυνθούν οι εμπορικές δραστηριότητες της ΑΕ Στάδιο Καραϊσκάκης (συμφερόντων εταιρείας Μαρινάκη). Γνωστή για την “ερυθρόλευκη” συμπάθειά της, η νυν βουλευτής (και πρώην παρουσιάστρια, μοντέλο) μόνο που την παρέμβαση της, την “τσίμπησαν” τα Μέσα Μελισσανίδη και Σαββίδη. Γέννημα-θρέμμα Ολυμπιακός η συμπαθής Νόνη, σε κόντρα με ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Μία λεπτομέρεια, την τροπολογία υπέρ της πλευράς Μαρινάκη ψήφισε και το Κίνημα Αλλαγής συμπαρατασσόμενο με τη Νέα Δημοκρατία.

*Σήμερα (Τρίτη) συγκαλείται η έκτακτη γ.σ της ΔΕΗ, προκειμένου να εγκριθεί η παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, κυρίως όμως η αμκ ύψους (κατ’ ελάχιστον) 750 εκατ. Η στήλη, σας έχει προϊδεάσει ότι ελέω υπέρ ζήτησης από τα funds που… συνωστίζονται για μειοψηφικά ποσοστά της Επιχείρησης, η τελική τιμή θα είναι υψηλότατη. Κρατηθείτε. Στην Επιχείρηση, απ’ ότι μαθαίνω κυοφορούνται αλλαγές σε επίπεδο ενημέρωσης συντακτών κ.α συναφή. Γνωστός δημοσιογραφοπαράγων προαλείφεται για την θέση, με τις ευλογίες του Μαξίμου, προφανώς. Θα σας έχω νέα σύντομα.   

*Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM συνήθως μας προϊδέαζε τι θα επακολουθήσει, από την εποχή που η Αθήνα ήταν κάπως… στριμωγμένη, κατά το κομψότερο. Τώρα αναγγέλλει κάτι πολύ σημαντικό. Μια μεταρρύθμιση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που ενδεχομένως να αποβεί καθοριστικό για ορισμένα κράτη-μέλη, ιδίως με την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη. Ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να αντιμετωπίζουν ετήσια ελλείμματα, που δεν υπερβαίνουν το 3% του ΑΕΠ, δεν αλλάζει. Μπορεί όμως να αλλάξει ο λόγος χρέους/ΑΕΠ 60%, καθόσον θεωρείται πως δεν είναι πλέον σχετικός και πρέπει να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Οι πολιτικοί, λέει ο πολύπειρος Κλάους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια χώρα μπορεί να δανειστεί πάρα πολλά, ή πολύ λίγα. Εμείς ως γνωστόν έχουμε στραμμένο το βλέμμα προς τα πολλά, ή μάλλον στα πάρα πολλά.

*Πάμε γι΄άλλες πολιτείες. Το Facebook σχεδιάζει να εργοδοτήσει δέκα χιλιάδες ανθρώπους στην ΕΕ, προκειμένου να αναπτύξει το λεγόμενο ψηφιακό σύμπαν. Πρόκειται για έναν online κόσμο, που θα παίζει παιχνίδια, θα δουλεύει και θα επικοινωνεί σε ένα εικονικό περιβάλλον, χρησιμοποιώντας ακουστικά VR. Ο ίδιος ο Mark Zuckerberg θα τεθεί επικεφαλής του εγχειρήματος, εν μέσω σκανδάλων που διερευνώνται και καθώς πληθαίνουν οι φωνές για μείωση της επιρροής του Facebook. Το όλο πρόγραμμα θα πάρει 10 με 15 χρόνια, αλλά ο Mark θεωρεί πως τώρα είναι η ώρα να ανακτήσει την φήμη της η εταιρεία. Σε λίγο θα μιλάμε αποκλειστικά για μια νέα πραγματικότητα… την εικονική.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask