Ξεπερνούν τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που διέθεσε η κυβέρνηση για να στηρίξει επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα, στη διάρκεια της πανδημίας, όπως υπογράμμισαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο Διοικητήριο, στην οποία συζήτησαν για το σχεδιασμό της μετά Covid εποχής.
Ειδικότερα, ο υπουργός τόνισε πως τα δημοσιονομικά μέτρα και οι παρεμβάσεις που έχουν ληφθεί ανέρχονται στο ποσό των 3,6 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα προγράμματα ρευστότητας μέσω της Περιφέρειας, οι αναστολές φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων, τα προγράμματα Γέφυρα Ι και ΙΙ, η μη καταβολή ενοικίων, η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιχειρήσεις, η επιδότηση μέρους των παγίων δαπανών, τα στοχευμένα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης για κλάδους της οικονομίας, καθώς και οι μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα ποσά αυτά κατανέμονται ως εξής:
- 1,56 δισ. μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε 149.464 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
- 114 εκατ. ευρώ μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού
- 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 6.767 δάνεια, έχουν ήδη εκταμιευθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων.
- 533 εκατ. ευρώ σε εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού.
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρχει “ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε” και σημείωσε: “Μετά από μια εξάμηνη μάχη με το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας η χώρα επιστρέφει σιγά- σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας. Απαιτείται, όμως, προσοχή και πειθαρχία. Λέξεις-κλειδιά για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος”.
Κανονικότητα που θα σηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, και την ανάκαμψη στην οικονομική δραστηριότητα, πιάνοντας το “νήμα” από το σημείο που το αφήσαμε τον Φεβρουάριο του 2020.
Ακρογωνιαίοι λίθοι προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελούν η βούληση, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός συνεκτικού πλέγματος οικονομικών πολιτικών.
Πολιτικών όπως – μεταξύ άλλων – είναι:
1ον. Η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
Πολιτική η οποία περιλαμβάνει, μειώσεις φόρων, όπως είναι, από την αρχή της θητείας μας: - Η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
- Η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα.
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή κερδών για τις επιχειρήσεις.
- Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μερίσματα.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
- Η μείωση της προκαταβολής φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
- Η αναστολή καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.
- Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
2ον. Η συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας.
3ον. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μέσα από την υλοποίηση, κυρίως, του προγράμματος “Ηρακλής”, για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
4ον. Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Μεταξύ άλλων, εκκινήσαμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου), ολοκληρώσαμε την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, κάναμε ουσιαστικά βήματα για την εκκίνηση της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό, αντιμετωπίζουμε χρόνια προβλήματα σε εταιρείες όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΑΒ κ.ά.
5ον. Η υλοποίηση του Νόμου για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας, με στόχο τη μείωση του υψηλού, συσσωρευμένου τα προηγούμενα χρόνια ιδιωτικού χρέους.
6ον. Η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του ευρωπαϊκού εργαλείου “Next Generation EU”, του νέου Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης για την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027, καθώς και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
“Οι εξελίξεις εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό.
Ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, τις νέες προκλήσεις που ανοίγονται στη μετά-κορονοϊό εποχή, ως προς τη δομή της οικονομίας, τον μετασχηματισμό της εργασίας, την ψηφιακή μετάβαση, τις διαφοροποιημένες εμπορικές συναλλαγές.
Προκλήσεις οι οποίες ενέχουν και ευκαιρίες, τις οποίες, ως χώρα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.
Και θα τα καταφέρουμε, αν εργασθούμε όλοι μας σε πλαίσιο ειλικρινούς διαλόγου και ρεαλισμού, με σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, και πίστη ότι χρέος μας είναι να στηρίξουμε μια πορεία της οικονομίας πιο παραγωγική, καινοτόμα, εξωστρεφή και δίκαιη” κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταικούρας.