Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΣτα πορτοκαλί τιμολόγια η καλλιέργεια προσδοκιών για καλύτερες τιμές ρεύματος - Το...

Στα πορτοκαλί τιμολόγια η καλλιέργεια προσδοκιών για καλύτερες τιμές ρεύματος – Το «βαθύ» χρονοδιάγραμμα

Χαμηλότερα, μεν, από τον Αύγουστο αλλά σε ψηλά επίπεδα παραμένει η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Σεπτέμβριο κάτι που δημιουργεί προβληματισμοκ γοα το πώς θα κλείσουν οι τιμές που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές εν όψει Οκτωβρίου. 

Προφανώς στις επόμενες μέρες θα φανεί πώς θα κλείσει ο μήνας, με τη μέχρι τώρα μέση τιμή Σεπτεμβρίου είναι  119,96 ευρώ ανά MWh.  Τον περασμένο Αύγουστο η ΤΕΑ ήταν στα 129,83 ευρώ.

Να σημειωθεί οπτι η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ενισχύθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κατά 46,48%. Από τα 77,29 ευρώ ανά MWh έφτασε στα 113 ,22 ευρώ ανά MWh κυρίως λόγω ζήτησης. 

 H χαμηλή τιμή της ημέρας ανήλθε σε 36,4 ευρώ ανά MWh από 0,04 ευρώ που ήταν πριν από 24 ώρες. Η ανώτατη τιμή από 195 ευρώ εκτοξεύθηκε στα 325 ευρώ ανά MWh.

Με αυτή την εικόνα «φουλάρει» μηχανές το ΥΠΕΝ για να ετοιμάσει το έδαφος για τα « πορτοκαλί» τιμολόγια που θα ωθήσουν την κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών με τη δυναμική τιμολόγηση,  στις μεσημεριανές ώρες που λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και η χονδρική τιμή.

Στόχος είναι το σχετικό πλαίσιο να έχει διαμορφωθεί πλήρως έως τον Νοέμβριο, αν και  σε πρόσφατη σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας, οι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την επιτυχημένη εφαρμογή της δυναμικής τιμολόγησης και της διάθεσης πορτοκαλί τιμολογίων.

Προϋπόθεση πάντως για να ισχύσουν τα πορτοκαλί τιμολόγια με τις αλλαγές στην ζώνες χρεώσεων για το ρεύμα είναι η ύπαρξη των λεγομένων έξυπνων μετρητών κάτι που όμως που απαιτεί χρόνο με ορίζοντα το 2030 όποτε και αναμενεται μα ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους στα 7 εκατ. και πλέον των πελατών.

Σήμερα τηλεμετρητές, πέραν της Υψηλής Τάσης,  διαθέτουν περίπου 600.000 συνδέσεις κυρίως στη Μέση Τάση και ορισμένοι επαγγελματικοί πελάτες στη Χαμηλή Τάση στα 25 KVA.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΔΔΗΕ, πέραν των 600.000 τηλεμετρητών που ήδη είναι εγκατεστημένοι, ως το τέλος του χρόνου θα έχουν τοποθετηθεί επιπλέον 50.000, ενώ το 2025 στόχος είναι να εγκατασταθούν ακόμα 300.000 μετρητές. 

Υπενθυμίζεται ότι επιφυλάξεις εξέφρασε η αγορά προμήθειας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο ΥΠΕΝ υπό την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Οι παρατηρησεις αφορούν τόσο στον χρόνο που απαιτείται για την προετοιμασία και την ενημέρωση των πελατών όσο και στο γεγονός ότι οι υφιστάμενοι «έξυπνοι» μετρητές που έχει τοποθετήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, είναι απλώς ηλεκτρονικοί μετρητές και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν δυναμικά τιμολόγια.   

Πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας θεωρεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα πορτοκαλί τιμολόγια των επιχειρήσεων να είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου. Στο πλαίσιο αυτό η ΡΑΑΕΥ έχει προγραμματίσει για την εβδομάδα δύο συναντήσεις με προμηθευτές για τους τύπους των πορτοκαλί τιμολογίων που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ