Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Στ. Πέτσας: Τα εμβόλια σε όλη την ΕΕ και την Ελλάδα θα...

Στ. Πέτσας: Τα εμβόλια σε όλη την ΕΕ και την Ελλάδα θα έρθουν γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα τον Ιανουάριο

Η Ελλάδα φαίνεται πως θα πάρει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού γρηγορότερα, λόγω της γρηγορότερης έγκρισης από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, αλλά τα εμβόλια αυτά θα είναι λιγότερα στην αρχή, διότι όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Παραπολιτικά FM» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στην Ελλάδα να γίνει ακόμη και εντός του 2020. 
Συγκεκριμένα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν καλά νέα και κακά νέα. Φαίνεται ότι θα πάρουμε τα εμβόλια γρηγορότερα, αλλά θα είναι λιγότερα στην αρχή. ‘Αρα, υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να σταθμιστεί, να εξηγηθεί και να γίνει μέρος του επιχειρησιακού μας σχεδίου. Θα τα πάρουμε γρηγορότερα, γιατί φαίνεται να έρχεται γρηγορότερα η έγκριση από τους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς. Αλλά θα πάρουμε λιγότερα, γιατί όλη η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα. Ενδεχομένως το πρώτο εμβόλιο στη χώρα μας να γίνει ακόμη και πριν να τελειώσει η χρονιά, μέσα στο 2020. Τα εμβόλια -για παράδειγμα, της Pfizer- φαίνεται ότι θα είναι περίπου 40% λιγότερα από αυτά που ήταν αρχικά στον σχεδιασμό, τουλάχιστον για τον μήνα Ιανουάριο». Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι δυναμικό και άρα το σχέδιο που εκπονείται αρχικά, επιδέχεται μεταβολών κι έτσι φαίνεται ότι, αυτή τη στιγμή, τα εμβόλια που θα παραληφθούν από μία εταιρεία θα είναι περίπου 40% μειωμένα. «Αυτά που θα πάρουμε εμείς, θα είναι ένα λίγο πάνω από 300.000. Τις επόμενες ημέρες θα το εξειδικεύσουμε αυτό», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα θα εξειδικευτεί ακόμη περισσότερο το κυβερνητικό σχέδιο.
Ο κ. Πέτσας είπε, επίσης, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης περιλαμβάνει, κατ’ αρχάς, την προτεραιοποίηση, τον τρόπο ενημέρωσης των πολιτών και τα Εμβολιαστικά Κέντρα: «Το πολύ κρίσιμο σε όλη αυτή την αλυσίδα είναι να αρχίσει η διανομή από τις αποθήκες -όπου θα υπάρχουν μεγάλοι καταψύκτες- στα Εμβολιαστικά Κέντρα. Σε αυτό θα κριθεί η αποτελεσματικότητα του Σχεδίου.  Είναι ένα τιτάνιο έργο. Στη λειτουργία του δεν έχει τόση μεγάλη σημασία αν έχεις 300.000 ή αν έχεις 600.000 εμβόλια. Εστιάζουμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο στη λειτουργία του Συστήματος, ώστε όλα να πάνε καλά. Και από τον Φεβρουάριο και μετά, να έχουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες που προσδοκούμε και να συνεχίσουμε πιο μαζικά τον εμβολιασμό πέρα από τις πιο ευπαθείς ομάδες και τους υγειονομικούς». Μάλιστα, κατέληξε επισημαίνοντας ότι «υπάρχει μία διάθεση στην Ευρώπη να πάμε πολύ συντηρητικά, όσον αφορά τα σχέδια σε όλες τις χώρες, για να μην καλλιεργηθούν προσδοκίες, οι οποίες θα διαψευσθούν στη συνέχεια».

“Λάθος σήμα η χαλάρωση μέσα στις γιορτές”

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Πέτσας τόνισε πως έως τις 7 Ιανουαρίου μεσολαβεί ικανό χρονικό διάστημα, αλλά η πορεία των πραγμάτων, όπως εξελίσσεται, «είναι προς την κατεύθυνση που θέλουμε, έστω κι αν είναι πιο αργή». Και πρόσθεσε: «Επομένως, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη διαταραχθεί αυτή η πτωτική τάση. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε δεν θα υπάρχει λόγος παράτασης των περιοριστικών μέτρων», διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση χαλάρωσης μέσα στις γιορτές. Υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης. Η χαλάρωση είναι θα ήταν λάθος σήμα. Έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο. Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα δώσουμε το έναυσμα για ένα τρίτο κύμα, το οποίο θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, δεδομένου ότι το Σύστημα Υγείας έχει πιεστεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν δίνουμε κανένα σήμα χαλάρωσης. Σκλήρυνσης, όμως, μπορεί να δώσουμε», κατέληξε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι έχει παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων του lockdown ότι σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είτε δεν πέφτουν τα κρούσματα όσο θα θέλαμε είτε πέφτουν αργά είτε έχουμε και μικρές αναζωπυρώσεις από καιρό σε καιρό. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, αν τα κρούσματα επιμείνουν ψηλά και διατηρηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να πάρουμε ακόμη πιο σκληρά μέτρα, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια των εβδομάδων που έρχονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά περιοχές, όπως η  Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, που ανησυχούν: «Βλέπουμε στα νοσοκομεία της, Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης ότι, αντί να πέφτουν οι εισαγωγές, αυξάνονται. ‘Αρα, ενδέχεται κάποιες περιοχές, στις οποίες δεν θα έχουμε μία διόρθωση, να μπουν  σε ολικό lockdown», ανέφερε και κατέληξε προειδοποιώντας ότι από τη συμπεριφορά μας και την τήρηση των μέτρων θα κριθούν αυτές οι αποφάσεις.

“Ο στενός κύκλος ανθρώπων αποτρέπει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού”

Σχετικά με την περίοδο των εορτών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ένα στενό κύκλο ανθρώπων, με τους οποίους θα συναναστραφούμε. Όταν λέμε για μία οικογένεια ακόμη, αν, για παράδειγμα, είναι τετραμελής η δική μας οικογένεια και έρθει ακόμη μία τετραμελής οικογένεια, μ’ αυτήν να περάσουμε τα Χριστούγεννα και μ’ αυτήν ενδεχομένως και την Πρωτοχρονιά, εάν το θέλουμε. Όχι, όμως, με περισσότερες, γιατί θ’ ανοίξει ο κύκλος πάρα πολύ. Γι’ αυτό επιμένουμε στον στενό κύκλο των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε, ώστε να μην υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Αυτό  έχει μεγάλη σημασία. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των ανθρώπων που θα έρθουμε σε επαφή αυτές τις ημέρες, τότε πολλαπλασιάζουμε τον κίνδυνο αυτοί οι άνθρωποι που αγαπάμε -και γι’ αυτό τους καλούμε στο σπίτι μας- να νοσήσουν κι έτσι να υπάρξει μια ανεξέλεγκτη διασπορά στην κοινότητα». Για να καταλήξει: «Κάνουμε έκκληση προς όλους: να δώσουμε έμφαση στον στενό κύκλο των προσώπων που θα είμαστε σε επαφή αυτές τις γιορτές».

“Ο προϋπολογισμός του 2021 εξασφαλίζει 7,5 δις ευρώ για στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων”

Τέλος, για τα οικονομικά μέτρα στήριξης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση έχει διαφυλάξει στο τελικό αποθεματικό για το 2021 και τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες 7,5 δισ. ευρώ. «Μακάρι αυτά να μην χρειαστούν, αλλά αν χρειαστούν, θα είναι στη διάθεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η πανδημία υποχωρεί σε κρούσματα, σε πίεση στο σύστημα Υγείας, σε διασωληνωμένους, αλλά αργά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί μέσα στις μέρες των γιορτών, ώστε να μην αναζωπυρώσουμε αυτήν την πτωτική τάση κι αν δεν την αναζωπυρώσουμε με τη συμπεριφορά μας, να μπορέσουμε, σιγά σιγά μέσα στον Γενάρη, να επιστρέψουμε σε μια μορφής κανονικότητα», σχολίασε και υπογράμμισε τα εξής:
«Στηρίζουμε τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους γιατί δεν έχουν τζίρο και γι’ αυτό μειώνουμε το ενοίκιο τόσο πολύ, κατά 80%. Ταυτόχρονα, φροντίζουμε οι ιδιοκτήτες να μην μείνουν ξεκρέμαστοι και να μην περιμένουν την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων. Θα έχουν μία στήριξη πολύ πιο γρήγορα, με απ’ ευθείας μεταφορά των χρημάτων, της απώλειας που θα έχουν, από το Κράτος. Σε ό,τι αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή που θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου, υπάρχει μια βάση, 1.000 ευρώ, από την οποία κανείς δεν μπορεί να πέσει πιο κάτω. Τα κριτήρια θα είναι αρκετά διευρυμένα και -όπως στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4-  το 50% δεν θα επιστρέφεται», κατέληξε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ