«Τα γράμματα και ο πολιτισμός χτίζουν σταθερές γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα σε έθνη και λαούς», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της γλυπτικής σύνθεσης που τοποθετήθηκε στην πλατεία του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων της δωρεάς του Μουσείου Lu Xun προς το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης παρουσία κινεζικής αντιπροσωπείας και του Πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ.
Η εκδήλωση με τίτλο «Lu Xun – Νίκος Καζαντζάκης: «Η συνάντηση δύο κορυφαίων» διοργανώθηκε από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, με την υποστήριξη του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυρτιάς, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ελληνοκινεζικής φιλίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μουσείων, το Μουσείο Lu Xun ανέλαβε την κατασκευή δυο πανομοιότυπων αγαλμάτων με σκοπό να τοποθετηθούν στις εισόδους τους. Η γλυπτική σύνθεση από μπρούτζο σε φυσικό μέγεθος αναπαριστά τον Lu Xun και τον Νίκο Καζαντζάκη να συνδιαλέγονται. Γλύπτης είναι ο σπουδαίος καλλιτέχνης Wu Weishan, Διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Κίνας, που έχει επίσης φιλοτεχνήσει τα αγάλματα του Σωκράτη και του Κομφούκιου στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας.
Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο “πατέρας” της κινέζικης λογοτεχνίας Λου Σουν, “συναντά” τον μεγάλο κρητικό στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, μέσα από τα αποκαλυπτήρια μιας μοναδικής γλυπτικής σύνθεσης, που φέρει τη σφραγίδα του Κινέζου γλύπτη Γου Γουέισαν. «“Ο Διάλογος ψυχών”, επεκτείνει τη συνομιλία των σπουδαίων λογοτεχνών, όπως αυτή αναπτύχθηκε στις χιλιάδες σελίδες των έργων τους», ανέφερε στο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων.
«Ως Περιφέρεια Κρήτης, συγχαίρουμε ιδιαίτερα το γλύπτη για το αριστούργημα που παραδίδει στον τόπο μας και βεβαίως όλους αυτούς που ανέλαβαν τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης. Χάρη στη δική σας επίσκεψη ανανεώνεται το ιστορικό, διαχρονικό και ασταμάτητο ταξίδι του Καζαντζάκη στη χώρα σας μέσα από τα βιβλία του», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τον Πρέσβη της Κίνας και τα μέλη της κινεζικής Αντιπροσωπείας στην Κρήτη και στο Μουσείο.
«Νίκος Καζαντζάκης και Lu Xun: Συγκλίσεις και αποκλίσεις» ήταν το θέμα που ανέπτυξηε ως κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Έλενα Αβραμίδου, μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).
Προβλήθηκαν βίντεο που αναδεικνύουν τους διαχρονικούς δεσμούς του Καζαντζάκη και του Μουσείου με την Κίνα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από τους κορυφαίους σολίστ Κατερίνα Χατζηνικολάου στο βιολί και Απόστολο Παληό στο πιάνο οι οποίοι ερμήνευσαν σπουδαία έργα κινέζικης και ελληνικής μουσικής από τους συνθέτες Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Sicong Ma και Huawei Huang.
Η γλυπτική σύνθεση που κοσμεί πλέον τον αύλειο χώρο του μουσείου θα λειτουργεί στο εξής ως ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Νεότερου Ελληνικού και Κινεζικού πολιτισμού, αλλά και μια γέφυρα που νοητά θα ενώνει τους τόπους καταγωγής των δύο συγγραφέων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αδερφοποίησης του Μουσείου Καζαντζάκη με το Μουσείο Λου Σουν, ξεκινά μια νέα πολιτιστική διαδρομή, παγκοσμίων διαστάσεων, στην κορυφή της οποίας δεσπόζουν οι μορφές των δύο λογοτεχνών.