Νέες μειωμένες τιμές σε προϊόντα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες στα σούπερ μάρκετ. Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 362 κωδικούς, οι οποίοι έχουν ανακοινωθεί σε ό,τι αφορά στη μείωση των τιμών από τις διάφορες επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει και να επεκτείνεται.
Όπως διευκρίνισε, θα υπάρχει μια νέα ανακοίνωση ανάλογα με τις πληροφορίες που θα φθάσουν στο υπουργείο από τις διάφορες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αγορά. Πρόσθεσε ότι «ήδη οι περισσότερες από τις μειώσεις είναι από 5 έως 20%. Μεσοσταθμικά είναι γύρω στο 10 – 12% οι μειώσεις αυτές και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ακόμα ένα μεγάλο κύμα τουλάχιστον και περισσότερα τέτοιων κωδικών».
Τι γίνεται με το ελαιόλαδο
Οι τιμές του ελαιόλαδου στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό σταδιακά αποκλιμακώνονται, και σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, «φέτος πάμε καλύτερα. Άρα, αυτό που θα υπάρχει θα έχει αντανάκλαση και στις τιμές».
Επιπλέον ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που θα υπάρξουν μειωμένες τιμές είναι πολύ μεγάλης ζήτησης για τους καταναλωτές και πολύ σημαντικά για την καθημερινή διαβίωση. Σημείωσε πως στόχος είναι να υπάρξουν περισσότεροι κωδικοί, που θα φθάσουν τους περίπου 600 μέχρι το τέλος του μήνα.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος υπογράμμισε ότι «τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση δεν έχουν να κάνουν ούτε μόνο με μειώσεις τιμών ούτε με ταμπελάκια. Έχουμε ένα από τα βαρύτερα σετ μέτρων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία πραγματικά έχουν πιέσει πάρα πολύ τη συγκεκριμένη αγορά προϊόντων, δηλαδή βασικά καταναλωτικά προϊόντα, είτε μιλάμε για τρόφιμα, είτε για προϊόντα καθαριότητας, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, τα οποία είναι προφανώς βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Εκεί υπάρχει τρομακτική πίεση. Υπάρχουν πλαφόν στο περιθώριο κέρδους που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πάρα πολύ βαριά πρόστιμα στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα όρια αυτά. Όπως επίσης κατονομάζονται οι ίδιες επιχειρήσεις, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ στο παρελθόν. Και επειδή πάντοτε πρέπει να συγκρίνουμε το τι κάνει η κυβέρνηση με το τι ίσχυε πριν, θα σας πω ότι πριν από όλα αυτά δεν υπήρχε κανένα από αυτά τα μέτρα. Δεν υπήρχε καν ο ελεγκτικός μηχανισμός που θα μπορούσε να τα επιβάλλει, ούτε καν τα ίδια τα μέτρα. Δηλαδή δεν υπήρχε καν διάταξη η οποία να απαγορεύει την αθέμιτη κερδοφορία. Δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα ποτέ στην αγορά».