Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον επέκρινε μια «βαθιά ασεβή πράξη», αφού στη διάρκεια διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη χθες Σάββατο κάηκε αντίτυπο του Κορανιού, ενώ εξέφρασε τη «συμπάθειά» του προς τους μουσουλμάνους.
«Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της δημοκρατίας. Αλλά αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και σωστό», δήλωσε ο Κρίστερσον στο Twitter σε ανάρτηση που έκανε χθες Σάββατο το βράδυ.
«Το να καίει κανείς βιβλία που είναι ιερά για πολλούς είναι μια βαθιά ασεβής πράξη. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όλους τους μουσουλμάνους που προσεβλήθησαν από τα όσα συνέβησαν στη Στοκχόλμη», πρόσθεσε ο Κρίστερσον.
Χθες το απόγευμα στο πλαίσιο διαδήλωσης, που είχε λάβει την άδεια των αρχών και η οποία πραγματοποιήθηκε μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, ο ακροδεξιός Σουηδός Ράσμους Παλουντάν έκαψε αντίτυπο του Κορανιού, μια πράξη που είχε στόχο να καταγγείλει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Άγκυρα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το Σύνταγμα της Σουηδίας και ο σεβασμός προς τις ελευθερίες του συνέρχεσθαι και της έκφρασης οδήγησαν την αστυνομία να εγκρίνει την κινητοποίηση του επικεφαλής του κόμματος Stram Kurs (Σκληρή γραμμή).
Το γεγονός εξόργισε την Τουρκία, η οποία, αφού κάλεσε τον Σουηδό πρεσβευτή, ακύρωσε την επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας Πολ Γιόνσον.
Πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες εξέφρασαν επίσης την αγανάκτησή τους.
Το Μαρόκο εξέφρασε σήμερα την έκπληξή του που οι σουηδικές αρχές επέτρεψαν αυτή την «απαράδεκτη» και «επονείδιστη» πράξη, «η οποία έγινε μπροστά στις δυνάμεις της τάξης».
Η Ινδονησία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την ενέργεια, όπως και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας.
«Η ελευθερία της έκφρασης πρέπει να ασκείται με υπεύθυνο τρόπο», σχολίασε η Τζακάρτα.
Στην Τουρκία πολλές δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά από το προξενείο της Σουηδίας στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν. Έκαψαν μια σουηδική σημαία και κάλεσαν την Άγκυρα να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με τη Στοκχόλμη. Άλλοι διαδήλωσαν κοντά στη σουηδική πρεσβεία στην Άγκυρα.
Το Σάββατο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ καταδίκασε μια «επονείδιστη ισλαμοφοβική πρόκληση» και υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι η διαδήλωση έλαβε την άδεια των αρχών δεν σημαίνει ότι τη στηρίζει η κυβέρνηση.