Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Σκουτέλης: "Να επισπευστεί ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω"

Σκουτέλης: “Να επισπευστεί ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω”

 «Το μόνο μέτρο που υπάρχει για τα σχολεία είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει να επισπευστεί ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 και πάνω, αφού κι αυτά θα νοσήσουν και θα επηρεαστεί μακροχρόνια η υγεία τους», Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων, Αθανάσιος Σκουτέλης με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι οι ειδικοί εδώ και μέρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους  για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, που όπως φαίνεται θα κορυφωθεί με το άνοιγμα των σχολείων. Ήδη μιλάνε για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού σε εφήβους 12-17 ετών στη χώρα μας πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

Τη Δευτέρα περίπου 600.000 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου θα βρεθούν και πάλι στις σχολικές αίθουσες. Οι ειδικοί όμως  εκτιμούν ότι τα επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα και ο αυξημένος έλεγχος (testing) των μαθητών στις σχολικές μονάδες δεν θα μπορέσουν να υψώσουν τείχος προστασίας έναντι του κορωνοϊού, χωρίς το «δομικό υλικό» του εμβολίου για τη λοίμωξη covid-19. Γι΄ αυτό ζητούν από τους γονείς να σπεύσουν να θωρακίσουν τα παιδιά τους ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς πρωτίστως για την ατομική τους προστασία, τη σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) αλλά και την ψυχική τους υγεία.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο χορηγείται σε εφήβους ηλικίας 12-17 χρόνων, δηλαδή στους μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο καθηγητής επανέλαβε ότι, θα αφορά «τα άτομα που ξέραμε εκ των προτέρων ότι δεν θα προστατευτούν πλήρως. Τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί ποια ομάδα θα ακολουθήσει».

Επίσης έκανε έκκληση, για άλλη μια φορά στους πολίτες, να εμβολιαστούν τονίζοντας πως «καθοριστικός παράγοντας για να νοσήσει κανείς είναι η ηλικία».