Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΒαλκανικοί σκόπελοι στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας

Βαλκανικοί σκόπελοι στον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας

Νέα προσκόμματα προκαλούν στο τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας οι διαδικασίες στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας, με τους φορείς να κάνουν λόγο για ανεπαρκείς προετοιμασίες την ώρα που αυξάνει το κύμα του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια προς την χώρα μας.

«Είχαμε αρκετές ακυρώσεις από τουρίστες που μαθαίνοντας για την ταλαιπωρία και τις ουρές σε Ευζώνους, Προμαχώνα και Νυμφαία αποφασίσουν να αλλάξουν προορισμό, ενώ όσοι φτάνουν τελικά στα ξενοδοχεία μας είναι εξοργισμένοι, ξεσπούν στο προσωπικό των ξενοδοχείων και χρειάζονται δύο μέρες μόνο για να συνέλθουν!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βόρειας Ελλάδας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση πριν φτάσουμε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, τον Ιούλιο και δη τον Αύγουστο όπου οι επισκέπτες θα είναι πολλαπλάσιοι.

«Ελπίζουμε με τα έργα που γίνονται τώρα στον Προμαχώνα και με την προαναγγελθείσα στελέχωση των μεθοριακών σταθμών με περισσότερο προσωπικό, να βελτιωθεί η κατάσταση το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όλα αυτά που ξεκίνησαν να γίνουν τώρα με πολύ καθυστέρηση, εμείς τα φωνάζουμε και τα ζητάμε εδώ και μήνες, προειδοποιώντας για όσα συμβαίνουν σήμερα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάσιος.

Το γεγονός ότι οι ελπίδες που είχαν εναποθέσει οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας στον χερσαίο τουρισμό διαψεύδονται, επιβεβαίωσαν πρόσφατα και οι Σύμβουλοι ΟΕΥ στις ελληνικές διπλωματικές αρχές σε Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στη στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε προ ημερών το ΕλληνοΣερβικό Επιμελητήριο Βόρειας Ελλάδα, με θέμα «Καλοκαίρι 2021:Με το βλέμμα στραμμένο στον χερσαίο τουρισμό», οι Βούλγαροι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με τις ουρές στον Προμαχώνα ενώ οι Σέρβοι δεν αντέχουν το κόστος του PCR τεστ. Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται προς στιγμήν, μόνο από τις αγορές της Bόρειας Μακεδονίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για τους Βαλκάνιους και ιδίως για τους Σέρβους, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό, ωστόσο η ανάκτηση του 50% της κίνησης του 2019 φαντάζει δύσκολο στοίχημα για πολλαπλούς λόγους.

Στην περίπτωση της Σερβίας, όπως επεσήμανε ο κ. Βασίλης Σκρόνιας, σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην πρεσβεία μας στο Βελιγράδι, εκτιμάται ότι τη χώρα μας φέτος θα επισκεφτούν 500.000 Σέρβοι τουρίστες κι’ αυτό λόγω των υγειονομικών μέτρων που ισχύουν. Όπως εξήγησε ο κ. Σκρόνιας, το κόστος του PCR τεστ είναι 76 ευρώ, πολύ σημαντική δαπάνη για μία τετραμελή οικογένεια, όταν ο μέσος μισθός στη Σερβία είναι 475-500 ευρώ. Έτσι μάλλον οι οικογένειες θα στραφούν προς Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία που έχουν ανοίξει πλήρως τα σύνορά τους προσφέροντας μάλιστα τουριστικά πακέτα σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σημαντικό είναι το κόστος του PCR test και για τους Βούλγαρους σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μάο, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ στην πρεσβεία μας στη Σόφια. Πέραν όμως αυτού, οι Βούλγαροι αντιμετωπίζουν και το μεγάλο πρόβλημα των πολύωρων αναμονών στον Προμαχώνα, που κυμαίνονται από περίπου 4 ώρες ως και 7-8 ώρες, τους μήνες του καλοκαιριού. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας τα παράπονα επικεντρώνονται στον κλειστό μεθοριακό σταθμό της Εξοχής, από τον οποίο θα μπορούσαν να περάσουν όσοι κατευθύνονται προς Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Πιο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τη Βόρεια Μακεδονία καθώς όπως είπε η κα. Παγώνα Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’, μετά ένα χρόνο αποκλεισμού, όλοι θέλουν να έρθουν σ Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Να θυμίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί κατεξοχήν προορισμό city break για τους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας, που έρχονται στην πόλη όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και για ολιγοήμερα ταξίδια για ψώνια.

Παρά την μεγαλύτερη απόσταση (περίπου 700 χλμ) ενδιαφέρον υπάρχει και από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με τον ΣύμβουλοΟΕΥ Α’ κ. Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδητης πρεσβείας στο Σεράγεβο.

Να θυμίσουμε ότι έως και το 2019, ένας στους επτά Σέρβους επέλεγε να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, αριθμός που μειώθηκε σε 60.200 το 2020. Οι ακυρώσεις για ταξίδια Σέρβων προς την χώρα μας έφτασαν πέρυσι τις 250.000, με τους τουρίστες αυτούς να διατηρούν voucher που θα πρέπει να εξαργυρώσουν φέτος. Αντίστοιχα πριν την πανδημία η Ελλάδα υποδέχτηκε 1,5 εκατ. Βούλγαρους. Πέρυσι ωστόσο ήρθαν στη χώρα μας 180.000 Βούλγαροι. Στη περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας το 2019, είχαν καταγραφεί 3 εκατ. διελεύσεις οι οποίες πέρυσι μειώθηκαν κατά 84,5% και φέτος να υπολογίζεται ότι θα ανακτηθεί το 50% του 2019. Όσο για του Βόσνιους να θυμίσουμε ότι το 2019 υπήρξε μία έκρηξη αφίξεων, με πτήσεις charter από τη Μπάνια Λούκα, αλλά και από το Σεράγεβο για την Αθήνα.

Την κατάσταση επιδεινώνει και η ασθενική, μέχρι στιγμής, σύνδεση με την Ρωσική αγορά, μιας βασική πηγή τουριστών που κατευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα. Οι προσδοκίες προς αυτό το μέτωπο βέβαια αναζωπυρώνονται μετά και την απόφασή της ρωσικής κυβέρνησης να επιτρέψει την προσθήκη πολλών νέων δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών από την Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021. Ειδικότερα, βάσει απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης αυξάνεται η συχνότητα για τα δρομολόγια Μόσχα-Αθήνα, Μόσχα-Θεσσαλονίκη και Μόσχα-Ηράκλειο, ενώ ξεκινούν και νέες πτήσεις με προορισμό τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τον Άραξο και τη Ζάκυνθο. Να θυμίσουμε ότι η ρωσική αγορά, είχε εισφέρει στον ελληνικό τουρισμό περίπου 500.000 επισκέπτες το 2019.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ